Achtergrond: Social media dancefestivals nog steeds een uitdaging

dance-industrie

Geschatte leestijd - 6 minuten

Social media kanalen Facebook, YouTube, Instagram en Twitter zijn voor dancefestivals niet te onderschatten. Als het aankomt op het aantal gebruikers, staan deze kanalen in de Nederlandse social media top 10 op plaats twee, drie, vier en zeven. Het zijn dus goede graadmeters om de reputatie van Nederlandse dancefestivals in het digitale ecosysteem te peilen. Laten we eens inzoomen op de afgelopen vijf jaar. Hoe gaat het met de 50 grootste dancefestivals op deze kanalen? En hoe vergaat het met de fan-groei, het post ritme, de betrokkenheid en de interactie van festivals?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Voorgeschiedenis

Eerst een stukje voorgeschiedenis. Regelmatig vertel ik tijdens mijn spreekbeurten of schrijf ik over het ‘relevantie-consistentie-discipline’-principe. Een principe dat ik ontdekte, doordat ik een aantal jaar geleden op vakantie was en mijn social media kanalen niet voedde met content. Mijn post-ritme werd onderbroken en dat had een duidelijk gevolg: de betrokkenheid bij mijn kanalen nam af.

Het is voorjaar en zomer van 2011 als ik in een artikel en column uitleg geef over het belang van social media. De new kid on the block is dat moment het hotst voor organisaties en bedrijven. Ik duidde op de bewustwording dat wanneer je met een organisatie of bedrijf je op het terrein van social media begeeft, je ook volledig dient mee te spelen volgens de spelregels van dat terrein. Social Media is geen push medium, stelde ik vast. Enkel top down-communicatie is uit den boze. Betrokkenheid en interactie zijn de toverwoorden als het aankomt op social media.

Daarnaast vertelde ik dat je als organisatie of bedrijf zal moeten realiseren dat het opbouwen van een gevolg niet vanzelf gaat. Je dient ‘vrienden of connecties’ te maken om ‘vrienden of connecties’ te krijgen. Bovenstaand is op dat moment een mooie uitdaging voor organisaties of bedrijven. Het vergt omdenken. Traditionele regels zul je moeten laten varen. Tot slot: als je alles volgens de spelregels speelt, dan moet je als organisatie of bedrijf beseffen dat je het opgebouwde gevolg en de opgebouwde reputatie zo weer kwijt bent, als je niet oppast. Daarom was destijds al het devies: wees zuinig op wat je hebt verdiend!



Inzichten

De 50 grootste dancefestivals bereiken op Facebook meer dan 51 procent van alle dance-fans. Ze vertegenwoordigen op Instagram en Twitter respectievelijk 75 procent en 91 procent van alle fans. Op YouTube bereiken ze zelfs 99 procent van de fans! Een groot deel van de organisaties gebruikt vaak alleen een Facebook en/of Instagram naast de website voor het festival.

Tussen 2015 en 2018 stijgt het aantal kanalen van de 50 festivals dat boven het gemiddelde presteert. Echter: het ritme, betrokkenheid en interactie nemen grotendeels af. Een opmerkelijke observatie, aangezien het aantal kanalen gemiddeld nog groeit.

Vooral het aantal Instagram-kanalen is gegroeid sinds 2015. Ook de inzet van dit kanaal is toegenomen. Het post-ritme van de overige drie kanalen daalde de afgelopen tijd overigens. In het begin van 2019 (tot en met april) stijgen de prestaties van de festivals op Facebook, Twitter en YouTube niet. Ondanks dat het festivalseizoen net is begonnen, mogen we verwachten dat deze prestaties niet zullen stijgen. Zou het zo kunnen zijn, dat de social media-kanalen van de festivalorganisaties met zijn allen een trend volgen?

Daling

Daar waar Facebook als platform de meeste gebruikers verliest in 2018 (bijna 6 procent), is Instagram de grote winnaar. Het social media-platform groeide van 4,1 naar 4,8 miljoen gebruikers, een stijging van maar liefst 20 procent. Ook het aantal gebruikers van YouTube steeg met 9 procent, terwijl dat bij Twitter afnam met 10 procent. Deze tendensen zouden wel eens voor vals sentiment onder de social media-afdelingen van festivalorganisatoren kunnen zorgen.

Met ruim tien miljoen gebruikers is Facebook nog veruit het grootste open social media-kanaal. Instagram heeft bijna vijf miljoen gebruikers. Dat is iets minder dan de helft van Facebook. YouTube heeft bijna negen miljoen en Twitter tweeënhalf miljoen gebruikers. Samen hebben ze een dekking van meer dan tweederde van alle internetgebruikers in Nederland. Dat is een erg significante dekking!



Zuinig

Als je naar bovenstaande inzichten en de tendens op social media kijkt, kan je niet anders dan concluderen dat de social media-afdelingen van festivalorganisaties het sentiment van het social media-landschap volgen. Wil je als festivalorganisatie in deze fase je bekwamen in de kunst van het omdenken? Dan moet je ervoor zorgen dat je nu het verschil kan maken door juist niet het sentiment te volgen. Als je nu zuinig bent op de relaties die je hebt opgebouwd in de afgelopen vijf jaar, zul je merken dat daar het verschil ontstaat. Immers: als Instagram dezelfde groeicijfers vertoont, dan zal het nog even duren voordat het qua gebruikersaantallen Facebook inhaalt. Hypothetisch gezien zou Instagram op zes miljoen gebruikers en Facebook op negenenhalf miljoen gebruikers in 2019 uitkomen.

YouTube biedt daarnaast volop kansen. Het kanaal is immers weer gegroeid. Video-content functioneert niet alleen als promotie- en marketingmiddel, maar kan tevens fungeren als volwassen verdienmodel. In 2007 lanceerde YouTube een partnerprogramma waarmee het voor bedrijven en later ook particulieren mogelijk is geworden om geld te verdienen met reclame-inkomsten bij het tonen van video’s. Vandaag de dag verdienen YouTubers goed geld aan de dienst. Je kunt als festivalorganisator met een gedegen contentstrategie ook een goede boterham verdienen aan de videodienst en honderden andere analoge en digitale kanalen. Een weg die Q-dance bijvoorbeeld al is ingeslagen en Liquicity maar al te goed begrijpt. Zij lijken zuinig te zijn op hun fans. Dat kan ik elke organisator aanbevelen.



Uitdaging

Een festival dat de wetten en regels van het digitale ecosysteem beter volgt dan zijn concurrent, zal sneller succes hebben. Je kunt niet alleen maar boodschappen, die je als organisatie kwijt wil, zenden. Je zal een dialoog moeten aangaan met het opgebouwde gevolg. Zij maken immers deel uit van de relatie-economie.

De relatie met fans is letterlijk goud waard. Dat zit zo. We bevinden ons inmiddels in de relatie-economie. Matthijs van de Peppel en Xavier van Leeuwe legden in ‘De relatie-economie’ precies uit wat de term inhoudt: het opbouwen van een relatie met fans of klanten is belangrijker dan wat dan ook. Het voorspelt zelfs of festivals in de toekomst (nog steeds) succesvol zullen zijn. Zoals het er nu naar uitziet gaat op deze manier voor een groot aantal festivals het doek snel vallen als ze vasthouden aan vals sentiment. Een gedegen (data-gedreven) social media-strategie lijkt vandaag de dag voor de meeste organisatoren van dance-festivals nog steeds een uitdaging te zijn. Zonde, want met een goede strategie voor social neem je als organisatie in een stap een voorsprong op de concurrentie.

Check hier de Top 50 lijsten Dance Festivals

* Dit artikel verscheen eerder op This Is Our House.


Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist


Check ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Plaats jouw reactie