Achtergrond: China veroveren met jouw beats? Ontdek het lokale ecosysteem!

Geschatte leestijd - 4 minuten

Er stond dit weekend een interessant artikel in het FD over Nederlandse dance-succes in China. ‘Vooral de laatste twee jaar gaat het hard’, zegt top-dj Armin van Buuren. Nederlandse dj’s hebben al jarenlang succes in het buitenland, zie bijvoorbeeld de mooie noteringen in de DJ Mag top 100. Het succes in China is echter opvallend: internet is daar vooralsnog afgeschermd van het buitenland, wat het moeilijk maakt om er door te breken. Hoe zorg je dat jouw beats China veroveren?

Dance als exportproduct

Tiësto wist in 2002 als eerste Nederlandse dj de nummer 1 positie in de DJ Mag Top 100 te veroveren. In de zestien jaar daarna is het maar vier keer voorgekomen dat er een niet-Nederlandse dj de lijst aanvoerde. Sinds 2003 bestond de top drie van deze dj-lijst telkens uit minstens twee Nederlandse dj’s. Dat soort prestaties doen vooral denken aan Nederlandse schaatsers op Olympische spelen: een indrukwekkende hegemonie. Ook het succes van Spinnin’ Records en ID&T spreekt daarbij tot de verbeelding. Dance is een succesvol exportproduct voor Nederland.

Het FD becijfert dat Nederlandse artiesten – voornamelijk dj’s – in 2017 zeker 256 maal op het podium in China stonden. In 2016 was dat nog maar 96 keer. Volgens de man achter Brotherhood Music in Shenzhen, Paul Neuteboom, moet de grootste groei nog komen. Hij brengt dance-acts en festivals naar het Verre Oosten en zegt het volgende: “Over een paar jaar zal de sector exploderen. Maar er zal nog wel een slag gemaakt moeten worden. Sterkere internationale samenwerking tussen partijen, maar ook met artiesten is essentieel om de markt op te voeden en echt te laten groeien.”

Black Mirror wordt realiteit

Om in China door te breken, moet je stilstaan bij de manier waarop er relaties aangegaan worden tussen fans en artiesten in China. Dat is namelijk essentieel in de relatie-economie, waarin de (kwaliteit van de) relatie tussen fans en artiesten bepaalt of een artiest bestaansrecht heet. Met andere woorden: je moet ontdekken hoe het digitale ecosysteem werkt in China.

Tegenlicht maakte hier een geweldige uitzending over, die je inzicht geeft in de Chinese, digitale economie. Je leert in de uitzending alles over Shoppen volgens China, waarbij het verzamelen van data van klanten een belangrijk doel blijkt. “Je hebt 800 miljoen Chinezen met een smartphone in de broekzak. Daar kun je allerlei gemechaniseerde middelen op toepassen om mensen zich beter te laten gedragen,” zegt Rogier Creemers, specialist Chinees internetrecht.

De Chinese overheid wil een nationaal puntensysteem invoeren, waarmee het controle krijgt op het gedrag van de inwoners. Dit sociaal krediet systeem doet vooral denken aan een dystopische aflevering van Black Mirror: Chinese burgers krijgen of verliezen punten als ze zich (volgens de overheid) goed of slecht gedragen. Ook het online shop-gedrag speelt hierin een rol. Die punten bepalen weer of je recht hebt op een hypotheek of andere diensten of producten.

Ontdek het Chinees ecosysteem

Paul Neuteboom van Brotherhood Music in Shenzhen heeft het over sterkere internationale samenwerking tussen partijen en artiesten. Ik denk dat er veel meer voor nodig is om als artiest te slagen in China. Je moet je verdiepen in het Chinese ecosysteem.

De eerste les: China is een ecosysteem in een ecosysteem. Dat zit zo: URLs uit het buitenland doen het niet op apparaten in China, waardoor Chinezen in feite geen (digitale) toegang tot buitenwereld hebben. Andersom geldt dat ook: de buitenwereld bereikt China daardoor een stuk lastiger. Wat dat betekent voor artiesten en hun management? Dat je zelf naar China moet om er zaken te kunnen doen. Je moet namelijk zelf de juiste mensen vinden om je iets te leren over de digitale kanalen en hoe je deze inricht.

Hierbij gelden vervolgens twee principes:

  • Je moet de sociale kanalen in China onderzoeken en apart behandelen; ze hebben aparte eigenschappen en functionaliteiten. Zie ook dit overzicht over sociale media.
  • De principes rondom content marketing (relevante, consistentie en discipline) zijn nog steeds geldend. Je leest daar meer over in dit blog.

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie