Achtergrond: Zo werd FC Barcelona de meest verdienende club ter wereld

fc barcelona

Geschatte leestijd – 4 minuten

FC Barcelona is sinds kort de meest verdienende club ter wereld. Daarmee lost het Real Madrid af als nummer een van de wereld. Hoe wisten de Catalanen dit succes te bereiken? Hier lees je hoe Barcelona de meest verdienende club ter wereld werd.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

FC Barcelona de meest verdienende club

Deloitte doet jaarlijks onderzoek naar het financiële aspect van voetbal. Wat blijkt?

  • De top drie (FC Barcelona, Real Madrid en Manchester United) staat al jaren fier bovenaan deze financiële ranglijst;
  • De meeste clubs in de top 25 komen uit de vijf grootste competities (Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk);
  • Alleen Ajax en Benfica komen niet uit deze zogenaamde ‘big 5-leagues’;
  • Het gat tussen Ajax (200 miljoen euro omzet) en Barcelona (841 miljoen euro) is meer dan een factor 4 (!);
  • Clubs weten vooral inkomsten te genereren dankzij uitzendrechten. Hoe groter of aantrekkelijker een competitie, hoe meer omzet een club noteert. Dat verklaart onder meer het gapende gat tussen de topclubs en de minder rijke clubs.

Dat FC Barcelona de financiële koppositie overneemt van De Koninklijke is opvallend. Waar de Catalanen een omzet noteerden van 841 miljoen euro, bleef de teller in Madrid staan op 757 miljoen euro. Waar komt dat financiële succes vandaan? Immers nog geen vijf jaar geleden begonnen de Europese topclubs met digitaliseren.

FC Barcelona team
>> FC Barcelona is sinds kort de meest verdienende club ter wereld.

1 | Het Digitaal Vermogen van Messi

“Barça heeft met Messi de beste speler ter wereld. Dat maakt een wereld van verschil, zowel op het veld als erbuiten”, zegt sportmarketeer Marcel Beerthuizen tegen het FD. En daarmee slaat Beerthuizen de spijker op zijn kop. Messi heeft een gigantisch bereik op social media, waarmee hij een Digitaal Vermogen vertegenwoordigt.

Wil je daar meer over weten? Lees dan dit artikel, waarin uitgelegd wordt dat veel spelers meer waard zijn dan de club waarvoor ze spelen. Messi is niet de enige spits met een indrukwekkend Digitaal Vermogen. Lees meer over het Digitaal Vermogen van Neymar, zodat je een beeld krijgt van de waarde van Messi buiten het veld .

2 | Social media

“Steeds meer fans worden betrokken via sociale media als Instagram en TikTok om verhalen te vertellen”, stelt Beerthuizen. Daarmee weet de club uit Barcelona goed gebruik te maken van de kanalen van de fans. Simpel verwoord: doordat een Barca-fan een bericht over de club deelt op zijn of haar social media, krijgen alle vrienden van deze fan content te zien over Barca.

Daarbij optimaliseert de club hiermee de fan-relatie. De relatie met fans is van het allergrootste belang in de relatie-economie, waarin we ons tegenwoordig bevinden. In dit stuk lees je meer over de relatie-economie.

3 | Merchandise in eigen beheer

FC Barcelona besteedde voorheen het beleid rondom merchandising uit aan derden. Tegenwoordig doet de club dat zelf. Hierdoor zijn ze in staat om beter te sturen op de volgende zaken:

  • Een optimale fan-relatie. Immers: is er veel behoefte aan shirts van bijvoorbeeld Frenkie de Jong, dan hoeft het geen fans teleur te stellen, want ze geven zelf het beleid vorm;
  • Een data-gedreven organisatie. Is er een bepaalde trend zichtbaar op de sociale kanalen, dan is het handig om hierop in te spelen in bijvoorbeeld de webshop van de club;
  • De lancering van nieuwe producten of nieuwe verdienmodellen. Blijkt bijvoorbeeld dat veel Barca-fans fan zijn van een bepaald koptelefoon-merk, dan zou de club (in samenwerking met het koptelefoon-merk) een Barca-koptelefoon kunnen lanceren.
FC Barcelona Merchandise
>> FC Barcelona Merchandise

Tot slot

Een digitale hartslag en het in-house halen van het merchandise-beleid is pas het begin van een gedegen strategie. Ook het focussen op de digitale hygiëne, het werken met een raamwerk voor groei en een digitale strategie strekt tot de aanbevelingen voor clubs:

* Afbeeldingen: Shutterstock


Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk ook


Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Plaats jouw reactie