Achtergrond: Dankzij passie en purpose naar een paycheck

Geschatte leestijd - 4 minuten

Door het coronavirus is het organiseren van offline events een flinke uitdaging geworden. Wat is het nieuwe verdienmodel voor de entertainment-sector? In de eerste aflevering van Live On Stage bespreken Igor Beuker, Sam Feldt, Folkert Tempelman en ik de toekomst van de entertainment-sector. De stelling: passie en purpose zijn leidend in het ontdekken van de nieuwe paycheck.

Wat zijn nieuwe businessmodellen? Wordt alles in 2020 weer normaal of is virtueel voorlopig de nieuwe realiteit? Wat wordt jouw COVID-exit strategie? Tempelman, Doeland en Beuker interviewen dj’s Sam Feldt en La Fuente over hun situatie in het coronatijdperk.

Oefenwedstrijden en vliegtuigen zonder vleugels

Als entertainmentsector zijn we snel overgestapt naar online events, zoals livestreams. Uit data blijkt dat er veel streams waren, maar dat het aantal views per stream erg wisselend was. Spelers in de entertainmentsector zijn verdeeld over de mogelijkheden van digitale events. Louis Hamilton mist de toeschouwers bij racewedstrijden. Voetballers zeggen dat wedstrijden zonder publiek zelfs aanvoelen als oefenwedstrijden.

Igor Beuker en ik zijn sprekers op het gebied van marketing en innovatie. We zouden de overstap kunnen maken naar digitale talks, maar missen daarin de interactie met ons publiek. Leidend daarin is onze purpose: om een verbinding te maken met publiek, een passie waarin het overdragen van kennis en het inspireren van geïnteresseerden centraal staat. Purpose, met andere woorden, is leidend.

Beuker maakt een vergelijking met KLM. Als het de passie van KLM is om mensen te vervoeren, dan zou de luchtvaartmaatschappij ervoor kunnen kiezen om de vleugels van zijn vliegtuigen te hakken en een busmaatschappij te worden. Voor je met het vernieuwen van de business aan de gang gaat, is het zaak om vanuit passie te handelen.

Inzetten op fan-relatie

Een van de dj’s die we interviewden tijdens Live On Stage, is Sam Feldt. De dj zet op een slimme manier in op het versterken van een digitale relatie door middel van Fangage. Hij vertelt in het interview bij Live On Stage dat het nog zoeken is naar een nieuw verdienmodel voor de entertainmentsector. “Nu zet ik in op het onderhouden van de relatie met mijn fans. Dat doe ik door relevant te zijn en blijven, door content te delen.”

Wat ik interessant vind, is dat voor Feldt de fan-relatie het belangrijkste is. Dat is een hoger doel, en een spannend proces om te ontdekken hoe dat vorm krijgt: minder liveshows en misschien meer digitaal? De kern van dj-zijn is het maken van muziek. Dat komt nu op de eerste plek te staan. Door muziek te maken en te publiceren, onderhoud je een verbinding met je fans en heb je meer optredens. Geld verdienen is prachtig, maar het is de passie van een dj om muziek te maken. Daaruit volgt de paycheck: de inkomsten door streams en optredens.

Verder kijken naar Live On Stage

In deze aflevering komt ook dj La Fuente aan het woord. Igor Beuker neemt het op voor de entertainment-sector en ik pleit ervoor dat organisaties de fan-relatie moeten optimaliseren, zodat duidelijk is wat de wensen van event-bezoekers zijn. Zo wordt de sector toekomst-klaar.

Kijk alle afleveringen van Live On Stage

Wimbledon, het EK Voetbal gaan niet door in 2020. DJ’s en sprekers staan achter een Zoom scherm. Competities liggen stil en de event industrie in Nederland dreigt 3.5 miljard EUR kwijt te raken en er staan 50.000 banen op het spel.
Luister nu naar Live On Stage met Folkert Tempelman, Denis Doeland en Igor Beuker.

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie