Achtergrond: De pivot van live sprekers

Geschatte leestijd - 4 minuten

Samen met Igor Beuker en Folkert Tempelman heb ik zes afleveringen gemaakt van Live On Stage. Tijdens deze talkshow bespraken we de toekomst van de live industrie; sport-, media- en entertainment-bedrijven hebben immers te kampen met de gevolgen van de corona-crisis. Live On Stage is in feite een pivot van live sprekers. Dit kan je leren van onze verandering van strategie.

Corona maakte einde aan live

Tenzij je de afgelopen maanden onder een steen hebt geleefd, is het je niet ontgaan: het corona-virus dwong de regering tot een intelligente lock-down. Hierdoor is het aantal besmettingen beperkt gebleven. De impact op de economie en samenleving waren echter immens. Door de corona-maatregelen en anderhalve-meter-regels, was het zo goed als onmogelijk om events te organiseren. Of, althans, deze waren zelden lucratief.

Merk op: deze regels werden niet altijd trouw nagevolgd. Denk bijvoorbeeld aan het huwelijk van minister Ferd Grapperhaus. Ook waren er protesten in onder meer Groningen, Rotterdam en Amsterdam om aandacht te vragen voor Black Lives Matter. Uit de verslaggeving blijkt dat er na die protesten niet meer covid-besmettingen zijn gemeld. De roep op testivalswerd dan ook steeds sterker. Testivals zijn events of festivals die ruimte bieden voor experiment, zodat er onderbouwd beleid vormgegeven kan worden.

Kansen voor digitaal

Never waste a good crisis, zei Churchill ooit. Doordat het onmogelijk werd om elkaar fysiek te zien, groeiden digitale kanalen als nooit tevoren. Bedrijven als Zoom zagen hun marktwaarde exploderen, apps als Houseparty werden immens populair (tot privacy-schandalen het bedrijf parten speelde) en het aantal livestreams van dj’s was niet meer op een dozijn handen te tellen.

Voor Igor, Folkert en mij betekende de uitbraak van de coronacrisis: een einde aan onze fysieke events, waar we als spreker (Igor en ik) of host (Folkert) met het publiek contact hadden. Tegelijkertijd stond ‘onze’ sector in de fik. We hebben dan ook geen moment getwijfeld: het was nodig om een wekelijkse, online talkshow te lanceren. Hierin bespreken we de toekomst van de live-sector, waarbij de stakeholders elkaar niet meer tegenkomt, maar wel dezelfde uitdagingen ervaart.

Relatie met doelgroep onderhouden

Doordat er geen live events meer mogelijk zijn, verliezen Igor, Folkert en ik een van de manieren om onze relatie met onze doelgroep te onderhouden. Het organiseren van een wekelijks contactmoment via YouTube is een van de manieren om die relatie te onderhouden en te verbeteren. Sterker nog: door deskundigen en professionals uit de sector uit te nodigen, verbreden we ons netwerk. Door content te maken die relevant is voor de organisaties in de live-industrie, zijn we van waarde voor die organisaties.

Igor Beuker vertelt in een van de afleveringen dat hij vaker in Turkije als key-note spreker heeft opgetreden. Daardoor heeft hij een veel volgers in onder meer Istanbul en zelfs een aparte mailinglijst met de contactgegevens van geïnteresseerden in Turkije. Hierdoor is het voor hem mogelijk om een eigen netwerk van fans en relaties aan te spreken. Vergelijk het met komediant Kevin Hart, die eveneens een eigen database aanlegt – en daarmee een waardevol netwerk van fans heeft gerealiseerd.

Kies voor lange termijn

Live On Stage is opgezet als manier om verslag te doen van de kansen, uitdagingen en ontwikkelingen in live-sector. Als een oplossing, om toch contact te houden en relaties op te bouwen en verbreden. Nu we een eerste seizoen hebben gedraaid, zien we nog meer mogelijkheden voor een vervolg.

Waarom zou Live On Stage niet te gast zijn bij bedrijven die in contact willen komen met de organisaties in de live-industrie? Door ons netwerk in te zetten, wordt het voor organisaties mogelijk om commerciële doelstellingen te realiseren. We hebben bewezen relevante content met top-gasten te kunnen realiseren. Wil je samenwerken met Live on Stage? Check hier de mogelijkheden …

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie