Achtergrond: Sport-events profiteren van relatie-economie

Geschatte leestijd - 3 minuten

Wie dacht dat tenniswedstrijden alleen via reguliere kanalen werden gekeken, komt bedrogen uit. Nieuw onderzoek wijst uit dat social media onmisbaar zijn voor sportevenementen. ATP scoort flink met gratis Facebook-content. Welkom in de relatie-economie, waar content een verdienmodel is geworden.

Social media voor groei van sportevenementen

Er zijn nieuwe cijfers bekend geworden over de Association of Tennis Professionals, het bedrijf dat de bekende tenniswedstrijden organiseert. De Facebook-strategie van de tennis-organisatie zou goed zijn voor een groei van zestig procent van de inkomsten van het bedrijf tussen december (2019) en mei van dit jaar.

Concreet betekent deze strategie dat er gratis lange video’s van tenniswedstrijden werden gedeeld via Facebook. Denk aan video’s met hoogtepunten van eerder georganiseerde tennistoernooien en andere video-content. Een aantal opvallende feiten:

  • ATP Media plaatst meer Tennis TV-hoogtepunten op Facebook-kanalen;
  • De strategie voor sociale media omvat 85% meer video’s die langer dan drie minuten duren;
  • Sinds juni 2019 hebben meer dan 180 miljoen mensen de Facebook-video-content gezien;
  • Het aantal volgers op Facebook steeg met 45 procent door deze strategie;
  • Het engagement op de video’s op Facebook en Instagram steeg met 225 procent.

Relatie-economie; content als verdienmodel

Deze ontwikkeling onderstreept het feit dat we ons inmiddels in een relatie-economie bevinden. In deze realiteit is de mate waarin een bedrijf er in slaagt om relaties op te bouwen met fans en klanten, bepalend voor het toekomstig succes van een bedrijf. ATP weet te vinden en binden door middel van content via social media te verspreiden. Hiermee weet het bedrijf zich succesvol te presenteren in de relatie-economie en diens Digitaal Vermogen te vergroten.

Daarbij weet ATP content in te zetten als verdienmodel. De tenniswedstrijden waren al een poos winstgevend – anders was het niet mogelijk om jarenlang toernooien te organiseren. Echter, ook de digitale content – de video’s van de wedstrijden – werden verspreid via Facebook en van advertenties voorzien. Hiermee weet het bedrijf op nog een manier diens content als verdienmodel in te zetten.

Conclusie

ATP weet nieuwe geldstromen aan te boren door content gratis aan te bieden. Is dit een oplossing voor andere organisaties, sport-bonden en organisatoren van live-events? De toekomst zal het uitwijzen. Buiten kijf staat dat de bedrijven die de wetten van de relatie-economie volgen en content als verdienmodel durven te zien, floreren – juist nu.

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Plaats jouw reactie