Achtergrond: Marketing-guru Ryan Holiday bewijst fan-relatie cruciaal

Geschatte leestijd - 4 minuten

In Perennial Seller (The Art of Making and Marketing Work that Lasts) beschrijft Ryan Holiday hoe je ervoor zorgt dat jouw boek/product/startup tenminste tien jaar lang geld oplevert. Een van de belangrijkste tips: focus op een directe relatie met fans of klanten. Holiday blijkt op de hoogte van de wetten van de relatie-economie.

Focus op directe relatie met fans

Perennial Seller focust op twee gelijkwaardige aspecten: het maken en het vermarkten van een dienst, product of bedrijf. Zo’n geïntegreerde aanpak is effectiever dan hele goede marketing en een slecht product of een goed product en slechte marketing. Een kwart van het boek Perennial Seller draait daarbij maar om een enkele tip: zorg dat je een platform wordt. Een platform is een combinatie van ‘tools en relaties’ en vooral: toegang tot een publiek waarmee je jouw werk kunt delen.

Eigenlijk is het vooral dat: een nieuwsbrief. Door een sterke mailinglist op te bouwen, ben je niet meer afhankelijk van andere social media-kanalen, distributeurs of anderen. Door een directe relatie met fans of klanten op te bouwen, word je onafhankelijk en krijgt je organisatie meer waarde. Kevin Hart ging bijvoorbeeld jarenlang op tournee door de V.S..

Wat deed de komediant? Hij verzamelde de email-adressen van het publiek, zodat hij altijd op een directe relatie met zijn fans zou kunnen terugvallen als dat nodig zou blijken. Maar hij wist deze fan-relaties ook in een onderhandeling met Sony te betrekken. Zijn productiebedrijf deelde mee dat toegang tot het publiek van Hart niet gratis was en dat werd overigens niet gewaardeerd (Hart werd zelfs voor ‘hoer’ uitgemaakt). Dat verdiende bereik zou ook niet gratis moeten zijn. De tip van Holiday: begin gister nog met het opbouwen van een directe relatie met fans met bijvoorbeeld een mailing-lijst. Als gister niet lukt, is vandaag ook oké.

Relatie-economie en Digitaal Vermogen

Door deze focus op de directe relatie met fans of klanten, bewijst Holiday dat hij de wetten van de relatie-economie volgt. Deze term is ooit bedacht door Matthijs van de Peppel, Xavier van Leeuwe en Matt Lindsay in hun boek De relatie-economie. De focus ligt volgens de auteurs niet langer op het aantal abonnees van NRC Handelsblad (transacties), maar op de relaties die NRC onderhoudt met onder meer abonnees, leveranciers en partners. Deze relaties moeten geoptimaliseerd worden, zo betogen de auteurs.

Dit boek prikkelde me: is het mogelijk om deze relaties ook in een financiële waarde uit te drukken? Zo ontstond voor mij 10 jaar geleden het idee voor het Digitaal Vermogen, waarmee de opgebouwde relatie met fans en klanten een waarde op de balans krijgt. Dit is de uiteindelijke definitie van Digitaal Vermogen: Digitaal vermogen (of digitale vermogen): rechten en niet-fysieke middelen bestaande uit digitale verbindingen en contextuele data, dat een onderneming competitief voordeel in de markt geeft, welke een financiële waarde vertegenwoordigt doordat het huidige en toekomstige kasstromen optimaliseert en versnelt. (2017, Doeland en van Berkel).”

Aan de slag met de relatie-economie

Dit Digitaal Vermogen – de waarde van de digitale relaties – heeft impact op de waardering en zelfs op de verkoopprijs van bedrijven. Bekende voorbeelden zijn de overnames van ID&T (door SFX) en Spinnin’ Records (Warner), elk voor minstens honderd miljoen euro. Deze verkoopprijzen werden onder meer ook gebaseerd op het aantal en de kwaliteit van de digitale relaties. Met andere woorden: bedrijven die meer waard willen worden, doen er goed aan de wetten van de relatie-economie te volgen.

Er is een raamwerk dat bedrijven helpt om meer relaties met fans en klanten op te bouwen en deze relaties te optimaliseren. Dit raamwerk helpt sturen op gezamenlijke doelen en maakt de ontwikkeling van een organisatie in de relatie-economie inzichtelijk. Dit Business Acceleration Framework heeft zich bewezen als een tool die het mogelijk maakt om bestaande verdienmodellen te versnellen en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Wil je meer weten over dit raamwerk? Lees dan ook de volgende stukken:

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie