Achtergrond: Testivals zijn de toekomst van festivals en events

Geschatte leestijd - 4 minuten

In Live on Stage bespreken Igor Beuker, Folkert Tempelman en ik wekelijks de toekomst van sport, media en entertainment. In de laatste aflevering gaat het over de toekomst van festival en events. Mijn conclusie: de toekomst van festivals en events ligt in testivals: durven te testen en experimenteren. Tijd voor een nieuwe mindset!

Live On Stage vanuit de studio van Top Format Productions in Haarlem. De toekomst van Sport, Media & Entertainment. Deze show de toekomst van festivals en evenementen. Data vs Onderbuik. RIVM vs Digital Leadership. Outbreak Management Team vs Cyberpunks. In deze show Tomorrowland, Burning Man, Day Zero Festival en Mysteryland. Speciale gasten Jebroer, Maurice de Hond en DJ Paul Elstak. In de studio Denis Doeland, Igor Beuker en Folkert Tempelman.

Live valt weg, streaming gaat door

Dj-legende Paul Elstak is te gast in deze aflevering. Hij voorspelt dat er geen festivals georganiseerd gaan worden in de anderhalve-meter-samenleving. “Tot volgend jaar augustus staan we dus in elk geval stil. Daarbij kan deze wet nog verlengd worden door de overheid. Terwijl veel dj’s helemaal niet rijk zijn en afhankelijk zijn van inkomsten van festivals.” Dat baart Elstak zichtbaar zorgen, zo vertelt hij bij Live On Stage.

Dat blijkt ook wel als we naar de grootste artiesten van dit moment kijken. Taylor Swift haalt meer dan 90 procent van haar inkomsten uit optredens, Drake ongeveer zestig procent. Artiesten zijn voor ongeveer een derde van hun inkomsten afhankelijk van live events. Als ze er in slagen hun fan-relatie te onderhouden door regelmatig muziek uit te brengen, zullen ze nog steeds relevant zijn voor hun fans. Daardoor blijven ze verzekerd van streaming-inkomsten. Hopelijk redt dat tweederde van hun inkomsten (die niet uit live optredens komen).

Andere mindset nodig

Nederlands poppodia zijn goed voor een omzet van 162 miljoen euro. Jaarlijks worden er ongeveer 20 miljoen tickets gekocht voor ongeveer 1.115 festivals. Publieksevenementen vertegenwoordigen een omzet van 2,2 miljard euro. Maar door de coronacrisis verdampt ongeveer de helft daarvan. Daardoor staan er zo’n 15.000 banen op de tocht.

“Terwijl het beter kan. Door niet alleen naar een set data te kijken, maar door digitaal leiderschap tentoon te spreiden. Door op een andere manier naar data te kijken, meer te zien, geïntegreerd samen te werken en lineair te leren denken”, aldus Igor Beuker. Daar sluit ik me bij aan: om de economie te laten groeien, moeten we samenwerken en vanuit ecosystemen denken. Dat begint met het delen van data, ook door het RIVM. Het is tijd voor een digitale mindset.

Van egosysteem denken naar ecosysteem denken. Daarbij zouden het OMT en het RIVM juist moeten kijken welke bijdrage Maurice de Hond zou kunnen leveren. Opiniepeiler de Hond heeft geen gelijk, maar zijn kijk met de data die hij gebruikt zou deels wellicht goede inzichten kunnen bevatten.

In coronatijd is een ‘out of the box’ mindset hard nodig. Jebroer in de 4e aflevering van Live On Stage over het ‘Testival‘.

Tijd voor Testivals

Een andere oplossing: Testivals. Jebroer verzet zich in deze uitzending tegen de op handen zijnde noodwet, omdat het definitief het einde van grote evenementen en festivals betekent. Het is tijd om te experimenteren met zogenoemde Testivals. Ik sluit me aan bij Jebroer. De testivals zijn de manier waarop we festivals aan de slag kunnen: experimenteren, testen en veranderen. Door de festivalbezoeker te bevragen en een rol te geven, kunnen we vooruit.

In ons grote corona onderzoek ontdekten we dat zestig procent van de bezoekers al wil feesten, ook al is er nog geen vaccin. Driekwart voelt zich niet verantwoordelijk voor de anderhalve meter afstand op events. Dat betekent dat festivalorganisatoren hiermee aan de slag moeten. Daar is genoeg ruimte voor: 87 procent van de bezoekers is bereid een vragenlijst in te vullen of zich te identificeren. 83 procent staat open voor een temperatuurcontrole. Met andere woorden: de data spreekt voor zich!

Verder kijken

Benieuwd geworden? In deze aflevering bespreken we het verschil tussen data versus onderbuik, RIVM versus Digital Leadership en het verschil tussen het Outbreak Management Team en Cyberpunks. Ook worden Jebroer, Maurice de Hond en DJ Paul Elstak geïnterviewd.

Kijk ook

Wimbledon, het EK Voetbal gaan niet door in 2020. DJ’s en sprekers staan achter een Zoom scherm. Competities liggen stil en de event industrie in Nederland dreigt 3.5 miljard EUR kwijt te raken en er staan 50.000 banen op het spel.
Luister nu naar Live On Stage met Folkert Tempelman, Denis Doeland en Igor Beuker.

en kijk verder …

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie