Geschatte leestijd - 5 minuten

De coronacrisis heeft een gigantische impact op de Nederlandse economie. Veel bedrijven hebben last van de maatregelen die worden genomen om het virus in te dammen. Toch is het mogelijk om ook tijdens en na deze coronaperiode te groeien. Deze KPI helpt je daarbij.

Coronaperiode is relatie-economie bij uitstek

Tijdens de coronaperiode is het lastiger – zo niet onmogelijk – om fysiek contact met fans en klanten te onderhouden. Massale events zijn verboden in de oude opzet. De alternatieven zijn kostbaar, waardoor het lastig wordt om een fysieke ontmoeting plaats te laten vinden op grote schaal. Met andere woorden: veel contact verloopt digitaal. Op die manier proberen organisaties de relaties met hun fans en klanten te onderhouden.

Deze ontwikkeling toont aan dat de coronaperiode bij uitstek aantoont dat we ons in de relatie-economie bevinden. In deze economie bepaalt de hoeveelheid en mate van optimalisatie van relaties van organisaties met hun fans en klanten het toekomstig succes. Dat maakt het sturen op relaties het belangrijkste voor bedrijven die willen groeien. Juist nu fysiek contact wegvalt, is het onderhouden van die digitale relaties het middel om het Digitaal Vermogen te laten groeien.

ARPU zorgt voor Digitaal Vermogen

Essentieel voor bedrijven die willen groeien tijdens de coronaperiode, is te focussen op de Average Revenue Per User. Dat is de omzet die elke klant met zich meebrengt.  De rationale is als volgt: als artiest heb je bijvoorbeeld een relatie opgebouwd met een x-aantal fans of klanten. Als je nu ontdekt dat ze ook behoefte hebben aan sportkleding of energydrank, dan zou je daar je productaanbod op kunnen aanpassen. Hiermee verhoog je de opbrengst per fan of klant.

Igor Beuker vatte het als volgt samen tijdens Live On Stage: “Als je weet wat je doelgroep verlangt, kan je daar je productaanbod op aanpassen. Digitale veranderingen zorgen voor toekomstige groei van de toekomst. Door nieuwe producten aan dezelfde klanten aan te bieden, vergroot je de ARPU. Een Amazon, bank of telecom-partij handelt al langer op basis van deze KPI. Je kan twintig euro verdienen aan de advertentiemogelijkheden, honderd euro aan Videoland en nog wat aan merchandise. Maar het liefst breng je dat bedrag naar vijfhonderd euro.”

Conclusie

Ik onderschrijf deze stelling van Beuker voor de volle honderd procent. Door te focussen op de ARPU, veranderen er zaken voor bedrijven in de sport-, live- en entertainmentindustrie. Voetbalclubs moeten het niet meer over kijkers hebben, maar relaties.

De ARPU zal zich de komende periode niet altijd meer uitdrukken in verkopen van tickets voor analoge events. Zo kochten 120.000 fans van Lokomotive Leipzig een kaartje voor een wedstrijd die niet plaatsvond, omdat ze de club financieel wilden steunen. Dat kan ook een ARPU zijn. Maar wat dacht je van digitale quizes, livestreams en allerlei aanverwante digitale producten. De weg ligt als je daar serieus mee aan de slag gaat. Leer bijvoorbeeld van Pip Blom een Nederlandse artieste die hard aan de weg timmert en er achter kwam dat er voor livestreams betaald wordt.

Als organisatie investeer je tijd in een relatie met fans, zodat je weet wat ze verlangen. Zo ontdek je hoe je de ARPU kan vergroten. Kijkers zijn centjes, relaties zijn tientjes. De ARPU is de KPI, de prestatiefactor, voor organisaties die winnend de coronaperiode uit willen komen.

7 uitdagingen die organisaties hebben

Behoud en groei van de wereldwijde fanbase en volgers, en het verhogen van hun betrokkenheid via diverse digitale platformen.
Verbetering van de aangeboden content op digitale kanalen en het uitbreiden van het aantal abonnees.
Effectieve inkomstengeneratie uit interacties met fans en volgers door middel van geproduceerde content.
Ontwikkeling van content op een kosteneffectieve wijze, terwijl de digitale kanalen winstgevend en veilig blijven.
Aantrekken van nieuwe sponsoren en/of adverteerders, het behouden van bestaande relaties, en aantonen van de waarde van hun content.
Het identificeren en benutten van nieuwe zakelijke mogelijkheden voor de digitale kanalen.
Concurrentievermogen behouden binnen de eigen branche en tegenover andere media, gericht op het vasthouden van de aandacht van fans en volgers.

diensten die je verder kunnen helpen

Business Acceleration Scan: Ontdek de verborgen waarde van je organisatie met onze diepgaande analyse van digitale kanalen en financiële data. Maak strategische beslissingen met ons uitgebreide rapport en persoonlijke groeiplan.
Business Acceleration Benchmark: Transformeer je organisatie met onze gespecialiseerde KPI-analyse en holistisch data-overzicht. Ontdek onbenutte kansen en strategieën.
Digitale Reputatie Monitor: Overheers social media en leer van je concurrenten met onze geavanceerde monitoring tool. Ontvang inzichten en adviezen die je digitale strategie naar een hoger niveau tillen.
Content Impact Scan: Ontdek hoe je digitale content presteert tegenover de concurrentie en ontvang concrete Quick en Long Wins voor een onmiddellijke boost en duurzame groei in je digitale strategie.
Digitale Volwassenheid Assessment: Meet de digitale volwassenheid van je organisatie met onze diepgaande analyse, en ontvang een helder stappenplan om in de digitale wereld te excelleren.

DE diensten worden UITGEVOERD DOOR ONZE ZUSTERONDERNEMING NXTLI.

ook INTeressanT

Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie