Geschatte leestijd - 4 minuten
De coronacrisis heeft een gigantische impact op de Nederlandse economie. Veel bedrijven hebben last van de maatregelen die worden genomen om het virus in te dammen. Toch is het mogelijk om ook tijdens en na deze coronaperiode te groeien. Deze KPI helpt je daarbij.
Coronaperiode is relatie-economie bij uitstek
Tijdens de coronaperiode is het lastiger – zo niet onmogelijk – om fysiek contact met fans en klanten te onderhouden. Massale events zijn verboden in de oude opzet. De alternatieven zijn kostbaar, waardoor het lastig wordt om een fysieke ontmoeting plaats te laten vinden op grote schaal. Met andere woorden: veel contact verloopt digitaal. Op die manier proberen organisaties de relaties met hun fans en klanten te onderhouden.
Deze ontwikkeling toont aan dat de coronaperiode bij uitstek aantoont dat we ons in de relatie-economie bevinden. In deze economie bepaalt de hoeveelheid en mate van optimalisatie van relaties van organisaties met hun fans en klanten het toekomstig succes. Dat maakt het sturen op relaties het belangrijkste voor bedrijven die willen groeien. Juist nu fysiek contact wegvalt, is het onderhouden van die digitale relaties het middel om het Digitaal Vermogen te laten groeien.
ARPU zorgt voor Digitaal Vermogen
Essentieel voor bedrijven die willen groeien tijdens de coronaperiode, is te focussen op de Average Revenue Per User. Dat is de omzet die elke klant met zich meebrengt. De rationale is als volgt: als artiest heb je bijvoorbeeld een relatie opgebouwd met een x-aantal fans of klanten. Als je nu ontdekt dat ze ook behoefte hebben aan sportkleding of energydrank, dan zou je daar je productaanbod op kunnen aanpassen. Hiermee verhoog je de opbrengst per fan of klant.
Igor Beuker vatte het als volgt samen tijdens Live On Stage: “Als je weet wat je doelgroep verlangt, kan je daar je productaanbod op aanpassen. Digitale veranderingen zorgen voor toekomstige groei van de toekomst. Door nieuwe producten aan dezelfde klanten aan te bieden, vergroot je de ARPU. Een Amazon, bank of telecom-partij handelt al langer op basis van deze KPI. Je kan twintig euro verdienen aan de advertentiemogelijkheden, honderd euro aan Videoland en nog wat aan merchandise. Maar het liefst breng je dat bedrag naar vijfhonderd euro.”
Conclusie
Ik onderschrijf deze stelling van Beuker voor de volle honderd procent. Door te focussen op de ARPU, veranderen er zaken voor bedrijven in de sport-, live- en entertainmentindustrie. Voetbalclubs moeten het niet meer over kijkers hebben, maar relaties.
De ARPU zal zich de komende periode niet altijd meer uitdrukken in verkopen van tickets voor analoge events. Zo kochten 120.000 fans van Lokomotive Leipzig een kaartje voor een wedstrijd die niet plaatsvond, omdat ze de club financieel wilden steunen. Dat kan ook een ARPU zijn. Maar wat dacht je van digitale quizes, livestreams en allerlei aanverwante digitale producten. De weg ligt als je daar serieus mee aan de slag gaat. Leer bijvoorbeeld van Pip Blom een Nederlandse artieste die hard aan de weg timmert en er achter kwam dat er voor livestreams betaald wordt.
Als organisatie investeer je tijd in een relatie met fans, zodat je weet wat ze verlangen. Zo ontdek je hoe je de ARPU kan vergroten. Kijkers zijn centjes, relaties zijn tientjes. De ARPU is de KPI, de prestatiefactor, voor organisaties die winnend de coronaperiode uit willen komen.
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!