Achtergrond: Dance is definitief een digitale industrie

Geschatte leestijd - 3 minuten

In 2015 bracht ik het boek EDM en de Digitale Wereld uit. Toen constateerde ik al dat Electronic Dance Music oftewel Dance bij uitstek een vorm van entertainment was die al gedigitaliseerd is. Of je nou muziek streamt of merchandise bestelt: veel contact met fans en klanten gebeurt online. Inmiddels is Dance definitief een digitale industrie geworden.

Entertainmentindustrie is digitaal

Veel van de content die je consumeert is tegenwoordig digitaal. Traditionele tv maakt plaats voor Netflix, cd’s maakten plaats voor Spotify en flyers maken plaats voor Facebook-advertenties. De entertainmentindustrie is altijd een voorloper geweest als het aankomt op innovatie. Dance en EDM zijn binnen de entertainmentindustrie weer deel van de voorhoede, waarin innovaties floreren.

In de jaren ’90 wist Dance al een plek in de harten van luisteraars te veroveren, nog voordat radiozender de muzieksoort hadden omarmd. Dancefestivals werden populair en konden als een lopend vuurtje verspreiden, dankzij de slimme inzet van digitale media. Denk alleen al terug aan het befaamde (en geflopte) Fyre Festival en de kracht (en beperkingen) van social media worden eens te meer duidelijk.

Fanrelatie in Dance is digitaal

Doordat veel van het contact met fans digitaal verloopt, zijn de verdienmodellen voor dj’s en -festivals inmiddels ook digitaal. Ga maar na. Een festivalkaartje koop je online, een set met muziek van een festival stream je online, maar ook T-shirts en ouderwetse LP’s koop je doorgaans via een webshop.

Van de muziekconsumptie tot festivalbezoek: het gebeurt via digitale media. Van het creëren van bewustzijn rondom een dj of festival (de eerste fase in het klantcontact) tot ervoor zorgen dat het netwerk van jouw fans ook bekend raakt met jouw festival of dj: het verloopt aan de hand van digitale content (en bij voorkeur zelfs automatisch).

Waarderingen zijn digitaal-gedreven

Er zijn in deze eeuw twee spraakmakende overnames geweest, namelijk die van festivalorganisatie ID&T door SFX en die van Spinnin’ Records door Warner Music Group. Bij beide overnames was een indrukwekkend bedrag gemoeid, dat in elk geval honderd miljoen euro bedroeg.

Beide overnames kwamen tot stand op basis van een waardering die gebaseerd was op het digitale netwerk. Dit digitale netwerk behelst de digitale relaties met fans. Dat toonaangevende partijen als Warner en SFX zich laten inspireren om zoveel belang te hechten aan de (digitale) fanrelatie, zou voor jou een overweging kunnen zijn om hun voorbeeld te volgen. Tenminste, als je ambities hebt op het niveau van Spinnin’ o ID&T.



Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie