Achtergrond: Gaan NFT’s de journalistiek redden?

Geschatte leestijd – 3 minuten
De journalistiek heeft het niet makkelijk. Magazines verdwijnen, kranten zien oplages teruglopen en online advertentiebudgetten verschuiven naar Facebook en Google. Gaan NFT’s de journalistiek redden?
>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen
Journalistiek: een aantal cijfers
Hoe het gaat met de geschreven journalistiek? Niet al te best:
- Zeventig procent van de online reclamebudgetten wereldwijd gaat naar twee partijen: Facebook en Google. Dat heeft serieuze impact op de advertentiebudgetten voor journalistieke media;
- De printoplage van tijdschriften daalt, en meestal al sinds de eeuwwisseling. In totaal gaat het om een miljoenenverlies, en de trend is onmiskenbaar: het eind van de daling is niet in zicht;
- De printoplage van dagbladen daalt. Sinds de eeuwwisseling al, zonder uitzondering. Merk op: het leed is ongelijk verdeeld. Telegraaf en AD, kranten voor een groot en algemeen publiek, hebben het lastiger dan de kranten die zich op een kleiner, specifieker (en kapitaalkrachtiger) publiek richten.
Dat het ook anders kan, bewijst The New York Times. Het bedrijf wist op tijd in te zetten op een digitale transformatie. Toen het mediabedrijf begon met het hanteren van een betaalmuur, wist het te groeien. Daarmee kroonde het zich als winnaar van de relatie-economie.
Essays crowdfunden via NFT’s
Mirror.xyz zou mogelijk uitkomst kunnen bieden, aldus Ernst-Jan Pfauth, voorheen CEO van de Correspondent. Als ambassadeur van dit nieuwe platform, schreef hij op Mirror.xyz een stuk met de titel ‘Gedecentraliseerde media: best veelbelovend’ over de kansen die deze innovatie zou bieden:
“Blogger John Palmer organiseerde laatst een crowdfunding voor een essay. Hij haalde 13.000 dollar op bij zijn publiek. In ruil voor hun bijdrage kregen de backers een belang in het essay, wat ze kunnen doorverkopen. Dit is dus nog een stapje verder: het publiek heeft een belang in de publicaties dat het financiert. Die gedachte staat centraal bij vrijwel elk crypto-publicatieplatform.”
Ernst-Jan Pfauth
NFT geweldig middel
Al eerder schreef ik over NFT’s; het zijn geweldige middelen of instrumenten in de relatie-economie. Pfauth voorspelt dat het nog jaren duurt voor gedecentraliseerde technologieën doorbreken bij het grote publiek, “maar ze geven wel een glimp van de toekomst van media.”
Ik schreef het 2,5 jaar geleden al: “Hoewel we nog wel eens een papieren krant lezen, is juist de toekomst van de journalistiek digitaal. Digitale verdienmodellen zorgen ervoor dat journalistieke media winstgevend worden of blijven.” Met NFT’s krijgt de digitale toekomt van de journalistiek nog meer vorm. Het vijfde doel uit het Business Acceleration Framework wordt langzamerhand een feit voor de journalistiek.
Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?
Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!
(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)
You need to provide a cancel URL page in the settings
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.
Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!
Kijk ook naar Trends In Business
>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …
>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …
>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!
+ Er zijn geen reacties
Voeg toe