Geschatte leestijd - 4 minuten

Het is geen geheim dat de muziek- en entertainmentindustrie de afgelopen jaren een ware transformatie heeft ondergaan. Van vinylplaten naar CD’s, van downloads naar streaming. Tegenwoordig staan sociale media en digitale platforms centraal. Hoe vergroten evenementenorganisaties als ID&T en Q-dance hun Digitaal Vermogen door contact met hun achterban te verbinden en te versterken?

Perfecte voorbeeld

Het concept van Digitaal Vermogen, zoals ik het beschrijf, gaat over de waarde die organisaties kunnen creëren door het benutten van digitale middelen, technologie, en data om een sterkere relatie met hun klanten en fans op te bouwen. In essentie gaat het om het omzetten van digitale contacten naar fans, en fans naar klanten. Het draait om het creëren van een sterk ecosysteem waarin alle digitale middelen, van social media tot e-mailmarketing, naadloos samenwerken om waarde te creëren voor zowel de organisatie als de fans.

Als we kijken naar ID&T en Q-dance, zien we een organisatie die dit principe van Digitaal Vermogen volledig heeft omarmd. Het Q-dance platform, waar fans muziek kunnen luisteren, livestreams en dj-sets kunnen bekijken, punten kunnen sparen, merchandise kunnen kopen, tickets en accommodatie kunnen boeken, en allerlei extra ervaringen kunnen reserveren, is een perfect voorbeeld van een sterk platform voor fan-relaties. Dit platform biedt fans alles wat ze nodig hebben, op één plek, en creëert daarmee een waardepropositie die de fans bindt aan het merk.

(tekst loopt door na dit blok)


Dit moet je ook lezen!

DENIS DOELAND GPT
JOUW GIDS IN DIGITALE STRATEGIE EN TRANSFORMATIE

Ontdek de revolutionaire Denis Doeland GPT, jouw virtuele expert in digitale strategie en transformatie. Duik in de uitdagingen van de digitale wereld en ontvang interactief advies direct geïnspireerd op Denis Doeland’s boeken en publicaties.


Data en de fan-relatie zijn de sleutel

Maar het gaat niet alleen om het creëren van een platform voor fan-relaties. Het gaat ook om het benutten van data om inzicht te krijgen in de behoeften en wensen van de fans. ID&T en Q-dance maken gebruik van een uitgebreide database waarin ze inzicht hebben in meer dan 130 karakteristieken van hun fans. Dit stelt hen in staat om hun marketingactiviteiten nauwkeurig af te stemmen op de wensen van hun achterban en om waarde te creëren voor zowel de fans als de partners. Dit blijkt uit een artikel dat geschreven is door Lucas Boon en terug te vinden op de site van Adformatie.

Een goed voorbeeld van hoe ID&T en Q-dance data inzetten om waarde te creëren, is de Warrior Workout. Uit hun database bleek dat het merendeel van de fans en bezoekers van Defqon.1 regelmatig in een sportschool te vinden is, sport- en voedingsupplementen gebruikt, en naar hardstyle luistert tijdens het sporten. Dit inzicht stelde hen in staat om een concept te creëren dat perfect aansloot bij de behoeften van hun achterban, met als resultaat dat alle verwachtingen van deze workout, voedingssupplementen en playlists ruim werden overtroffen.

Conclusie

Het gaat niet alleen om het creëren van waarde voor de fans. Het gaat ook om het creëren van waarde voor de partners, met andere woorden: het benutten van een sterk ecosysteem. Door middel van co-creatie met merken zoals XXL Nutrition en Red Bull, heeft ID&T succesvolle campagnes opgezet die zowel de merkbekendheid als de verkoop hebben verhoogd. Dit is een perfect voorbeeld van hoe een sterke relatie met de achterban kan worden ingezet om waarde te creëren voor partners.

De digitale transformatie heeft de muziekindustrie op zijn kop gezet, maar organisaties zoals ID&T en Q-dance hebben laten zien dat het mogelijk is om deze transformatie in hun voordeel te gebruiken. Door het benutten van digitale middelen, technologie, en data hebben zij een sterk ecosysteem gecreëerd dat waarde creëert voor zowel de fans als de partners. Het concept van Digitaal Vermogen is de sleutel tot hun succes, en biedt een blauwdruk voor andere organisaties die willen slagen in het digitale tijdperk.

LEES MEER OVER HET ONDERWERP: DIGITALISERING EN ENTERTAINMENT

👉 Alle artikelen over de digitalisering binnen de entertainment vind je hier. Denis Doeland schreef meer dan 100 artikelen over dit onderwerp.

INTERESSANT


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie