Lijstje: Top 10 – Onmisbare merken 2013

De Top-3 van Onmisbare Merken 2012 door EURIB (European Institute for Brand management) wordt gevormd door op de eerste plaats HEMA, op de tweede plaats Albert Heijn en op de derde plaats Kruidvat. Albert Heijn heeft Bol.com uit de Top-3 gestoten. HEMA staat voor de vijfde achtereenvolgende keer op de eerste plaats. Wel is de absolute onmisbaarheidscore van HEMA lager dan in 2008, maar HEMA steekt nog steeds met kop en schouders boven de andere merken binnen de Top-10 uit. Albert Heijn is de laatste jaren langzaam opgeklommen naar de tweede plaats. Online retailer Bol.com kent daarentegen een kleine terugval: van positie 3 naar 4 en de absolute onmisbaarheidsscore is gedaald van 67% naar 65%. Hoe presteren de onmisbare merken uit 2012 eigenlijk online?

De laatste jaren is een groot aantal merken uit het Nederlandse landschap van merken verdwenen. Het uit de markt nemen van merken komt voort uit beslissingen door het management van de diverse bedrijven waarbij gewoonlijk niet naar de mening van de consument wordt gevraagd. In het ‘Onmisbare Merken’ onderzoek staat de vraag centraal welke merken Nederlanders zouden missen als ze uit de markt zouden worden genomen. Sinds 2008 wordt jaarlijks de EURIB Top 100 Onmisbare Merken samengesteld.

De Top 10 van onmisbare merken zag er eind 2012 zo uit.

Rankingz bekijkt sinds 2011 hoe deze onmisbare merken presteren online en via social media. Hieronder de huidige Top-10 van de 100 merken, die door EURIB eind 2012 als onmisbaar werden gekwalificeerd, hoe ze actueel op het gebied van online en social media presteren. Hiervoor is de Rankingz-index gebruikt.

De positie in de lijst is niet zozeer om een absoluut cijfer te bepalen, maar om de online reputatie van een merk te presenteren ten opzichte van ‘peers’ oftewel gelijken. Daartoe wordt per merk een aantal ‘performance indicatoren’ gemeten zoals:

 • Invloed van een merk, uitgedrukt in o.a. de Klout score
 • Ontwikkeling van de fan-base van een merk
 • Ontwikkeling van de ‘buzz’ rondom een merk, danwel de ‘share of voice’ van een merk binnen de groep van‘peers’.

Merk op dat de gemeten absolute getallen slechts worden gebruikt om de relatieve positie ten opzichte van‘peers’ te bepalen. Weegfactoren bepalen de bijdrage van de ‘performance indicatoren’ aan de uiteindelijke positie van een merk in de lijst. De reputatie matrix die op detailpagina van een merk staat, beoogt verder inzicht te geven in aspecten als:

 • Presence c.q. bereik c.q. awareness – hoe ‘groot’ is het merk online, gemeten naar de fanbase op verschillende kanalen
 • Activiteit – hoe actief is een merk c.q. hoeveel activiteit is er rondom een merk
 • Engagement – hoeveel actieve fans zijn te ontdekken en hoe vaak wordt het merk genoemd in de berichten

top 10 merken in 2013 op Rankingz
De berekening van de positie op Rankingz ziet er alsvolgt uit. De ranking vindt op plaats op basis van de volgende input:

 • Klout score
 • Aantal Twitter followers
 • Aantal FB fans
 • Hoeveelheid gegenereerde ‘buzz’ op Twitter  (d.w.z. de hoeveelheid tweets die overeenkomen met de aan onze kant geconfigureerde search queries per brand).
 • Hoeveelheid gegenereerde ‘buzz’ op Facebook (idem als Twitter buzz)

Bovenstaande input draagt allemaal gewogen bij aan de rankingz index. Bij een maximale Kloutscore krijg je maximaal 200 punten, account met de meeste FB buzz krijgt 200 punten, etc. Deze punten bij elkaar opgeteld levert een score. Alle merken worden geordend op de score, en dan wordt simpelweg positie 1 tot 10 (of tot 100 eigenlijk) toegekend. De lijst wordt per 24 uur aangepast.

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie