Inzicht: Top DJ’s Onder De Loep | #analytics

Wekelijks – vanaf begin februari 2011 met een totale periode van 3 maanden – heeft #D2W de DJ’s Armin van Buuren, David Guetta, Tiësto, Ferry Corsten en Dj Chuckie onder de loep genomen aangaande hun social media en web- activiteiten. Zo is er gekeken naar het aantal mentions en views dat ze hebben, de netwerken waarin ze actief zijn en het sentiment rondom hun mentions en trending keywords. Verder is er gekeken naar de taal, alsmede de verhouding man/vrouw die in hun netwerken voorkomt. Naar de geografische oorsprong van de mentions en views is ook gekeken. Tot slot zijn de eigen domeinen (lees: websites of blogs) van de DJ’s onder de loep genomen.

Het staat vast dat DJ’s uit de serie ‘Top DJ’s Onder De Loep’ inmiddels door hun uit het verleden verworven populariteit al astronomische grote volumes aan gevolg op het internet hebben vergaard. Het gevolg van alle DJ’s in de Sociale Netwerken blijft groeien, zoals ook de omvang van de diverse Sociale Netwerken blijft groeien. De online reputatie van alle DJ’s is over het algemeen erg positief. De ene DJ is wat actiever op Social Media-gebied dan de ander als je kijkt naar het aantal keren dat een Tweet of een Status-update gemiddeld per dag wordt gedaan.

Er zijn wat opvallende conclusies aan de hand van de serie ‘Top DJ’s Onder De Loep’ te trekken.

Vanuit het ‘Long Tail’ principe en ook Geografisch gezien is het opmerkelijk dat diverse netwerken simpelweg niet of nauwelijks worden ingezet. Hetgeen de kansen om nog meer publiek van het bestaan van de DJ’s of hun content op de hoogte stellen gewoonweg reduceert. Voorzichtigheid voor arrogantie is geboden is het devies. Immers mag je fans niet verplichten een specifiek bepaald platform te moeten gebruiken. De MySpace-pagina niet onderhouden of sluiten, omdat het minder gaat met MySpace, danwel een netwerk uitsluiten is (vooralsnog) geen optie. Degene die MySpace (nog) gebruikt heeft destijds een connectie met de betreffende DJ gemaakt, die connectie dient men goed en adequaat te (blijven) onderhouden zolang het netwerk nog voldoende relevantie heeft.

World Map of Social Networks - 2010

Daarnaast staat het nu eenmaal vast dat in bepaalde gebieden van de wereld andere netwerken lokaal een grotere spelen dan Facebook, Twitter of YouTube. Kijk alleen al naar Hyves in Nederland, dat ondanks de daling van het aantal gebruikers nog steeds het grootste Sociale Netwerk van Nederland is. Degene die Hyves (nog) gebruikt heeft destijds een connectie gemaakt, die connectie dient men goed en adequaat te (blijven) onderhouden zolang het netwerk nog voldoende relevantie heeft. Daarnaast dient er goed gekeken te worden naar andere territoria, zoals bijvoorbeeld Brazilie waar een netwerk als Orkut een dominente rol speelt. Feitelijk dien je daar dan aanwezig op te zijn.

Universal Search“, “Blended Search” of “Cross Platform Search” (geef het beestje maar een naampje) is een strategie, die onder meer foto’s, video’s, audio, tekst, producten uit winkels, links naar sites of online winkels en sociale media commentaren of opmerkingen om maar een paar zaken te noemen, laat terugkomen op meerdere platformen en domeinen. Hierdoor zullen de zoekresultaten van de diverse zoekmachines drastisch verhoogd kunnen worden.

Je kunt concluderen dat de DJ’s (of waarschijnlijk hun management-bureaus) een online strategie hanteren die (voorlopig) nog te smal is ondanks het astronomische volume aan gevolg dat de DJ’s al hebben vergaard door hun populariteit. Er wordt voorbij gegaan aan het feit dat hun offsite activa (foto’s, video’s, audio en tekst buiten het eigen domein) een zeer grote rol spelen voor de zoekmachines. Door rekening te houden met het grotere plaatje van een online strategie door hun offsite en onsite activa goed beschikbaar te maken voor zoekmachines kan de prominente rol in de zoekresultaten van de diverse zoekmachines drastisch verhoogd worden, waarna indirect het gevolg zal gaan groeien.

Fishbowl Cartoon

Er bestaat bij fans de behoefte aan autoriteit en authenticiteit. De autoriteit die nu geldt is anders dan een aantal jaar geleden, toen ‘Top Down’ communicatie heel gewoon was. Autoriteit wordt door ‘Word of Mouth’ gecreëerd en is niet langer exclusief in handen van ‘de traditionele media’ of gedreven door een ‘push’ mechanisme. Er wordt uiteindelijk steeds minder waarde gehecht aan DJ’s, die enkel en alleen hun eigen product willen promoten. Autoriteit ligt nu bij peers, de gelijken oftwel de fans. De diverse Sociale Netwerken geven de kans om in contact te komen met specifieke ‘invloedrijke’ fans. Authenciteit van de DJ’s is hetgeen wat door fans verwacht wordt. Ze willen nu eenmaal gehoord worden en verwachten een eerlijk en oprecht antwoord.

Er is meer dan ooit behoefte aan conversatie. Fans willen met de DJ’s in discussie gaan, een gesprek beginnen. Ze willen niet enkel en alleen ontvanger zijn van een door de DJ verzonden boodschap. Gevoegelijk kun je uit alle streams van de DJ’s, die bekeken zijn, concluderen dat de DJ’s behalve onder elkaar wat Tweets versturen, niet echt een dialoog met hun fans voeren. Op veel van de Tweets op Twitter, Opmerkingen of Commentaren op de diverse andere Sociale Netwerken wordt vaak niet (goed of adequaat) gereageerd. Er is (vooralsnog) enkel sprake van een push-situatie bij alle DJ’s.

Een gedegen content- of release- strategie kun je bij geen van de DJ’s ontdekken. Hiervoor zijn 3 zaken belangrijk: ‘Relevantie => Consistentie => Discipline’. Er zal uiteen dienen te worden gezet welke content relevant is om via de eigen online wereld en de sociale wereld te publiceren. Voorbeelden van activa zijn: nieuws-items, columns, muziek (demos en releases), podcast, vodcast en a/v-streaming (Relevantie). Bepaal hoe vaak je deze aspecten in een ‘vast’ stramien wilt publiceren (Consistentie) en vervolgens houdt dat dan vol (Discipline). Daar zit de echte uitdaging, immers ‘de aanhouder wint’. Geen van de DJ’s (of waarschijnlijk hun management-bureaus) heeft een gedegen content- of release- strategie.

Tot slot kun je concluderen dat alle eigen content (nog) niet naadloos via alle mogelijke sociale werelden en het eigen domein (push & pull: zie presentatie) wordt geopenbaard. Een goede integratie van het eigen Flickr-, Picasa- of YouTube-kanaal in het eigen domein ontbreekt in veel gevallen bij de DJ’s.

Zie hieronder het finale dashboard ‘Top DJ’s Onder De Loep’.

 

Gerelateerde posts:

Enhanced by Zemanta
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie