Hoe AI het maken van muziek toegankelijker maakt

Geschatte leestijd - 4 minuten

Wie het nieuws volgt, merkt op dat de ontwikkelingen rondom artificial intelligence stormachtig snel gaan. In elke sector wordt AI op een of andere manier al omarmd, ook binnen de muziekindustrie. De grote toepasbaarheid van AI zorgt er zelfs voor dat het maken van muziek toegankelijker wordt voor beginners. In dit artikel lees je er meer over.

Verschuiving

Decennia lang was het voor beginnende artiesten moeilijk om vanuit het niets een grote impact te maken in de muziekindustrie. Dat was te wijten aan het grote verschil in faciliteiten. Een professionele opnamestudio, adequate apparatuur en hulp van producers zorgden ervoor dat gearriveerden artiesten hun positie makkelijker konden behouden. Grote partijen in de muziekindustrie hadden een monopolie op deze faciliteiten. 

Vandaag de dag lijkt dit monopolie te zijn vervaagd. Een significant verschil met vroeger is dat de technologische ontwikkelingen van de afgelopen tijd het ook voor beginnende artiesten makkelijker heeft gemaakt te scoren met hun muziek. Social media en AI hebben hier beide een grote bijdrage aan. Beginnende muzikanten kunnen nu zonder dure apparatuur en grote opnamestudio wereldhits scoren. Deze muziek kan heel dicht in de buurt komen van ‘het echte werk’. Dat werd duidelijk door de release van de AI-track ‘Heart On Sleeve‘. 

Voorbeelden

Er zijn talloze voorbeelden te noemen van hoe AI beginnende artiesten helpt met het maken en uitbrengen van muziek. Het eerste voorbeeld is het mateloos populaire TikTok. Het platform is vruchtbare bodem geweest voor veel hedendaagse supersterren. Namen als Lil Nas X, Doja Cat en Jack Harlow hebben hun grote succes mede te danken aan TikTok. Door het algoritme van de app is het mogelijk voor artiesten om in enkele dagen miljoenen mensen te bereiken. 

Een ander voorbeeld is het platform Boomy.  Met Boomy kunnen gebruikers door AI-gegenereerde muziek editen en uitbrengen. Gebruikers die muziek op een streamingplatform publiceren, mogen rekenen op 80% van de royalties. De copyright-rechten en de rest van de inkomsten gaan naar Boomy. Volgens het platform zijn er al meer dan 14 miljoen tracks gemaakt met behulp van deze AI-tool. Onlangs lag Boomy onder vuur door omdat er via de app frauduleuze streams gegenereerd werden op Spotify

Conclusie

Beginnende muzikanten kunnen met behulp van AI sneller en meer impact maken. Er zijn talloze tools die je kunnen helpen in het productieproces. Ook bij het uitbrengen van je muziek kan AI een uitkomst zijn. Onderzoek welke tools jij kan inzetten en investeer in een effectieve digitale strategie.

Meer artikelen over AI?

AI (oftewel artificial intelligence of kunstmatige intelligentie) was vroeger science fiction, maar is nu dagelijkse realiteit.
Lees hier meer over de toepassingen en de toekomst van AI …

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie