Voorpublicatie: Amazon en haar logistieke leger

Amazon.com, ook wel in het kort Amazon, is wellicht het grootste e-commerce bedrijf in de wereld en gevestigd in het Amerikaanse Seattle, Washington. Het was een van de eerste grote bedrijven, die goederen via het internet verkocht, dat werd opgericht in 1994 door Jeff Bezos. Oorspronkelijk was de site, die pas overigens in 1995 on-line ging, bedoeld voor de verkoop van fysieke boeken. Later werden ook andere goederen via de site verkocht. In het begin maakte Amazon enorme verliezen (in 1999 zo’n 716  miljoen dollar bij een omzet van 1,6 miljard dollar). De kapitaalmarkt had destijds zo veel vertrouwen in Amazon, dat Amazon ook tijdens de internetbubbel eind jaren ‘90, voor beleggers een populair bedrijf bleef. Tijdens het barsten van de internetbubbel kreeg Amazon veel kritiek op haar businessmodel, toch maakte het voor het eerst winst in 2001.

In de verdergaande groei van de e-commerce markt wordt de rol van distributiecentra en  magazijnen, met name de snelheid van handelen en de efficiëntie van het afhandelen van bijvoorbeeld retouren, steeds belangrijker. In dit hoofdstuk van ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu‘ kijken we daarom naar de magazijnen van Amazon, Zalando en Bol.com. Welke rol spelen data en analyse in de processen? Welke verbetermethoden zijn er zoal en hoe maken deze methoden gebruik van data? Lees dit allemaal in onderstaand hoofdstuk.

Lees de andere voorpublicaties

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie