Inzicht: De maandelijkse waarde van Eredivisie-clubs op Facebook

Facebook kan op basis van jouw gegevens en gebruikspatronen doelgerichte advertenties verkopen, is er een soort van directe waarde aan een Facebook-pagina te koppelen. DDMCA heeft onlangs de advertentie-waarden van de clubs uit de Eredivisie op een rijtje gezet.

In de digitale wereld kent men ook andere advertentiewaarden. ‘Pay Per Click’ (PPC) is een advertentiemodel dat wordt ingezet op zoekmachines, advertentie netwerken, en inhoudelijke websites en blogs, waar adverteerders slechts betalen als een bezoeker klikt op een advertentie en daadwerkelijk een bezoek brengt aan de website of landingspagina van de adverteerder. Minimum prijzen per klik, ook wel CPC (of Cost Per Click) genoemd. Ook bestaat er een vergoedingsmodel op basis van CPM (of Cost Per Mille): namelijk per duizend vertoningen van een specifieke advertentie. Maar ook een afspraak op basis van CPA (of Cost Per Action) is mogelijk. In dat geval wordt de eigenaar van de website waar de advertentie op staat betaald per informatie-aanvraag of verkoop, die voortkomt uit de actie. De CPA stuurt aan op een zo hoog mogelijke conversie, terwijl de CPC voornamelijk bijdraagt aan een toename in verkeer.

Voor managers binnen bedrijven zijn waarden in geld voor het bereiken van een doelgroep gemakkelijker te begrijpen, dan interactie-tarieven, tarieven gebaseerd op bijvoorbeeld ‘kliks’ of ‘acties’. De vraag naar de waarde van een doelgroep op een Facebook-pagina is niet eenduidig te beantwoorden. De waarde van de doelgroep en de directe verbinding met fans van een Facebook-pagina is (nog) moeilijk af te wegen. Enkele bekende benaderingen uit de traditionele marketing kunnen op zich ook worden toegepast op social media.

Een van hen is de advertentie-waarde. Je kunt schatten hoeveel mensen werden bereikt via berichten van een Facebook-pagina. Om zoveel mogelijk gebruikers te bereiken met traditionele reclame – bijvoorbeeld advertentie via een banner – hoeveel geld zou je dan moeten uitgeven? Dit getal wordt verkregen door het aantal mensen wat je wil bereiken met een gemiddelde CPM-waarde te vermenigvuldigen. Met deze benadering is het mogelijk om een advertentie-waarde van berichten voor een bepaalde Facebook-pagina te berekenen en te vergelijken. De navolgende tabel geeft een inzicht in de diverse maandelijkse waarden van de diverse voetbalclubs uit de Eredivisie.

Eredivise Facebook Benchmark

Het is opvallend dat PEC Zwolle geen officiele Facebook-pagina heeft. In de tabel is daarom de supporters-site meegenomen. De gemiddelde maandelijkse waarde van de voetbalclubs in de periode 26 juni tot en met 24 september ligt op iets meer dan 47 duizend euro. Verder kun je uit de tabel halen hoe de Facebook-pagina’s van de clubs presteren. Hierover binnenkort meer. Wil je dagelijks kijken hoe de Eredivisieclubs presteren via social media? Kijk dan hier

Bovenstaande passage is binnenkort ook te lezen in het hoofdstuk ‘Van analoge naar digitale bedrijfswaarde’ in het e-book ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu’. E-book gratis ontvangen? Schrijf je hier in voor de voorpublicatie.

Ook leuk

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie