Column: Tijd voor digitale fairplay in de Champions League?

Geschatte leestijd - 6 minuten

Als het aan de kwaliteit van het netwerk van fans zou liggen, dan wint Tottenham Hotspur vandaag ruim van Ajax. Samen met Michiel Schoonhoven van het digitale content marketingbureau Next Level Impact (NXTLI) onderzocht ik de digitale hygiëne van de acht clubs in de kwartfinale van de Champions League. Laten we de Instagram-data van de verschillende clubs onder de loep nemen. Hoe stonden ze er voor in de kwartfinale?

→ Beluister hier de podcast van Digitaal Vermogen

Miljoenen fans

Bij aanvang van de kwartfinales, hebben de acht clubs, bij elkaar meer dan 151 miljoen fans. Met 67,5 miljoen volgers is FC Barcelona de club met de meeste volgers. De Catalanen worden gevolgd door Manchester United met bijna 28 miljoen en Juventus met bijna 25 miljoen volgers. Ajax is in dit speelveld een kleine speler. De Amsterdamse voetbalclub heeft rond de kwartfinales zo’n 1,4 miljoen volgers op Instagram, maar is de afgelopen weken sterk gegroeid tot 2,1 miljoen volgers.

Gemiddeld groeide de fanschare van alle clubs zo’n vier procent in de vier weken voor de kwartfinale. Echter, Ajax groeide in dezelfde periode zelfs 8,7 procent. Dat is ruim het dubbele! In die periode krijgt de club er bijna 118 duizend volgers bij. Gezamenlijk groeien de clubs met zo’n 548.000 volgers.

Ajax heeft veel dubieuze volgers

Toch valt er iets op, nu we de cijfers van deze clubs tijdens de halve finales nader beschouwen. Ruim 27 procent van de volgers wordt aangemerkt als ‘massa volger’ of ‘verdachte volger’. Dat wil zeggen dat een op de vier volgers van de voetbalclubs een dubieus karakter* heeft. Van de vier halve finalisten hebben FC Barcelona (26 procent), Liverpool FC (24 procent), Tottenham Hotspur (21 procent) en Ajax (35 procent) een aanzienlijk percentage dubieuze volgers op het moment van schrijven.

Het hebben van dubieuze volgers schaadt de kwaliteit van je digitale netwerken. Dat stelt Michiel Schoonhoven van NXTLI, het bureau dat zich bezighoudt met het opbouwen en onderhouden van waardevolle digitale netwerken van onder andere internationale top dj’s en voetballers. “Helaas krijgt elke club en speler er, meestal tegen wil en dank, dubieuze ‘fans’ bij door bots die hen volgen. Deze ‘fans’ die bots gebruiken om automatisch clubs en spelers te volgen, zijn net als niet-bestaande accounts die je volgen, eigenlijk waardeloos. Ze zijn geen echte fan van de club of speler en tasten de kwaliteit van je digitale netwerk aan. Je krijgt er als club of speler een taak bij om het netwerk op te schonen.”

Schoon netwerk

Schoonhoven legt uit wat de voornaamste reden is om een schoon en kwalitatief netwerk te hebben. “Hoe hygiënischer je digitale netwerken, hoe beter je bereik en betrokkenheid met fans zijn. En hoe waardevoller je netwerk is. We weten inmiddels dat het aantal volgers dat je via de verschillende social media kanalen organisch bereikt door de algoritmes beperkt wordt. Iedere keer dat je op je social media pagina iets post, ziet slechts een klein percentage van je fans je bericht. En het wordt steeds uitdagender om zoveel mogelijk van je volgers, zonder dat je daarvoor via promotie betaalt, daadwerkelijk te bereiken. Op het moment dat de kwaliteit van je netwerk laag is, met veel dubieuze volgers, zal je bereik en echte engagement ook afnemen en daalt de waarde van je netwerk.”

“Even ter indicatie. Als je honderdduizend volgers hebt en slechts een paar procent zien je bericht, dan hebben we het over slechts enkele duizenden fans die je echt bereikt. Het is belangrijk dat dit bereik-percentage zo hoog mogelijk is. Zo kan je de fans daadwerkelijk bereiken die je zijn gaan volgen omdat ze betrokken zijn. En echte fans zijn het meest geneigd om reacties te geven en je berichten te delen met hun vrienden. Dat is uiteindelijk waar het om draait in een sociaal netwerk. Dubieuze volgers dragen hier niet aan bij en doen zelfs afbreuk aan je bereik”, vertelt Schoonhoven.

Negatief effect

Schoonhoven rekent door: “Stel je nu voor dat er honderdduizenden volgers worden toegevoegd via bots. En ja, dit aantal is helaas heel realistisch bij accounts met miljoenen volgers. We komen zelfs spelers tegen met meer dan 40 procent dubieuze volgers! Steeds minder van je echte fans zullen je berichten zien. Dat zit zo: nog steeds krijgt een paar procent van de volgers je bericht te zien. Echter, daar zitten ook heel wat bots bij. Het komt voor dat de bots ook geautomatiseerde likes geven, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat ze ook echte reacties geven en inhoud delen met echte fans. Hierdoor ontstaat een gebrek aan betrokkenheid in je digitale kanaal. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de ‘echt verkregen’ fans je content mogelijk helemaal niet te zien krijgen. Hierdoor kunnen ze geen reacties plaatsen en je berichten ook niet delen met hun vrienden. Echte impact ontbreekt daardoor.” Dat komt door de manier waarop algoritmen van de netwerken werken. De dalende betrokkenheid bij berichten heeft een negatief effect op het totale bereik van een social media-kanaal, zo leert de ervaring.

“De betrokkenheid van je fans zal afnemen, omdat het door de dubieuze volgers lastiger is geworden om je fans te bereiken die reacties geven en je content willen delen met hun vrienden. Ook richting merken en andere samenwerkingspartijen die je d.m.v. ‘branded content’ toegang geeft tot je netwerk, zal dit steeds meer een nadelig effect gaan krijgen. Dit is als club en speler natuurlijk heel onwenselijk. Ik raad daarom aan om regelmatig je netwerk goed te onderhouden en op te schonen. ‘Hygiëne’ en ‘kwaliteit’ zijn wat mij het betreft de toverwoorden om waardevolle, digitale netwerken op te bouwen. Dat betekent dat je zo min mogelijk ‘dubieuze volgers’ moet willen hebben”, sluit Schoonhoven af.

Digitale fairplay

Wat opvalt, is dat veel van de ‘likes’ die een aantal van de clubs hebben ontvangen op recente berichten, vaak uit een vreemd land komen. Ook opmerkelijk: steeds komen dezelfde inhoudelijke reacties terug bij verschillende berichten die door de clubs en spelers zijn geplaatst. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat dit robots zijn.

De grote getallen robots zouden moeten leiden naar transacties of meer waarde. Hoe kunnen robots de juiste doelgroep zijn? Kopen zij seizoenkaarten, merchandise of zijn ze interessant voor de sponsor? Hoe betalen deze robots dan? Zijn ze ambassadeurs? Zijn ze fan van de club of speler? Hoe dan? Je kunt niet anders stellen dan dat deze getallen slechts een wassen neus zijn. Wat mij betreft zou het Fairplay-principe niet alleen voor de financiële kant van de clubs moeten gelden, maar wordt het ook tijd dat men gaat kijken naar het Fairplay-principe aan de digitale kant. De digitale hygiëne zou, net als de financiële huishouding, in orde moeten zijn. Wat mij betreft is het tijd voor digitale fairplay!

* Verdachte volgers, oftewel twijfelachtige volgers, die jou kunnen volgen zijn Instagram-bots, gestolen accounts, achtergelaten accounts en mensen die gereedschap gebruiken om volgers, vind-ik-leuks en reacties kunstmatig te vergroten. 


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie