Subsidie voor digitale fan-relatie

Geschatte leestijd – 4 minuten

Subsidie digitale strategie? Subsidie fan-relatie? Subsidie DigitAll is beschikbaar. Bedrijven in de culturele sector kunnen sinds kort subsidie aanvragen om online contact met fans te verbeteren. Cultuurloket DigitAll ondersteunt theaters, muziekpodia, musea, filmtheaters, festivals en producenten van professionele podiumkunsten met subsidie tot 250.000 euro om contact via digitale technologie te versterken.

(tekst gaat na video door)

Denis Doeland zijn virtuele assistent Anna vertelt over de inhoud van dit artikel

Covid kickstart digitale fan-relatie

Door de maatregelen tegen het coronavirus was het lange tijd onmogelijk om fysieke events door te laten gaan. “Concerten en festivals gingen door als livestream. Veel podia, producenten en musea gebruikten tijdens de pandemie digitale technologie om het contact met het publiek te behouden en te versterken”, meldt DigitAll. Wat heet: de festivals die tijdens de pandemie focusten op de digitale fan-relatie, komen nu als winnaar uit de bus.

Zelf maakte ik ook een pivot: van spreker op live events naar een online talkshow met Igor Beuker en Folkert Tempelman. Voor Igor, Folkert en mij betekende de uitbraak van de coronacrisis: een einde aan onze fysieke events, waar we als spreker (Igor en ik) of host (Folkert) met het publiek contact hadden. Tegelijkertijd stond ‘onze’ sector in de fik. We hebben dan ook geen moment getwijfeld: het was nodig om een wekelijkse, online talkshow te lanceren. Die talkshow werd Live On Stage, die je overigens nog steeds terug kan kijken.

Fonds voor digitaal fan-contact

“Online cultuuraanbod en online publiekscommunicatie hebben veel te bieden, niet als vervanging van fysiek en offline maar als blijvende aanvulling,” vertelt Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat een van de participanten is, aan het Parool. “Cultuurloket DigitALL helpt culturele instellingen te verduurzamen wat de afgelopen jaren is ontdekt en ontwikkeld, om zo het publiek een geweldige ervaring te bieden en nieuw en meer divers publiek te bereiken.”

Subsidie DigitALL heeft een looptijd van drie jaar en is een publiek-private samenwerking. Het fonds wordt mogelijk gemaakt door zes cultuurfondsen (Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, VSBfonds, VandenEnde Foundation, Stichting Zabawas en het Elise Mathilde Fonds), de VriendenLoterij en de Gemeente Amsterdam. Goed nieuws voor alle cultuurinstellingen, festivals en musea die de mogelijkheden van digitaal hebben ontdekt en daar nu mee door willen gaan.

Subsidie digitale strategie? Subsidie fan-relatie? Cultuurloket DigitAll stelt subsidie beschikbaar

Fonds bewijst belang digitaal contact met fans

De subsidie van DigitAll is niet alleen goed nieuws voor alle culturele instellingen en festivals die willen digitaliseren. Het bewijst ook dat het digitaal onderhouden van fan-contact niet alleen belangrijk is tijdens de pandemie, toen er geen fysieke events konden plaatsvinden, maar ook daarna. Publieke en private instellingen maken budget vrij om digitalisering van de culturele sector handen en voeten te geven. Dat bewijst dat het belang van digitaal fan-contact door steeds meer partijen, van cultuurfondsen tot de Gemeente Amsterdam, gedragen wordt.

Waarom zouden we de lessen van de lockdowns alleen maar gebruiken tijdens de pandemie en vergeten zodra de lockdowns achter ons liggen? Online concerten, festivals en theater kunnen een verrijking zijn van de cultuurbeleving. Wie niet naar een fysiek concert kan komen, bijvoorbeeld door een fysieke beperking of beperkt budget, kan zo toch van een concert genieten. Ik zeg het al langer: de toekomst van events is hybride. Met deze subsidie krijgt het Nederlandse cultuurlandschap het geld en de tijd om zich op die toekomst voor te bereiden.


Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie