Achtergrond: Nederlandse YouTubers goed voor miljoenen

Geschatte leestijd - 4 minuten

Kwebbelkop, Jelly en Enzo Knol zijn grootverdieners. Uit een analyse van 90 YouTube-kanalen uit Nederland komt naar voren dat het hebben van een YouTube-kanaal in Nederland inmiddels een miljoenenbusiness is. De Nederlandse populairste vlogger (de makers van de video’s willen liever YouTuber genoemd worden) Kwebbelkop moet in totaal ergens tussen de 500.000 en 2,6 miljoen euro aan zijn YouTube-kanaal hebben verdiend. Zijn zij de nieuwe John de Mol’s in de dop?

10 miljoen abonnees

De Top 5 YouTubers van Nederland, waaronder Kwebbelkop, Jelly en Enzo Knol, hebben gezamenlijk meer dan 10 miljoen abonnees. In totaal zijn hun video’s – 3 van de 5 produceren er ongeveer 50 per maand – meer dan 2 miljard keer bekeken. Hoe meer kijkers, hoe meer YouTubers kunnen verdienen aan hun YouTube-kanaal. Ze krijgen van YouTube per 1.000 advertentieweergaven naar schatting een bedrag variërend 1,5 tot 7 euro. Van dit bedrag gaat 45% naar YouTube, de rest is voor de YouTuber.

Deze berekening is los gelaten op een dataset van 90 YouTube-kanalen. Op basis wordt duidelijk dat het kanaal van de 20-jarige Kwebbelkop tot nu toe tussen 500.000 (1,5 euro per advertentieweergave) en 2,6 miljoen euro (7 euro per advertentieweergave) heeft opgebracht. Jelly heeft tussen de 360.000 euro en 1,9 miljoen euro aan zijn kanaal verdiend, terwijl de opbrengsten het kanaal van Enzo Knol ergens tussen de 370.000 en 1,9 miljoen moeten liggen. De afdracht aan YouTube is hier al vanaf getrokken.

Kinderschoenen

Wanneer je kijkt naar bovenstaande grafieken – afkomstig uit de voornoemde analyse – dan zie je dat de meeste YouTubers nog geen 5 jaar bezig zijn. YouTubers blijken hun kinderschoenen dus nog aan te hebben. De kanalen van Fun, Cinemates, Teske de Schepper en Furtjuh lijken de eersten in het landschap van de YouTubers. Zij kunnen hun 10-jarig bestaan inmiddels vieren.

De YouTube-industrie wordt langzamerhand steeds professioneler. In Engeland en de Verenigde Staten bestaan bureaus die YouTubers zakelijk begeleiden. Bijna geen enkele grote Amerikaanse YouTuber werkt zonder zo’n bureau. Ook in Nederland zijn dergelijke bureaus actief. YouTubers hebben geen zin om zich bezig te houden met het sluiten van sponsordeals of het in de wacht slepen van grote merken. Ze richten zich liever op hun achterban, zo valt deze week te lezen in dagblad Trouw.

content ritme YouTubers
Content ritme van de 90 YouTubers (-28 dagen vanaf 10 februari 2016). De groene kleur geeft het succes van de posts aan. Hoe groener hoe beter. De grootte van de bollen geeft de hoeveelheid posts aan.

Basis van succes

De onderwerpen van de meest vooraanstaande YouTubers van Nederland lopen uiteen van games en beauty tot het eigen leven van de YouTubers. Wat alle YouTubers gemeen hebben, is hun sterke belofte aan de kijker.

Om tot de honderdduizenden abonnees en miljoenen views te komen, moet je je aan een bepaald ritme, zoals blijkt uit de bovenstaande afbeelding, houden. Kwebbelkop produceert bijvoorbeeld 2 video’s per dag en zijn kijkers vertrouwen daarop. De meeste YouTubers posten om 15.00 en 17.00 uur. Dat blijkt goed te werken. Het is eigenlijk net als televisieprogrammering. Deze cijfers laten andermaal zien dat ‘vloggen’ professionaliseert en dat de mediaconsumptie van vooral jongeren compleet veranderd.

* NB. De lijst is inmiddels al weer aangevuld met een 20-tal YouTubers. Komende maand weer een update. Mis je een YouTuber in de lijst? Meld hem of haar dan hier aan

Lees ook



>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

4Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie