Hoe Spotify AI-muziek van hun platform weert

Geschatte leestijd - 4 minuten

Spotify kent de voordelen van artificial intelligence. Onlangs integreerde de Zweedse streamingdienst een AI-dj en ook paste de app zijn interface aan met behulp van AI. Toch staat de deur niet volledig open voor kunstmatige intelligentie. AI-muziek krijgt geen plek op de streamingdienst. In dit artikel lees je er meer over.

Boosdoener Boomy

Met de rel omtrent de AI-track ‘Heart On Sleeve‘ nog vers in het geheugen, laat Spotify duidelijk weten niet open te staan voor meer AI-gegenereerde muziek. Daarom verwijderde het platform ongeveer 7% van alle AI-muziek uit de muziekbibliotheek. Het is volgens meerdere bronnen de eerste stap die Spotify zet in de strijd tegen deze muzikale ontwikkeling.

Spotify richtte zijn pijlen in het bijzonder op muziekplatform Boomy. Deze tool laat gebruikers door AI-gegenereerde muziek aanpassen en publiceren, ook voor commerciële doeleinden. Wanneer gebruikers deze muziek op een streamingplatform publiceren, krijgen zij 80% van de royalties. De copyright-rechten en de rest van de inkomsten gaan naar Boomy. Op dit moment zijn er al meer dan 14 miljoen tracks gemaakt met behulp van deze AI-tool.

Artificial streaming

Er lijkt meer aan de hand bij Boomy. Universal Music Group (UMG) lijkt na ‘Heart On Sleeve’ met gestrekt been het in duel te gaan met AI-muziek. UMG maakte onlangs de melding bij Spotify dat tracks die afkomstig zijn van Boomy op een verdachte manier streams behaalden. De Zweedse streamingdienst noemt dit zelf ‘artifical streaming’. Dit zijn streams afkomstig van bot-accounts.

Deze ‘artificial streams’ zouden vaker voorkomen bij AI-muziek, omdat dankzij AI meer mensen makkelijker muziek kunnen uploaden naar streamingdiensten. Deze gebruikers zouden door streambots te kopen, proberen hun cijfers een boost te geven. Of Boomy-gebruikers dit inderdaad in hoge mate doen, is niet bewezen. Zelf zegt Boomy het volgende over dit fenomeen: “Boomy is categorically against any type of manipulation or artificial streaming. We are working with industry partners to address this issue.”

Conclusie

Artificial intelligence lijkt opnieuw voor opschudding te zoeken in de muziekindustrie. Toch zijn er een heleboel handige toepassingen van AI die jij als artiest of bedrijf kan gebruiken. Door het grote aanbod aan tools heeft kunstmatige intelligentie impact op elk aspect binnen het productieproces. Onderzoek welke tools jij kan inzetten en investeer in een adequate digitale strategie.

Meer artikelen over AI?

AI (oftewel artificial intelligence of kunstmatige intelligentie) was vroeger science fiction, maar is nu dagelijkse realiteit.
Lees hier meer over de toepassingen en de toekomst van AI …

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie