Achtergrond: Zonder optredens toch contact met fans

Geschatte leestijd – 3 minuten

Festivals gaan niet door en clubs zijn gesloten. Hoe zorg je er als artiest dan voor dat je toch contact houdt met je fans? In dagblad Trouw mocht ik vertellen hoe artiesten een relatie behouden met hun fans. En waarom het eigenlijk geen bal uitmaakt dat er nu geen live-optredens mogelijk zijn, zolang je maar blijft communiceren met je fans.

(tekst gaat verder onder de video)

DJ Sam Feldt geeft de importantie van de fan-relatie aan bij Live In Stage tijdens de lockdown

Fan-contact tijdens lockdown

Het zal je niet ontgaan zijn: tijdens de lockdown is het als artiest onmogelijk om live optredens te organiseren. Toch wil je een relatie met je fans onderhouden. Zodat je muziek streamen, shirts kopen of je anderszins ondersteunen. “Iedereen schreeuwt moord en brand, omdat er geen optredens zijn. Maar eigenlijk maakt dat geen bal uit. Zolang mensen een relatie met een artiest hebben, kunnen ze meegaan in het verhaal wanneer er nieuwe muziek of video’s uitkomen”, vertelde ik aan dagblad de Trouw. In het stuk vertel ik ook dat sommige artiesten 20 procent meer streaming-inkomsten realiseerden – zonder optredens!

Benieuwd geworden hoe artiesten de relatie met hun fans onderhouden? Dit zijn een aantal inspirerende voorbeelden uit het stuk:

  • Zangeres Lakshmi bedacht de online club Only for the Wicked: voor 5 euro per maand krijgen leden toegang tot podcasts en nieuwe muziek;
  • Fans van de Nederlandse band DeWolff konden stemmen welke nummers er op de volgende DeWolff-plaat moesten komen;
  • Zangeres Nynke Laverman bracht elke maand een nieuw nummer van haar album uit, samen met een podcast over dat nummer.

Tot slot: optimaliseer fan-relatie

Dat brengt me op een onderwerp waar ik al langer over schrijf: de voordelen van een optimale relatie met fans en klanten, op basis van data. Eerder lag de nadruk voor bedrijven op het sec leveren van diensten of goederen, het organiseren van evenementen of publiceren van muziek. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig gaat het om het actief onderhouden van een fan- en klantrelatie. 

In deze relatie-economie is de fanrelatie het belangrijkste bedrijfseconomische kapitaal van bedrijven geworden. Het voorspelt het succes en zelfs het voortbestaan van bedrijven. Hoe optimaliseer je de relatie met fans en klanten? Allereerst door te investeren in nieuwe technologieën, want daardoor kan je deze relaties verbeteren en in waarde laten vermeerderen.

Dat bewijzen de artiesten in dit Trouw-artikel als geen ander. Laverman ziet door de podcasts het aantal fans groeien, vertelt ze de krant: “Er komt een nieuw publiek bij, ook omdat je in het netwerk van je gasten terechtkomt. Ik weet nu al dat als we weer live gaan spelen, we meer publiek krijgen dan we zonder de slow release hadden gehad. Dus ik ben heel blij met waar corona ons toe heeft gedwongen.”

Daarnaast is er een speciaal raamwerk ontworpen dat je in staat stelt om relaties met meer fans en klanten aan te gaan en deze relaties te optimaliseren. Dit zogenaamde Business Acceleration Framework heeft zich bewezen in de praktijk, stelt je team in staat om gezamenlijk aan gemeenschappelijke doelen te werken en een voorsprong op de concurrentie te nemen.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie