Data: Nieuwe single van Martin Garrix

Martin Garrix brak in augustus 2015 de banden met zijn oude label Spinnin Records en management MusicAllstars Management. Hij heeft zelfs een rechtszaak aangespannen, omdat hij het niet eens is met de manier waarop de rechten van zijn muziek geregeld waren. Onlangs tekende de dj een wereldwijde overeenkomst met Sony Music. Zijn eerste samenwerking met het major label is de single ‘In The Name of Love’ ft Bebe Rexha. Die werd vrijdag 29 juli uitgebracht. Is het effect van Sony zichtbaar? Onderstaande Spotify data geeft inzicht.

Data Martin Garrix

Deze slideshow vereist JavaScript.

Data hier te downloaden: Spotify – Martin Garrix

Effect samenwerking Sony

Terwijl deze week de rechtszaak tussen Spinnin Records en Martin Garrix weer hervat werd, dendert de nieuwe single van de dj de top 10 binnen in de Spotify Global Top 200. In 1 maand tijd verdrievoudigde het aantal wereldwijde streams. Met pieken van bijna 2,5 miljoen streams op een dag lijkt de nieuwe single van het Amstelveense talent een regelrechte hit te worden.

Uit de grafieken wordt ook het effect duidelijk wanneer de samenwerking met Spinnin Records werd beëindigd. In mei 2015 zei Garrix zijn overeenkomst bij het dance label op. Sindsdien nam de muziekconsumptie op Spotify af. Zo kun je aflezen uit de data*. Op het moment van aankondiging van de samenwerking met Sony neemt de muziekconsumptie weer toe. Opvallend is dat het aantal peak streams nu bijna 3 keer hoger is dan in de periode dat Garrix bij Spinnin Records onder contract stond. Bij Sony zullen ze nu waarschijnlijk spreken van het ‘Sony-effect’.

Wordt het door de data van Martin Garrix duidelijk hoe groot de invloed van de majors is bij Spotify? We onderzoeken verder.

* Data beschikbaar gemaakt door Fanalists in samenwerking met Rankingz.

Meer over


(advertentie)

boek download edm en de digitale wereld.001

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe
 1. 1
  Denis Doeland

  Barry, dank voor jouw reactie. Precies, je geeft de juiste context aan het artikel. Dat onderzoeken we ook. Voor nu constateren we alleen een groei na een periode van stilte die 3x hoger ligt. Eindoordeel is nog niet geveld, dat vergt verder onderzoek 😉

 2. 2
  Barry

  Mooie feiten en cijfers, complimenten!

  De genoemde stijging in streams lijkt mij logisch: Sony stopt veel effort in de nieuwe ‘goudmijn’ Martin Garrix (MG). Hetgeen Spinnin Records (SR) sinds het vertrek niet meer gedaan heeft. Naast de vergelijking van het moment spelen er mijn inziens nog een aantal factoren mee die hier buiten beschouwing worden gelaten.

  Het Sony-effect zou beter te zien zijn wanneer de piek vergeleken wordt met een piek in de hoogtijdagen tijdens een release van MG bij SR.
  Daarbij rekening houdende met het feit dat de online reputatie, het effectieve bereik en fanbase van MG in de tussenliggende periode gegroeid is (zie de cijfers van Rankingz). Dat maakt het mogelijk om met dezelfde effort een groter bereik te realiseren. Daarnaast dient rekening gehouden te worden met de toename van het aantal Spotify gebruikers en de daarmee samenhangende toename in het aantal streams.

  Met een ‘Sony-effect’ wordt naar mijn idee SR tekort gedaan en krijgt Sony teveel credits. Waar ik benieuwd naar ben (en als MR zou zijn) is of Sony net als Spinnin’ Records begrijpt hoe waardevol de digitale connectie met fans is. En of Sony de transitie heeft kunnen maken die daarvoor nodig is en in staat is direct met zijn doelgroep te communiceren, wanneer ze maar willen…

Plaats jouw reactie