Achtergrond: Populariteit fintech bewijst relatie zeer belangrijk

Geschatte leestijd - 4 minuten

Als er een industrie ontwricht wordt, dan is het wel de banksector. Eerst hadden traditionele financiële instellingen te vrezen van zogenoemde fintech’s, tech-gedreven bedrijven die financiële diensten aanbieden. Ze gingen als ware Davids de strijd aan met de Goliaths van de financiële sector. Inmiddels is bankwetgeving PSD2 van kracht. Hoewel het ver van je bed klinkt, zijn de implicaties van deze Europese wet immens. Banken worden verplicht om gegevens met derden te delen, als je daar om vraagt. Straks is het daardoor mogelijk om te bankieren via Google en Facebook. Slecht nieuws voor de banken: daar zitten we weldegelijk op te wachten.

Vertrouwen in fintech

Wie dacht dat politici en media het vertrouwen van het grote publiek kwijt waren, kent de financiële sector nog niet. De traditionele financiële sector wordt door consumenten minder vertrouwd dan de fintech-sector. Misschien is dat niet zo gek. Niet lang geleden kwam naar buiten dat ING witwassen mogelijk maakte, waarna de CEO een loonsverhoging van een miljoen kreeg. Dan hoef je geen complexe en dubieuze leningen meer te verkopen om de consument tegen je in het harnas te jagen.

ABN Amro wist slim te innoveren met het populaire Tikkie. Betekent dat daarmee de problemen opgelost zijn voor financiële instellingen? “Het is heel dapper dat de traditionele financiële industrie probeert de macht van “bigtech” te weerstaan, maar ik geef ze weinig kans. Wat is het voordeel van de gebruikerservaring van een traditionele bank ten opzichte van Apple?”, vraagt bankenexpert Dave Birch zich af. Behalve Bunq – dat API’s toestaat – zijn de meeste Nederlandse bankapps vergelijkbaar, zelfs inwisselbaar.

Toekomst van banken

Hoe redden banken het dan wel? Een van de termen die rondzingt is die van ‘domme pijp’. Dat is een faciliterende bank: deze bank verwerkt transacties van anderen en let goed op het geld. Niets meer, niets minder. BankMobile, een van oudsher Amerikaanse universiteitsbank, werkt samen met T-Mobile. Het telecombedrijf gaat het betaalnetwerk van BankMobile gebruiken voor een heuse T-Mobile Bank. Klanten krijgen een gratis betaalrekening en vier procent rente op spaartegoeden tot drie duizend dollar. Dat is een stuk hoger dan de huidige rente in Amerika.

Een recent onderzoek liet ziet dat meer dan de helft van de consumenten zijn bankzaken eerder toevertrouwt aan een technologiebedrijf, dan aan een bank. Mind you: dit was een onderzoek van Bain & Company onder 125.000 consumenten.

Relatie-economie

Dat banken in zo’n rap tempo terrein gaan verliezen – en zelfs een ‘domme pijp’ kunnen worden, laat niet alleen zien dat je als bedrijf altijd moet innoveren. Het bewijst ook iets anders: de relatie die consumenten opbouwen met bedrijven is essentieel voor hun voortbestaan.

Dat zoveel consumenten bereid zijn om te bankieren bij een tech of fintech bedrijf is niet verwonderlijk. Ze bieden bijvoorbeeld een fijnere gebruikservaring. De relatie die we hebben opgebouwd met Google of Apple vinden we meer waard dan de relatie die we met een bank hebben opgebouwd. We waarderen deze relaties meer en vertrouwen ze zelfs onze financiële gegevens toe.

Zo blijkt maar weer: we hebben allemaal te maken met de relatie-economie. Wie niet investeert in een optimale relatie met fans of klanten, heeft minder kans om te overleven. Laten we het niet onder stoelen of banken steken: de financiële sector heeft het aan zichzelf te danken dat we straks bij fintech bedrijven of techreuzen onze geldzaken regelen.

Lees ook:

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen

bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek

verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie