Achtergrond: 4 must-reads over Kunstmatige Intelligentie (AI)

Geschatte leestijd – 1 minuut

Lange tijd dachten we dat de journalistiek niet te automatiseren valt. Het interviewen van gasten, bronnen checken, nieuws pitchen aan een hoofdredacteur: dat kunnen alleen mensen, toch? Maar nu dreigt kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence) ook nieuwsmakers te kunnen vervangen. Tijd om de must reads over kunstmatige intelligentie (ook wel AI genoemd) te delen

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Must reads over AI

NRC bericht over een studie – de Global Survey of Journalism’s Future uit 2017 – waarin zeventig procent van de nieuwsredacties aangaf zich niet bezig te houden met hoe nieuwe technologie de nieuwsproductie in vijf tot tien jaar zou veranderen. Daarmee lopen ze achter de feiten aan: redacties als die van Bloomberg, The New York TimesThe Washington PostDeutsche Welle en de BBC gebruiken al AI (Artificial Intelligence) voor om nieuws te produceren.

Hetzelfde lees je in het boek Automating the news – How algorithms are rewriting the media van Nicholas Diakopoulos, een van de grondleggers van computationele journalistiek. Hij verwacht dat de journalistiek een hybride vorm wordt, van zowel menselijke intelligentie en kunstmatige intelligentie. Onderstaande artikelen maken helder wat Kunstmatige Intelligentie is en hoe het door bedrijven toegepast wordt. Ik sluit me overigens aan bij Diakopoulus: AI is niets zonder menselijk oordeel.

Blog met kunstmatige intelligentie

Wist je trouwens dat ik op mijn blog ook gebruik maak van kunstmatige intelligentie? Voor mensen met leesbeperkingen kunnen de berichten voorgelezen worden. Bovenaan het bericht staat een knop voorlezen druk daar maar eens op. Mijn lieftallige assistentie zal dan het artikel voorlezen! Ze klonk in het begin nog wat blikkerig, maar wordt met de dag beter. Dankzij kunstmatige intelligentie. Zo kunnen mensen met een leesbeperking dus ook leren van de berichten op digitaal vermogen.


Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Check ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie