Achtergrond: 4 kansen voor musea

Geschatte leestijd - 3 minuten

Musea hebben het – net als veel andere culturele instellingen – niet makkelijk. Subsidiegelden lopen terug en bezoekers zijn lastiger te bereiken. In 2012 schreef ik column ‘Geld gevonden voor een museum’. Vandaag de dag zijn er nog steeds genoeg kansen voor musea. Deze vier tips helpen ze mogelijk op weg.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

1: Het freemium businessmodel

Het freemium businessmodel is een relatief nieuw businessmodel. Dit model helpt musea aan bezoekers en naamsbekendheid, door gratis diensten of producten te leveren. De inkomsten worden later in het proces gegenereerd, bijvoorbeeld door een ‘premium’ dienst of product aan te bieden gegeneerd.

Webwinkels geven bijvoorbeeld een deel van hun dienst of product gratis weg en verzamelen hiermee klantgegevens die geïnteresseerd zijn in de dienst of product. Hierna sturen ze nieuwsbrieven en speciale acties naar deze bezoekers. Zo vallen ze te converteren naar betalende bezoekers. Musea kunnen bijvoorbeeld hogere kwaliteit foto’s van kunstwerken gratis aanbieden. Waarna de consument verleiden het museum te bezoeken.

2: Online sponsoring en advertenties

Overweeg als museum sponsoring of advertenties op de diverse online kanalen. YouTube gaat een overeenkomst aan met merken, als ze regelmatig content publiceren. Als merk wordt je beloond voor het aantal views. Dat is een nieuw verdienmodel.

YouTube geeft advertenties weer naast of in video’s. Daarnaast zouden andere merken kunnen betalen voor advertentieruimte of sponsoring in het eigen domein, zoals de website van het museum. Zo maak je de ruimte op de eigen kanalen beschikbaar tegen betaling.

3: Merchandise

Bied merchandising aan op de site van het museum. Denk bijvoorbeeld aan boeken, koffiemokken, posters, ansichtkaarten of agenda’s. Deze worden verkocht via een eigen webwinkel, zodat er een nieuwe inkomstenstroom ontstaat.

Leuk voordeel: zo leren nog meer mensen jouw merk kennen. Denk bijvoorbeeld aan de tassen en posters van het Van Gogh-museum: prachtige en gratis reclame voor het museum.

4: Het Business Acceleration Framework

Het Business Acceleration Framework helpt organisaties sturen op groei, gezamenlijk aan doelen te werken en brengt bedrijven, merken en artiesten in een stroomversnelling.

Ook voor musea is dit raamwerk uitermate geschikt. Deze vijf artikelen helpen je op weg, als je ook met dit beproefde raamwerk aan de slag wil.


Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie