Achtergrond: Algoritmes veranderen de publieke opinie

Geschatte leestijd – 3 minuten
Wist je dat Russische trollen-legers continu desinformatie verspreiden over MH17? Dat ze ook de Catalaanse strijd voor onafhankelijkheid beïnvloeden? En dat deze technologie – o, ironie – juist zijn oorsprong vindt in Spanje? Het leert ons dat algoritmes de publieke opinie kunnen veranderen. Tijd om je te verdiepen in algoritmes en AI.
>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen
Reconstructie van de Volkskrant
De Volkskrant schreef een meeslepend artikel over Russische trollen-legers, MH17, het beïnvloeden van verkiezingen en de Catalaanse strijd voor onafhankelijkheid. Laat je verrassen door de mogelijkheden van AI en algoritmes in deze must-read long-read. Een korte synopsis:
- Het Spaanse bedrijf SNAP ontwikkelde technologie waarmee het trends op social media kon spotten en veranderen;
- Door fake-accounts in te zetten, is het mogelijk een bepaald onderwerp of bepaalde visie trending te maken;
- Deze technologie werd vermoedelijk gekopieerd door de Russen;
- De Russen zetten deze technologie in om Oekraïne de schuld te geven van MH17, onrust te stoken in Spanje en Afrikaanse verkiezingen te manipuleren;
- Het online sentiment valt te sturen met 2.000 accounts in de Verenigde Staten, 600 in Engeland, 300 tot 400 in Nederland. Rusland zou momenteel ongeveer 5.000 tot 6.000 accounts hebben.
Merk op: niet alleen Rusland maakt gebruik van deze technologie, ook Israël, China, Vietnam en Venezuela zetten nep-accounts in om de publieke opinie te beïnvloeden.
Algoritmes in de relatie-economie
Deze nep-accounts op social media komen tot stand dankzij slimme algoritmes. Hiermee weten bots het bereik van platforms als Twitter en Facebook te gebruiken, zodat ze de publieke opinie kunnen beïnvloeden. Het toont aan dat het dankzij algoritmes mogelijk is om een flinke voorsprong te nemen in de relatie-economie (waar een netwerk of relatie met fans of klanten van het grootste belang is).
Saillant detail: in de dance-roman De Club, beschrijft Rolinde Hoorntje een social media-bedrijf dat trending artiesten op social media spot – zodat de volgende hype niet gemist hoeft te worden. Het bedrijf spot zelfs óf een artiest trending zal worden op social media. Algoritmes kunnen dan ook voor goede – of, louter commerciële – bedoelingen gebruikt worden. Vaak maken deze algoritmes gebruik van AI, kunstmatige intelligentie.
Tips voor benutten van AI
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van AI? De volgende drie inzichten helpen je op weg om AI nog beter te begrijpen:
1. AI schept oneindige mogelijkheden.
Dankzij AI wordt het mogelijk om zelflerende robots in te zetten. Het grote voordeel hiervan, is dat het mogelijk wordt om contact met fans en klanten zowel persoonlijk, als schaalbaar te maken. Benieuwd? Hier lees je meer.
2: AI is altijd afhankelijk van het menselijk oordeel
Algoritmen en AI-toepassingen hebben een ding gemeen: ze hebben de schijn van objectiviteit. Maar kunstmatige intelligentie zal nooit echt onafhankelijk en objectief worden en altijd afhankelijk zijn van een menselijk oordeel. (Dat blijkt wel uit het hierboven benoemde voorbeeld.) Hoe dat precies zit? Dat lees je in dit stuk.
3: AI gaat de entertainment industrie veranderen
De diverse toepassingen van kunstmatige intelligentie lijken te bewijzen dat technologie veel mogelijkheden biedt. En daarmee een grote bijdrage kan leveren aan de moderne cultuur. Robots schrijven boeken, ze creëren popliedjes en maken symfonieën af. Is de robotisering van entertainment een feit? Als het aan trendwatcher Yuri van Geest ligt, zal ook de dance-industrie compleet veranderen dankzij AI.
Luister ook
Bekijk ook
Check ook
ook digitaal te lezen bij
ook te bestellen bij
+ Er zijn geen reacties
Voeg toe