Data: Festivalbezoekers vinden contactonderzoek geen probleem

festivalbezoekers contactonderzoek

Geschatte leestijd - 4 minuten

Is het weer toestaan van grote evenementen een reële versoepeling? Die vraag beantwoordde de RIVM in de afgelopen dagen. Het bronnen- en contactonderzoek is zo optimaal als het kan zijn. Een app kan helpen. Wat vinden bezoekers van festivals en evenementen van identiteits- en temperatuurcontrole en een app voor deze controles?

Rek uit de versoepeling

Volgens het RIVM is er bijna geen ruimte meer om verder te versoepelen. “Zodra het ijs gaat kraken, moet je een stap terug doen”, zeggen hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen, tegen de NOS.

Wallinga: “Ik kan me voorstellen dat je met behulp van een app bronnen- en contactonderzoek kan doen bij grote evenementen. Als die app er niet is, wordt het moeilijker. Zoiets heb je echt nodig om de verspreiding van deze ziekte bij evenementen te kunnen beteugelen. Daarom staat die versoepeling helemaal achteraan.”

“Op een gegeven moment kom je in een situatie dat je zegt: verder versoepelen zou niet kunnen. Het R-getal is dan 1 of hoger, het bronnen- en contactonderzoek is zo optimaal als het kan zijn, en misschien is er een app, maar dan zit er niet meer rek in dan dat.”

Bezoekers vrezen controles niet

Wat vinden bezoekers van evenementen en festivals? We vroegen de participanten van het grote corona-onderzoek of ze bezwaar hadden om bij de entree een vragenlijst in te vullen, een temperatuur controle te ondergaan en hoe ver een eventuele identiteitscontrole mocht gaan. 

Bijna alle deelnemers (namelijk: bijna 9 op de 10) heeft geen probleem om een vragenlijst in te vullen bij de ingang van het evenement. Ook wil een grote meerderheid (ruim 83 procent) meewerken aan een temperatuurcontrole. Ook de identiteitscontrole schrikt de meeste bezoekers (bijna 87 procent) niet af. 

Het grote corona-onderzoek 2020 - contactonderzoek
Het grote corona-onderzoek 2020

Screening, temperatuur- en identiteits-controle

De helft van de ondervraagde event- en festivalbezoekers zou een vragenlijst invullen als de gegevensbescherming op orde is. Vier op de tien bezoekers wil dit alleen anoniem doen. Vijftien procent van de festivalgangers heeft er bezwaar tegen om een vragenlijst in te vullen. Nog geen drie procent geeft aan geen mening te hebben. Ruim 80 procent geeft aan geen bezwaar te hebben dat er een temperatuurcontrole plaatsvindt. Slechts een op de zes geeft aan hier bezwaar tegen te hebben. Bijna drie procent heeft geen mening. 

We vroegen hoe ver een identiteitscontrole mag gaan bij de entree. Ruim driekwart zou zijn of haar paspoort of ID-kaart laten zien bij de ingang. Maar drie procent heeft geen bezwaar om een lidmaatschapskaart te laten zien. Zo’n zeven procent zou geen bezwaar hebben om een app ter identificatie te installeren op zijn of haar smartphone. Een op de twaalf van de ondervraagden wil helemaal geen identiteitscontrole. Slechts een procent is het niet eens met de gegeven opties.

Resumerend

Voor het overgrote deel van de bezoekers is het geen enkel probleem om zich te identificeren tijdens festivals en evenementen. Anonimiteit moet serieus door organisatoren in overweging genomen worden, maar bij goede bescherming van de gegevens is er wel voldoende vertrouwen om zich te registreren. Ook een temperatuurcontrole schrikt bezoekers niet af.

Om hier op voorhand een speciale app voor te bouwen, lijkt zijn doel voorbij te schieten. Slechts een klein deel (een op de veertien) heeft er geen bezwaar tegen om een app te installeren. Contactonderzoek hoeft dus niet per definitie met technologie plaats te vinden. Ouderwets handwerk volstaat. Bijna alle bezoekers vinden dit geen enkel probleem.

NB. Het grote corona-onderzoek wordt continue gehouden en is een initiatief van Denis Doeland, Marcel Pantera en Mark Heick. Aan het tweede gedeelte van het onderzoek deden 2.434 personen mee. In totaal hebben inmiddels meer dan 4.200 mensen meegedaan aan de eerste twee onderzoeken.

Lees ook

Kijk ook

Wimbledon, het EK Voetbal gaan niet door in 2020. DJ’s en sprekers staan achter een Zoom scherm. Competities liggen stil en de event industrie in Nederland dreigt 3.5 miljard EUR kwijt te raken en er staan 50.000 banen op het spel.
Luister nu naar Live On Stage met Folkert Tempelman, Denis Doeland en Igor Beuker.

en kijk verder …

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Plaats jouw reactie