Achtergrond: Streaming-roman Auxiety bewijst stuur op data

Geschatte leestijd - 3 minuten
Dieuwertje Heuvelings was jarenlang verantwoordelijk voor de Nederlandse playlists van Spotify. In haar pas gelanceerde roman Auxiety vertelt ze over haar tijd bij de Zweedse streamingdienst. Ontdek waarom data zo’n belangrijke rol speelt en hoe artiesten als winnaar uit de bus komen in de relatie-economie.
Auxiety: roman over Spotify en de muziekindustrie
Auxiety heeft drie betekenissen. Allereerst: de angst geen goede muziek op te zetten als je in het bijzijn verkeert van muziekkenners. In de muziekindustrie heeft het een andere betekenis gekregen: dat je het gevoel voor muziek waarmee je ooit begon, kwijtraakte door te lang in de muziekindustrie te werken. Door de komst van online muziekcatalogussen als Spotify is er een derde betekenis gekomen; overweldigd zijn door het oneindige muziekaanbod.
Heuveling was jarenlang verantwoordelijk voor meer dan honderd playlists en krijgt veel credits voor het populairder maken van hiphop in Nederland. De grens tussen mens en machine vervaagde na verloop van tijd; Heuveling werd op feestjes geregeld voorgesteld als simpelweg ‘Spotify’. Haar worsteling met ambitieuze artiesten, de muziekindustrie en het cureren van playlists bracht Heuveling onder woorden in het boek Auxiety; ze speelt de hoofdrol in haar eigen roman onder de naam Wytske Bergen.
Tips van Heuveling
In een interview met 3voor12 (Atze de Vries) vertelt Heuveling dat ze door veel artiesten werd benaderd om hun muziek op te nemen in haar playlists. De playlists van Spotify zijn bijzonder populair en hebben een gigantische impact op het succes van een artiest; vergelijk het met de rol die radiostations vroeger hadden. Dit noemen we dan ook de streaming-revolutie. Heuveling: “Ik heb heel vaak artiesten advies gegeven: het geld dat je uitgeeft aan een videoclip kun je ook investeren in een nieuwe mix of een speciale edit voor streaming.” Met andere woorden: durf te investeren in succesvolle content voor streaming-platforms.
“Het ging niet om mijn smaak”, vertelt Heuveling. “Ik geloof ook echt wel in de kracht van data en algoritmes.” Het is een beeld dat we herkennen uit de danceroman De Club, waarin een algoritme het succes van artiesten bepaalt. Dat leidt niet alleen in die roman, maar ook in de praktijk tot eenheidsworst – met soms een uitschieter: “Wat werkt op Spotify is een single van tussen de twee en drie minuten. Intro kort, outro kort. Maar ik herinner me ook een track van Stromae die negen minuten duurde.”
Conclusie
De streamingrevolutie is in volle gang en zorgt ervoor dat de macht van radiostations gebroken wordt en streamingplatforms een gigantische impact hebben op de carrière van artiesten. Wat dat betekent voor de muziekindustrie, lees je in Auxiety. Buiten kijf staat dat het nodig is om te investeren in content voor streamingplatforms. Het onderbuikgevoel moet plaatsmaken voor rationele en cijfermatige aanpak.
De manier waarop (teams van) artiesten kunnen sturen op data, is door gebruik te maken van een raamwerk dat zich al bewezen heeft. Dit Business Acceleration Framework zorgt ervoor dat organisaties gezamenlijk op dezelfde doelen sturen, data-gedreven werken en dat bedrijven groeien – ook tijdens de corona-periode.
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!
+ Er zijn geen reacties
Voeg toe