Achtergrond: Igor Beuker deelt winnende mindset tijdens de coronacrisis

Geschatte leestijd - 5 minuten

Igor Beuker is een veelgevraagd spreker op het gebied van technologie en marketing. Hij is prijswinnend strateeg voor merken als Nike, Amazon, L’Oréal en Unilever. Daarbij is Beuker business-trendwatcher voor verschillende Fortune 500’s, serie-ondernemer met meerdere exits en angel investor. Hij vertelde tijdens verschillende afleveringen van de talkshow Live On Stage welke mindset bedrijven op voorsprong zet tijdens de coronacrisis.

Voorvechter van innovatie

“Advertising may win quarters, innovations wins decades”, is het adagium van Beuker. Zijn stelling: dat sommige bedrijven inzetten op adverteren, is niets anders dan een noodoplossing. Om als winnaar uit de bus te komen, is het nodig om continu op innovatie in te zetten. Hij maakt dan ook een onderscheid tussen Mad Men (adverteerders) versus Math Men (data-gedreven merken die innoveren).

Beuker moedigt niet alleen merken aan om radicale keuzes te maken – maar ook zijn familie. Zijn vader en broer hadden drie juwelierszaken in Amsterdam en vroegen Igor om tips. “Ik zei: zet die dure winkel te koop in de Leidsestraat en investeer dertig procent van dat budget in een supersite met webshop en mobiel. Richt je op Amerikanen en Chinezen die naar Amsterdam komen. Het digitale Ace (zoals het juweliersmerk heet, red.) maakt meer omzet dan die twee andere zaken bij elkaar. Dat is retail anno nu: dankzij internet niet regionaal of landelijk, maar mondiaal. Weg met die hekken.”

Tips van Beuker pivot tijdens corona

De tips van Beuker laten weinig aan de verbeelding over. Allereerst: open je ogen voor de innovaties die overal om ons heen terrein winnen. Een aanpak die gestoeld is op intuïtie, het lukraak inkopen van bereik via social influencers en een afwachtende houding zijn funest. Deze tijd vraagt om ingrijpende keuzes.

Een van de manieren waarop Beuker en ik een ingrijpende keuze hebben gemaakt, is door onze business te digitaliseren. We spreken allebei geregeld op fysieke podia, maar door de coronacrisis is daar een streep doorgezet. Door de talkshow Live On Stage op te nemen en online te verspreiden, blijven we toch in contact met onze doelgroep. Vergelijk deze stap met de fysieke juwelierszaak van de familie van Beuker, die ook online een nieuw bereik vond.

Handel volgens purpose

Leidend in onze pivot naar een online talkshow is onze purpose. Die purpose is: een verbinding maken met publiek, een passie waarin het overdragen van kennis en het inspireren van geïnteresseerden centraal staat. Purpose, met andere woorden, is leidend. Beuker maakt een vergelijking met KLM. “Als het de passie van KLM is om mensen te vervoeren, dan zou de luchtvaartmaatschappij ervoor kunnen kiezen om de vleugels van zijn vliegtuigen te hakken en een busmaatschappij te worden.” De vraag volgens Beuker is of ze dat moeten willen. KLM gaat anders voorbij aan haar doel.

Voor je met het vernieuwen van de business aan de gang gaat, is het zaak om vanuit passie te handelen. Buiten kijf staat immers dat er tegenslagen en uitdagingen volgen tijdens de corona-crisis. Als je een helder en (voor jou) betekenisvol doel volgt, is de kans groter dat je die tegenslagen doorstaat.

Van ego naar ecosysteem

Een van de voornaamste kritiekpunten op het corona-beleid van het kabinet en RIVM is dat het weinig samenwerking zocht met andere partijen, criticasters als Maurice de Hond en een achterhaalde mindset zou hebben. “Terwijl het beter kan. Door niet alleen naar een set data te kijken, maar door digitaal leiderschap tentoon te spreiden. Door op een andere manier naar data te kijken, meer te zien, geïntegreerd samen te werken en lineair te leren denken”, aldus Beuker.

Het is een shift in mindset die draait om het verschil tussen een ego- en ecosysteem. Is een RIVM of kabinet zich bewust dat het zich in een ecosysteem met andere partijen begeeft? Door data af te schermen, door niet alle gegevens te delen en niet open te staan voor andere zienswijzen, etaleert het een ego-systeem manier van denken.

Igor Beuker over lineaire denkers vs exponentiële denkers

Digitale mindset

“Een andere visie brengt andere inzichten. Als je dat niet wil zien, zoals het OMT en RIVM, en niet wil samenwerken, dan schiet dat niet op. Samen kunnen we het beste resultaat behalen. Als de event-sector pas in 2023 opengaat, dan is dat veel te laat. We moeten anders durven denken. Waarom mogen we wel vliegen en niet een event organiseren? Dat is toch raar?”

Om de economie te laten groeien, moeten we samenwerken en vanuit ecosystemen denken. Dat begint met het delen van data, ook door het RIVM. Het is tijd voor een digitale mindset. In zo’n mindset is er geen ruimte voor willekeur en maakt intuïtie plaats voor data-inzichten.

Fan-relatie essentieel tijdens covid-crisis

De aanbeveling om vanuit data te handelen geldt overigens niet alleen voor RIVM en regering; ook bedrijven doen er goed aan om data leidend te maken. Als voorbeeld noemt Beuker de komediant Joe Rogan. “Joe Rogan was eerst een komediant en is nu een succesvol podcast-ondernemer. Met een exclusieve deal met Spotify ter waarde van 100 miljoen euro als resultaat. Je hoeft niet altijd een business pivot maken dankzij covid, maar je kan ook meer schaal bereiken dankzij het virus. Wie gaat hem achterna? Zijn fan-relatie was honderd miljoen euro waard.”

Beuker maakt zelf overigens ook gebruik van zijn opgebouwde fan-relaties. Doordat hij een grote fan-base heeft in bijvoorbeeld Istanbul, waarbij hij zijn data goed op orde heeft, wordt hij daar vaker geboekt. “Zo’n event-organisator zegt dan: dat is een mooie fan-base, dat is een bereik dat relevant is voor mijn event! Het is dan aan mij om die online fan-relatie te onderhouden en die data te bewaren.”

ARPU als belangrijkste KPI

Een van de manieren hoe bedrijven kunnen excelleren, is door te focussen op de Average Revenue Per User. De omzet die elke klant met zich meebrengt. “Als je weet wat je doelgroep verlangt, kan je daar je productaanbod op aanpassen. Digitale veranderingen zorgen voor toekomstige groei. Door nieuwe producten aan dezelfde klanten aan te bieden, vergroot je de ARPU.”

“Een Amazon, bank of telecom-partij handelt al langer op basis van deze KPI. Je kan twintig euro verdienen aan de advertentiemogelijkheden, honderd euro aan Videoland en nog wat aan merchandise. Maar het liefst breng je dat bedrag naar vijfhonderd euro”, aldus Beuker. De ARPU is een beslissende KPI. Alleen met een digitale mindset maximaliseer je deze sleutel tot succes.

Conclusie

Een digitale mindset is essentieel tijdens de corona-crisis. Door de tips van Beuker ter harte te nemen, ontstaat een duidelijke focus op KPI’s die bedrijven laten excelleren.

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie