Hoe NFT’s bijdragen aan het digitaal vermogen van artiesten en sporters

Geschatte leestijd - 10 minuten

Wat hebben Messi, Beeple en Don Diablo gemeen? Ze zetten NFT’s in als nieuw verdienmodel. Ontdek hoe deze blockchain-oplossing de muziek-, sport- en entertainment-industrie opschudt en ervoor zorgt dat het ‘digitaal vermogen’ toeneemt.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

NFT’s als nieuwste innovatie

NFT, wat? Even een korte uitleg. NFT’s zijn Non-Fungible Tokens; unieke en op de blockchain geregistreerde tokens, net zoals andere cryptocurrencies. De blockchain is een ‘digitaal grootboek’ waar gegevens niet centraal, maar decentraal worden opgeslagen. Wordt er een valuta (zoals een NFT of Bitcoin) verhandeld? Dan ‘stemt’ iedereen die op zo’n blockchain is aangesloten ermee in dat er een nieuwe eigenaar ontstaat. De bedenkers willen daarmee de technologie democratischer maken.

NFT’s zijn, net als het aantal Bitcoin, eindig. Daarom worden NFT’s ook gebruikt om kunst te nummeren en verhandelen, net zoals bij bepaalde schilderijen al gebruikelijk was. Alleen gebeurt dat nummeren nu digitaal en dat is speciaal: digitale kunst was hiervoor immers altijd oneindig. Je kan een liedje oneindig keer streamen of een afbeelding oneindig keer downloaden. Dat is ook waar een Bitcoin en een NFT van elkaar verschillen: het een is uitwisselbaar en het andere uniek. Een bitcoin is een bitcoin, zoals een euro een euro is, perfect uitwisselbaar. NFT’s zijn uniek en genummerd, net zoals schilderijen – en digitale albums als NFT.

Toepassing door sporters

Iedereen met een grote fanschare kan NFT’s inzetten. Een voorbeeld om dit te illustreren. Stel je voor dat je een bekende voetballer bent, met miljoenen fans en volgers op Twitter en Instagram. Je zou graag geld willen verdienen met deze fanschare die je hebt opgebouwd tijdens je carrière. Maar hoe pak je dat aan?

Wat nu vaak gebeurd is dat een bekende sporter een marketingbureau inhuurt om een verdienmodel te bedenken voor deze fan-relaties. Dat marketingbureau neemt bijvoorbeeld contact op met bepaalde merken, waarna ze video’s of andere content maken en dat merk in de spotlight zetten. Door te adverteren voor dat merk verdienen ze geld. Er zitten echter veel mensen en partijen tussen de fans en de sporter. Wat gebeurt er als je die tussenuit zouden halen?

Cut out the middle man

Het idee achter NFT’s is dat je een aantal van die tussenpersonen kan overslaan en direct je eigen fanbase kunt bedienen en ten gelde kan maken. Je kunt bijvoorbeeld een video opnemen, zoals een video om jouw favoriete fan een gelukkige verjaardag te wensen, en daar een NFT van maken. Deze NFT kan rechtstreeks aan jouw fan verkopen. Doordat de NFT-marktplaatsen op de blockchain zijn ontwikkeld, heb je geen tussenpersoon meer nodig. 

Die marktplaatsen bieden tal van mogelijkheden. Je kan er ook veilingen voor jouw NFT’s laten plaatsvinden, zodat je ook geen extern veilinghuis meer nodig hebt. Door gebruik te maken van een gedecentraliseerd netwerk, omzeil je veilinghuizen, managers en agenten.

NFT als tool voor fan-contact

Wil je weten hoe je fan-contact kan optimaliseren via NFT’s? Dat zit zo. Het is mogelijk om kopers van NFT’s bepaalde privileges te geven. Kijk naar het voorbeeld van de artiest Kings of Leon. Wie het album van Kings of Leon koopt als NFT, heeft niet alleen het album in handen – maar heeft ook recht op een plek op de eerste rij tijdens een optreden en toegang tot exclusieve content. Je koopt als het ware een aandeel in het succes van een artiest.

Dat is fijn voor een artiest, want die compenseert zo misgelopen inkomsten van gecancelde optredens. De fan krijgt er exclusieve content voor, die hij of zij ook weer kan verhandelen. Wordt de artiest populairder, dan is er meer vraag naar het exclusieve werk – en daar profiteert de verkopende fan ook weer van. Win-win-win. Vooral als je artiest in de NFT laat vastleggen dat je weer een deel van de verkoopprijs van zo’n NFT krijgt. Vooral voor onafhankelijke artiesten biedt zo’n NFT gigantische mogelijkheden, die moeten vechten om een plekje op de playlists en krijgen daar geen hulp bij van een grote muziekuitgever. 

Digitale sportmemorabillia

Terug naar de sport. NFT’s zijn ook de toekomst van sportmemorabilia. Een voorbeeld van zo’n toepassing in de sport is een NFT zoals die wordt verkocht op NBA Top Shot. Dat is een digitale versie van de traditionele basketbal-kaartjes. Als je een sportfanaat bent en graag items zoals basketbal-kaartjes verzamelt, dan zijn NFT’s de perfecte investeringsmogelijkheid. Een van de belangrijkste redenen waarom fans een verzamelobject willen bezitten, is om het te laten zien aan andere mensen.. 

Blockchain-technologie maakt het gemakkelijk om de complete geschiedenis van een Top Shot te tonen: wie de eigenaar is, hoeveel anderen er zijn, waarvoor het in het verleden is verkocht en de waarde ervan inschat op basis van die informatie. In plaats van een stilstaande foto kan een NFT ook een GIF of hoogtepunt zijn, zoals de dunk van LeBron James die een vergelijkbare actie van Kobe Bryant weerspiegelde. Zo’n NFT werd in april van dit jaar voor bijna 400.000 dollar verkocht.

Met NFT’s kunnen verzamelaars niet alleen een item bezitten, maar ook digitaal handelen en geld verdienen. Er worden enorme investeringen in sport-NFT’s verwacht. Dat zal fans, handelaren en investeerders ertoe aanzetten deze nieuwe mogelijkheid om geld te verdienen te benutten.

Messi, Don Diablo en Beeple met NFT

Nog niet overtuigd van de mogelijkheden van NFT’s? Hopelijk overtuigen Messi, Don Diablo en Beeple je wel:

  • De Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann, aka Beeple, zette als eerste een digitaal kunstwerk als NFT te koop. Dat deed hij via een traditioneel veilinghuis, Christies. En dat was niet onverdienstelijk. Het kunstwerk leverde zo’n 58 miljoen euro op;
  • In slechts vier minuten verkocht Don Diablo de film van een digitaal concert (Destination Hexagonia) als NFT voor 600 Ether, omgerekend goed voor zo’n 1,8 miljoen dollar (koers van dat moment, red.);
  • PSG-aanwinst Lionel Messi brengt deze maand drie tot vier NFT’s uit, waardoor fans toegang krijgen tot de ‘Messiverse‘. Misschien een troostprijs voor de Catalaanse club die zich de spits niet meer kon veroorloven?

De Argentijnse superster kreeg van zijn nieuwe voetbalclub PSG (Paris Saint-Germain, red.) zelfs een welkomstgeschenk in fan-tokens van de club ter waarde van 25 tot 30 miljoen euro (Reuters, red.). In de dagen voor de aankondiging van de sterspeler nam de handelswaarde toe met 1,2 miljard dollar. Het moge duidelijk zijn dat de crypto’s hun weg in de sport gevonden hebben. Maar hoe zit het dan met het digitaal vermogen?

(tekst loopt door na video)

Virtuele assistent Jonathan legt uit. Zoek je naar een manier om de groei van de bedrijfswaarde te voorspellen? Of naar kansen om jouw marketing, netwerk, organisatie en verdienmodel(len) te optimaliseren? Doe nu de scan!

NFT en het digitaal vermogen

Een NFT maakt een kunstwerk, muziek of sportmemorabillia niet alleen exclusiever. Het zorgt ook voor een kans om direct contact tussen fans en artiesten te realiseren. Het direct contact tussen fans en muzikanten of merken is het allerbelangrijkste goed in de 21e eeuw. Dit noemen we de relatie-economie. Het voorspelt niet alleen de toekomstige waarde, maar is nu ook in directe waarde uit te drukken. Deze fan-relatie drukken we uit als Digitaal Vermogen. 

Dit is de definitie van Digitaal Vermogen. Digitaal vermogen (of digitale vermogen): rechten en niet-fysieke middelen bestaande uit digitale verbindingen en contextuele data, dat een onderneming competitief voordeel in de markt geeft, welke een financiële waarde vertegenwoordigt doordat het huidige en toekomstige kasstromen optimaliseert en versnelt. (2017, Doeland en van Berkel)

Het ontginnen van nieuwe inkomstenstromen is een van de vijf doelen van artiesten en sporters, maar ook sportorganisaties. Deze vijf doelen staan beschreven in het Business Acceleration Framework, dat ik heb ontwikkeld. Met dit raamwerk wordt het nog makkelijker om in te zetten op structurele en geautomatiseerde groei. Eerst even de 5 doelen op een rij.

Doel 1: Verhogen van de waarde

De merkwaarde is de financiële waarde die in het merk van een artiest of sporter opgeslagen zit. Je mag aannemen dat de merkwaarde overeenkomt met de contant gemaakte toekomstige kasstromen die aan het merk toe te wijzen zijn. De merkwaarde is een nieuwe vorm van goodwill, die tot stand komt door alle onderstaande punten met elkaar te combineren. De merkwaarde is de som van de doelen twee tot en met vijf.

Doel 2: Verbeteren van de reputatie

De reputatie van een artiest, sporter of een club is compleet afhankelijk van de inspanningen van het marketingteam. Zo’n marketingteam maakt een marketingaanpak; meestal is dat een handzaam grafisch overzicht op één A4. Hierin vind je de aanpak van het project en de belangrijkste mijlpalen. Hierin hoort een ritme aanwezig te zijn in de communicatie.

Dat ritme komt bijvoorbeeld tot stand door op regelmatige basis te communiceren over releases van producten. Dit ritme noemen we de digitale hartslag van de organisatie, artiest of sporter. Zonder hartslag zit er geen leven in de digitale kanalen. De aanpak en de digitale hartslag hebben direct invloed op de waarde (doel 1).

Doel 3: Vergroten van de efficiëntie

Als je een festival of concert organiseert, of als je speelt als sporter of club dan moet dat bekender worden bij de doelgroep. Hang je poster op of zet je een Facebook-campagne in? Waar je ook voor kiest: je ontkomt (bijna) niet aan marketingkosten, of die kosten nou digitaal of traditioneel zijn.

Digitaal communiceren met de doelgroep heeft echter een duidelijk voordeel. Daardoor valt er context in de data van (mogelijke) fans of bezoekers aan te brengen. Daardoor valt het marketingbudget veel efficiënter te besteden. Het vergroten van de efficiëntie (Return on Ad Spent of Return on PR Spent) is dan ook een mooie kans om kosten te besparen en nog gerichter met je doelgroep te communiceren.

Doel 4: Zet in op versnelling

Natuurlijk wil je als artiest of sporter meer geld verdienen op de korte termijn. Je verlangt naar meer optredens voor hogere gages, of meer verkochte festival-tickets of baromzet. Dat noemen we een quick win. Dat is ook een van de vijf doelen waar je je op moet focussen.

Om zo’n quick win te bereiken, moet je bestaande verdienmodellen versnellen. Dat lukt je alleen door slim gebruik te maken van data en technologie. Concreet komt het neer op de volgende drie stappen:

  • Centraliseren van data, zodat er bruikbare, commerciële inzichten ontstaan;
  • Teams versterken met kennis, zodat ze met deze inzichten ook winstgevende beslissingen kunnen nemen;
  • De technologische infrastructuur optimaliseren, zodat er aan de lopende band bruikbare inzichten ontstaan.

Doel 5: Zoek nieuwe inkomstenstroom

Als artiest of sporter hoef je niet alleen geld te verdienen door muziek uit te brengen of prestaties te leveren op of rond het veld. Merchandise is een logisch nieuw of aanvullend verdienmodel, wat je als artiest of sporter kan ontdekken. Waarom zou je niet meet en greets, gastcolleges of dj-lessen verkopen?

Als sportorganisatie kan je natuurlijk meer eten, drinken en kaartjes verkopen. T-shirts en andere merchandise zijn ook in dit geval een logisch nieuw verdienmodel. Denk ook aan het aanbieden van een livestream van een concert of wedstrijd, zodat thuisblijvers (tegen betaling) ook deelgenoot kunnen zijn. Nu is er inmiddels een nieuwe kasstroom voor artiesten en sporters die men kan toevoegen: de NFT. Door feitelijk doel 2 en 3 te realiseren ontstaat de mogelijk een nieuwe kasstroom te realiseren met NFT’s.

Hoe maak je een NFT

Wie een NFT wil maken, heeft verschillende opties. Zo zijn er doe-het-zelf platformen, waar je als maker gemakkelijk en zonder toestemming je eigen NFT’s kunt slaan. Handig als je digitale kunst, sportmemoribillia of tickets wil uitgeven als NFT. Verdiep je in de verschillende opties en maak een keuze uit platforms als OpenSea, Rarible, Mintbase en InfiNFT.

Zodra je een platform hebt gekozen en een bestand klaar hebt staan, verbind je je Ethereum-wallet (MetaMask, TrustWallet, etc.) met het platform. Upload nu je bestand naar het platform en vul de bijbehorende beschrijving van je NFT in. Je kunt ervoor kiezen om een alleenstaande NFT te maken of een collectie (denk bijvoorbeeld aan een kaartendeck of een muziekalbum). Ook kan je aangeven hoeveel royalty’s je wilt ontvangen wanneer er een secundaire verkoop plaatsvindt. Daarnaast zijn er nog een aantal regels en instellingen die je kunt toepassen, zoals vergrendelde content en ontgrendelbare content.

Wanneer je alle voorbereidingen hebt voltooid, kun je een eigen NFT lanceren. Voor de goedkeuring van de transactie op het Ethereum-netwerk heb je wat Ether nodig. Door de grote drukte op het netwerk zijn de kosten op moment van schrijven een paar euro per transactie. 

NFT is geen quick win

Hoewel NFT’s al een aantal jaar bestaan, bevindt de ontwikkeling ervan zich nog in de beginfase. De grootste artiesten en sporters ter wereld halen veel geld op met hun NFT’s, maar voor minder bekende artiesten en atleten is het nog moeilijk voet aan de grond te krijgen.

Laten we de tool niet verwarren met het doel, zeg ik al langere tijd. En die vlieger gaat ook op in het geval van NFT’s. Het is een middel om direct contact tussen artiesten en sporters en hun fans te realiseren. Als sporter, muzikant of dj bieden NFT’s je de kans om misgelopen inkomsten te compenseren, door kunst,  muziek of memorabilia exclusiever uit te brengen.

Maar wat je ook doet: vergeet niet dat een NFT geen quick win is, maar een middel om fan-contact te realiseren en optimaliseren. Een optimale relatie met je fans is uiteindelijk bepalend of je een winnaar of verliezer bent in de relatie-economie. Doe dus je voordeel met NFT’s om het contact met fans nog slimmer te organiseren. Dan wordt je NFT vanzelf meer waard en neemt het digitaal vermogen toe.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie