Muziekrechten pas winstgevender bij actieve fan-relatie

Geschatte leestijd - 4 minuten

Steeds meer bedrijven en investeringsfondsen kiezen ervoor om de muziekrechten van een artiest te kopen. Waarom doen ze dat? En hoe kunnen investeringsfondsen het maximale uit de verworven muziekrechten halen?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Trend: verkoop van muziekrechten

Wie het nieuws de afgelopen tijd heeft gevolgd, zal het niet ontgaan zijn: het verwerven van muziekrechten is in trek. Dit zijn de deals die tussen september ’21 en januari ’22 gesloten zijn:

  • Het Nederlandse muziekfonds Pythagoras koopt de muziekrechten van Willem van Kooten. Daar zitten ook hits bij van Shocking Blue, Golden Earring en Focus. Achter Pythagoras zitten hitcomponist John Ewbank, voormalig directeur bij Universal Music Publishing John Brands en beleggingsexpert Michiel Boere. Het fonds wil zo’n 100 miljoen beleggen in catalogi van muziekauteurs;
  • David Bowie zou meer dan 250 miljoen dollar verdienen bij de verkoop van zijn muziekrechten aan Warner Music;
  • Het kan altijd gekker en groter. Bruce Springsteen verkocht zijn muziekrechten voor 500 miljoen dollar aan Sony Music;
  • Pimco, een investeringsfonds met maar liefst 2200 miljard dollar in beheer (!) stapt in muziekrechten. Daar zou het 1 miljard dollar voor gereserveerd hebben.

Winst van muziekcatalogi

Waarom is het investeren in muziekcatalogi zo populair? Omdat het bijzonder winstgevend kan zijn. Dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van de muziekindustrie. Eerst werd muziek fysiek uitgegeven (op plaat of CD), daarna werd het downloaden van muziek populair en inmiddels wordt muziek gestreamd via platforms als Spotify. Artiesten verdienen per stream en dat gaat hard: de omzet van streaming zou al zes jaar stijgen en kwam vorig jaar 7,4 procent hoger uit op zo’n 19 miljard euro.

Muziek kan ook een ‘tweede leven’ krijgen dankzij nieuwe platforms. Is jouw nummer een hit op TikTok, dan neemt het aantal streams gigantisch toe. Goldman Sachs rekende uit dat de markt voor muziekrechten tot 2030 meer dan verdubbelt. Het is iets wat ik herken uit mijn dagelijkse praktijk: veel artiesten die ik adviseer scoren 80 procent van hun omzet uit inkomsten vanuit hun catalogus.

Catalogi pas winstgevender bij actieve fan-relatie

Er zitten alleen een grote ‘maar’ aan dit verhaal. Catalogi kunnen gigantisch winstgevend zijn, zolang de muziek gedraaid wordt door fans. Muziek wordt pas gedraaid door fans als de fan-relatie gezond is. Pas als de catalogus onder de aandacht wordt gebracht, wordt deze afgespeeld. Dat zijn de wetten van de relatie-economie waarin we ons nu bevinden, zo heb ik dit in de afgelopen bij artiesten en labels mogen ervaren.

Met andere woorden: het aankopen van muziekcatalogi is een goede eerste stap. Om deze investering optimaal te benutten, moet er worden doorgepakt. Investeren in de exploitatie, een gezonde fan-relatie, is dan ook het devies. Stapelen van inkomsten is de name of the name of the game. Zo ontstaat het long-tail-effect, waar ik jaren geleden aan refereerde en dus de exponentiële groei van de inkomsten van de catalogus

Meer weten over Denis Doeland zijn visie?

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie