Achtergrond: Waarom content belangrijker is dan een prijsuitreiking

Geschatte leestijd - 4 minuten

Jaarlijks zijn er haast ontelbaar veel evenementen, prijsuitreikingen en beurzen. Het is dan ook onmogelijk dat de media aan elk van deze events aandacht kan besteden. Het gebrek aan media-aandacht kan er helaas wel voor zorgen dat jouw evenement minder wordt bezocht en daarmee minder aantrekkelijk is voor sponsoren en potentiële relaties. In dit artikel lees je hoe het maken en uitgeven van eigen content belangrijker kan zijn dan het ontvangen van een literaire prijs.

Literatuurprijzen of content

In tegenstelling tot muziek- en film-prijsuitreikingen, loopt de media-aandacht voor literaire prijzen steeds harder achteruit. Columnist en schrijver Roelof ten Napel legt in zijn opiniestuk in de Volkskrant uit waarom dit gebeurt. Volgens Ten Napel is het ‘longlist’-model waarmee prijsuitreikingen vaak verlopen, erg verouderd en niet nieuwswaardig genoeg. Mensen zitten niet meer te wachten op ellenlange lijsten aan genomineerden. Zijn oplossing is eenvoudiger.

Volgens Ten Napel is het essentieel om de kracht van content te benutten. Zo hoeven de winnaars maar in één persbericht genoemd te worden en moet er tijdens uitreikingen veel meer aandacht zijn voor social media. De organisatie maakt zelf video’s en foto’s en verspreidt die op de sociale kanalen. Vergeet vooral de sponsor niet. Die zou je subtiel mee kunnen nemen in de beelden die je online deelt.

Content is king

Ten Napel’s standpunt sluit aan bij wat ik al eerder schreef in 2014. Ook in de wereld van de literatuur is digitalisering onmisbaar geworden. De tendens lijkt bij uitgevers en schrijvers nog steeds dat ze zich krampachtig vasthouden aan analoge modellen. Er wordt weinig geïnvesteerd in social-media strategieën en vooral gehoopt op aandacht van de traditionele media. Terwijl het beter is om niet af te wachten tot nieuwsmedia in actie te komen, het devies is dan ook: creëer je eigen content.

Het kan echt anders. Zo weet ook Kluun, auteur van de bestseller ‘Komt een vrouw bij de dokter’. In een interview met de Amsterdamse schrijver, vertelde Kluun mij hoe hij door zijn digitale strategie de band met zijn fans versterkt en daarmee meer boeken verkoopt. Kluun:  “Die posters of advertenties dienden eigenlijk vooral het ego van een schrijver. Bij onze data-gedreven aanpak richten we ons niet meer op ons onderbuikgevoel, maar meten we de impact van alles wat we doen. Dat is veel efficiënter.”

Conclusie

Er is voor uitgeverijen en schrijvers nog veel om te ontdekken op het gebied van digitalisering. De mogelijkheden en kansen liggen in de digitale wereld voor het oprapen, mits je erin investeert. Door in te zetten op een gedegen social-media strategie verstevig je jouw merk online en sta je in direct contact met je lezers. Uiteindelijk is social media een middel om een band op te bouwen met fans en zo boeken te verkopen.

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie