Geschatte leestijd - 4 minuten
Jaarlijks zijn er haast ontelbaar veel evenementen, prijsuitreikingen en beurzen. Het is dan ook onmogelijk dat de media aan elk van deze events aandacht kan besteden. Het gebrek aan media-aandacht kan er helaas wel voor zorgen dat jouw evenement minder wordt bezocht en daarmee minder aantrekkelijk is voor sponsoren en potentiΓ«le relaties. In dit artikel lees je hoe het maken en uitgeven van eigen content belangrijker kan zijn dan het ontvangen van een literaire prijs.
Literatuurprijzen of content
In tegenstelling tot muziek- en film-prijsuitreikingen, loopt de media-aandacht voor literaire prijzen steeds harder achteruit. Columnist en schrijver Roelof ten Napel legt in zijn opiniestuk in de Volkskrant uit waarom dit gebeurt. Volgens Ten Napel is het βlonglistβ-model waarmee prijsuitreikingen vaak verlopen, erg verouderd en niet nieuwswaardig genoeg. Mensen zitten niet meer te wachten op ellenlange lijsten aan genomineerden. Zijn oplossing is eenvoudiger.
Volgens Ten Napel is het essentieel om de kracht van content te benutten. Zo hoeven de winnaars maar in één persbericht genoemd te worden en moet er tijdens uitreikingen veel meer aandacht zijn voor social media. De organisatie maakt zelf videoβs en fotoβs en verspreidt die op de sociale kanalen. Vergeet vooral de sponsor niet. Die zou je subtiel mee kunnen nemen in de beelden die je online deelt.
Content is king
Ten Napelβs standpunt sluit aan bij wat ik al eerder schreef in 2014. Ook in de wereld van de literatuur is digitalisering onmisbaar geworden. De tendens lijkt bij uitgevers en schrijvers nog steeds dat ze zich krampachtig vasthouden aan analoge modellen. Er wordt weinig geΓ―nvesteerd in social-media strategieΓ«n en vooral gehoopt op aandacht van de traditionele media. Terwijl het beter is om niet af te wachten tot nieuwsmedia in actie te komen, het devies is dan ook: creΓ«er je eigen content.
Het kan echt anders. Zo weet ook Kluun, auteur van de bestseller βKomt een vrouw bij de dokterβ. In een interview met de Amsterdamse schrijver, vertelde Kluun mij hoe hij door zijn digitale strategie de band met zijn fans versterkt en daarmee meer boeken verkoopt. Kluun:Β βDie posters of advertenties dienden eigenlijk vooral het ego van een schrijver. Bij onze data-gedreven aanpak richten we ons niet meer op ons onderbuikgevoel, maar meten we de impact van alles wat we doen. Dat is veel efficiΓ«nter.β
Conclusie
Er is voor uitgeverijen en schrijvers nog veel om te ontdekken op het gebied van digitalisering. De mogelijkheden en kansen liggen in de digitale wereld voor het oprapen, mits je erin investeert. Door in te zetten op een gedegen social-media strategie verstevig je jouw merk online en sta je in direct contact met je lezers. Uiteindelijk is social media een middel om een band op te bouwen met fans en zo boeken te verkopen.
Ook interessant
Meer over de visie van Denis Doeland
Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?
Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!
(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!
Kijk ook naar Trends In Business
>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier β¦
>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier β¦
>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!