Column: Zuinig zijn op wat je hebt verdiend


Geschatte leestijd - 5 minuten

In meer dan een decennium hebben zich drie typen media gevormd. Bij internet marketing wordt over Owned, Earned en Paid Media gesproken. Vooral Earned media is voor organisaties en bedrijven hot. Maar Earned media is ook het kwetsbaarst voor organisaties en bedrijven. Tijd voor een uiteenzetting!

Owned Media

Owned media is media die je zelf beheert, bijvoorbeeld de eigen website. Jouw eigen digitale grond digitale domein. Er komt geen derde aan te pas die je vertelt wat wel of niet mag. Je bent zelf in charge! Deze kanalen zijn vooral handig als vervanger van dure papieren uitgaven. De kosten van de inzet van owned media zijn naast een investering van tijd meestal een eenmalige financiële investering in een platform. 

De communicatie is eenrichtingsverkeer en er is het voordeel dat via owned media direct, zonder uitgever, met mogelijke klanten, fans of geïnteresseerden kan worden gecommuniceerd. Owned media heeft over het algemeen een relatief lage geloofwaardigheid bij de ontvanger. Je bent immers vaak zelf afzender en de ontvanger heeft door dat je je eigen waarheid presenteert.

Earned Media

Dit is de laatste jaren het neusje van de zalm voor elke moderne communicatie/pr- of marketingafdeling. Het bedrijf of de organisatie gaat (positief of negatief) over de tong in allerlei social media kanalen en staat in het middelpunt van de belangstelling. Allerlei belangengroepen staan klaar om gratis te adviseren over welk vraagstuk dan ook. Zij geven meningen en communiceren met elkaar over producten of diensten van het bedrijf of de organisatie. Voorafgaand moet je eerst leren luisteren naar wat mensen zeggen en je dient te reageren op leuke en minder leuke berichten.

Als je een positie hebt opgebouwd in de social media wereld dan kun je goed gebruik maken van earned media. Dit type media kost feitelijk niets dan tijd en heeft de grootste impact van alle drie hier behandelde soorten. Earned media heeft als nadeel dat je als bedrijf of organisatie geen controle hebt over de content, immers het zijn mensen die over jou of jouw product gaan praten. Daar moet je mee leren omgaan en vereist een andere denkwijze. Als een bedrijf of organisatie een campagne opzet die erin slaagt om een viraal effect te creëren, zal de Return On Investment (ROI) waarschijnlijk het grootste zijn van de 3 typen media.

Dit zijn media waar je voor betaalt om op te verschijnen. Voor het bereik en de mogelijkheden ben je afhankelijk van derden. Bijvoorbeeld de uitgever van een website. Het voordeel van paid media is dat zij doorgaans al een flink bereik hebben opgebouwd waarop je (betaald) kunt meeliften. Bovendien blijf je volledig controle houden over de boodschap die je wilt zenden.

Een nadeel bij te indringende advertenties kan zijn dat bezoekers worden weggejaagd in plaats van enthousiasmeert. Denk aan een pagina take-over op bijvoorbeeld de Telegraaf of NU.nl website. Hoe irritant zijn die? Bij Paid Media koopt een bedrijf advertentieruimte in. Een ander nadeel is dat de kosten van paid media vaak hoog zijn en op het moment er wordt gestopt met adverteren, je direct een terugval ziet van het aantal nieuwe klanten.

Earned media zijn hot

Van de 3 typen media is earned media op dit moment het hotst voor organisaties en bedrijven. Je bent met het begeven als organisatie of bedrijf op het terrein van earned media (of sociale media) ook meteen het kwetsbaarst. Het is immers geleende grond, je huurt de ruimte van grote techbedrijven, zoals Facebook en Twitter. Wees doordacht en verdiep je in de dynamische spelregels van social media.

Wees je bewust dat wanneer je met een organisatie of bedrijf op het Sscial media terrein begeeft je ook volledig dient mee te spelen volgens de spelregels. Social media is geen ‘push’ medium. Enkel ‘Top Down’ communicatie is uit den boze. Je kunt niet alleen maar boodschappen, die je als organisatie of bedrijf kwijt, wilt zenden. Je zal een dialoog moeten aangaan met het opgebouwde gevolg (vrienden of connecties).

Het gaat niet vanzelf

Daarnaast dien je als organisatie of bedrijf te realiseren dat het opbouwen van een gevolg niet vanzelf gaat. Je dient ‘vrienden of connecties’ te maken om ‘vrienden of connecties’ te krijgen. Bovenstaand is een mooie uitdaging voor organisaties of bedrijven. Het vergt omdenken. Traditionele regels zul je moeten laten varen.

Tot slot wanneer je alles volgens de spelregels speelt moet je je als organisatie of bedrijf goed realiseren dat je het opgebouwde gevolg en de opgebouwde reputatie zo weer kwijt bent als je niet oppast. Wees daarom zuinig op wat je hebt verdiend!

Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

3Reacties

Voeg toe
 1. 1
  Anibal do Rosario

  Woops, ontbreekt een stuk bij mijn vorige post, gedachten gingen even sneller dan ik kon tikken 😉

  Onderstaande een correctie:

  Hi Denis,

  Hear Hear! 😉

  Wellicht ten overvloede: In mijn ogen beperkt Earned Media zich niet alleen tot Social Media, dat is slechts een digitaal real-time archief een online selectie van Word-of-Mouth. Earned Media is dus ook bijvoorbeeld de informele referentie die een vriend je op een verjaardagspartijtje geeft over een bepaalde verzekeraar, automerk, softwareprogramma, artiest/concert/festival, et cetera.

  Wellicht niet nieuw, maar wel relevant en interessant in dit verband is deze SWOT schema per type media van Forrester uit 2009 “Defining Earned and Paid Media”:

  http://blogs.forrester.com/interactive_marketing/2009/12/defining-earned-owned-and-paid-media.html

  Overigens in het kader van zuinig zijn op wat je verdiend, heb ik in het verleden ook een ei gelegd over het al dan niet uitbesteden van Social Media aan een gespecialiseerd bureau (mijn advies in een notendop: wees hier terughoudend in c.q. liever niet) zie “Why Social Media Agencies Are The Emperor’s New Clothes”:

  http://www.rosariomultimedia.nl/AniBlurbs/2010/02/social-media-agencies-emperors-clothes/

  Keep up the good work!

  Gr
  @AnibalDoRosario

  • 2
   Denis Doeland

   Hi Anibal,

   Thanks voor jouw reactie. Je hebt helemaal gelijk maar wilde het niet een hele lange post maken 🙂 Jouw ei is overigens wel een aardige gedachte. Je moet je als bedrijf zeker goed realiseren wat je doet als je een en ander gaat uit besteden.

   Groet,

   Denis

 2. 3
  Anibal do Rosario

  Hi Denis,

  Hear Hear! 😉

  Wellicht ten overvloede: In mijn ogen beperkt Earned Media zich niet alleen tot Social Media, dat is slechts een digitaal real-time archief een digitale selectie van Word-of-Mouth. De informele referentie die een vriend je op een verjaardagspartijtje geeft over een bepaalde verzekeraar, automerk, softwareprogramma, artiest/concert/festival, et cetera.

  Wellicht niet nieuw, maar wel relevant en interessant in dit verband is deze SWOT schema per type media van Forrester uit 2009 “Defining Earned and Paid Media”:

  http://blogs.forrester.com/interactive_marketing/2009/12/defining-earned-owned-and-paid-media.html

  Overigens in het kader van zuinig zijn op wat je verdiend, heb ik in het verleden ook een ei gelegd over het al dan niet uitbesteden van Social Media aan een gespecialiseerd bureau (mijn advies in een notendop: wees hier terughoudend in c.q. liever niet) zie “Why Social Media Agencies Are The Emperor’s New Clothes”:

  http://www.rosariomultimedia.nl/AniBlurbs/2010/02/social-media-agencies-emperors-clothes/

  Keep up the good work!

  Gr
  @AnibalDoRosario

Plaats jouw reactie