Achtergrond: Dit fragment leert je alles over AI in 2021

Geschatte leestijd - 3 minuten

The Hitchhiker’s Guide to The Galaxy is een bekende en grappige science fiction roman, die zelfs tweemaal verfilmd is. Dit fragment uit de laatste verfilming, van slechts 2 minuten en 43 seconden, leert je iets over AI oftewel kunstmatige intelligentie.

Bekend science fiction film

De tamelijke absurde en grappige film begint al goed met de opmerking dat dolfijnen, de op een na slimste wezens op aarde, al langer doorhadden dat onze planeet spoedig vernietigd zou worden. Ze probeerden de mensheid te waarschuwen, maar tevergeefs. Daarom laten ze de aarde met als laatste boodschap ”tot ziens, en bedankt voor de vis”.

De rest van de film draait om een aardbewoner genaamd Arthur Dent. Terwijl zijn huis wordt gesloopt om plaats te maken voor een rondweg (!) wordt hij door zijn vriend Ford Prefect (gespeeld door rapper Mos Def) meegenomen naar een bar. Daar vertelt Ford hem dat hij in werkelijkheid een buitenaards wezen is, en dat de aarde spoedig vernietigd zal worden om plaats te maken voor een intergalactische snelweg. Daar begint het intergalactisch lift-avontuur van Arthur en Ford.

Ontdek AI in 2:43

Een van de verhaallijnen in de film en het boek, draait om de zoektocht naar ‘het antwoord op het leven, het universum en alles’. Een supercomputer wordt ontwikkeld (met de veelbelovende naam Deep Thought) om de zin van het leven te ontdekken. Hij neemt hier slechts 7,5 miljoen jaar de tijd voor. Hieronder ontdek je het antwoord op deze vraag in slechts 2:43 minuten. Tel uit je winst.

Google weet trouwens ook al een poos het antwoord op deze veel te omslachtige vraag: 42 is Het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles. Waarom is het antwoord 42? Omdat de vraagstelling te breed en niet helder genoeg is om een eenduidig antwoord te realiseren. Hierna begint een zoektocht naar wat de ultieme vraag is over het Leven, het Universum, en Alles, waarop “42” blijkbaar het antwoord is.

Vergelijking met AI

Het weinig bevredigende antwoord op deze vraag is, is een goede analogie voor de manier hoe we omgaan met kunstmatige intelligentie. Deze zelflerende algoritmes bieden ook geen helder antwoord, als ze geen heldere opdracht krijgen. AI blijft voorlopig afhankelijk van het menselijk oordeel, zo is mijn overtuiging.

In dat opzicht doet de angst voor kunstmatige intelligentie denken aan die voor datagebruik of de digitale assistent. Misschien moeten we concluderen dat de angst voor kunstmatige intelligentie voorlopig overdreven is. En dat geldt zeker zolang we nog omslachtige vragen stellen zoals in deze film.


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie