Achtergrond: Data zijn de waardevolste grondstof ter wereld

Geschatte leestijd - 4 minuten

Data zouden de meest waardevolle grondstof ter wereld zijn en moeten dan ook een plek op de bedrijfsbalans krijgen. Dat stelt Financial Times-columniste Rana Foroohar in haar recent verschenen boek Big Tech. Met de introductie van het concept Digitaal Vermogen in 2018 hoop ik bij te dragen aan het inzichtelijk maken van de waarde van data.

Data als grondstof

In Big Tech hekelt Foroohar de grootste tech-bedrijven. Facebook Amazon, Apple, Netflix en Google zouden innovatie in de weg zitten, te veel invloed op beleid hebben, niet genoeg gereguleerd worden, te weinig belasting betalen en de democratie bedreigen. Een punt waar ik dieper op wil ingaan in dit blog, is dat de auteur stelt dat de echte waarde van deze tech-bedrijven nog lastig te bepalen blijkt. Wie terugdenkt aan de dotcom-crash van 2001, weet hoe belangrijk realistische waarderingen zijn.

Data zijn de waardevolste grondstof ter wereld, en toch hoeven bedrijven die erin handelen de waarde ervan niet in hun jaarrekening te vermelden. Momenteel wordt de geldwaarde van data in jaarrekeningen in de ‘goodwill’ geperst, of, wat vaker het geval is, geheel weggelaten.” Forohaar zou dat willen veranderen, zodat investeerders een beter beeld krijgen van de waarde van tech-bedrijven. “Moet u zich voorstellen dat u de waarde van de activa van GM of Ford niet op hun balans zou kunnen zien.” Een andere reden waarom ze graag meer inzicht in de waarde van data zou willen hebben, is omdat ze de vraag relevant of die waarde herverdeeld zou moeten worden naar de consument/gebruiker/burger.

“Moet u zich voorstellen dat u de waarde van de activa van GM of Ford niet op hun balans zou kunnen zien.”

Rana Foroohar in big tech

Digitaal Vermogen

Dit betoog snijdt hout: voor veel bedrijven is data de belangrijkste grondstof om winst te genereren. Data wordt dan ook niet voor niets vaak de nieuwe olie of het nieuwe goud genoemd. Slimme bedrijven gebruiken de data van hun fans, gebruikers of klanten om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen of huidige verdienmodellen te versnellen. Data zet bedrijven op voorsprong. Organisaties met rijkere data over meer relaties, hebben op de korte en lange termijn een voordeel dat zich wel degelijk in een geldbedrag laat uitdrukken.

Tot dusver kwam deze financiële waarde nog slechts tot uiting bij transacties, waarbij de overnames van ID&T en Spinnin’ Records de meest opvallende voorbeelden zijn. Bij beide muziekbedrijven was een overnamesom van (minstens) honderd miljoen euro gemoeid en bij beide bedrijven kwam deze overname mede tot stand doordat er veel en optimale relaties met fans onderhouden waren.

In de praktijk

Wil je meer weten over wat Digitaal Vermogen in de praktijk betekent? Of hoe je slim beleid vertaalt naar het verhogen van de bedrijfswaarde? Deze paper uit 2013 helpt je op weg om nog meer uit data te halen en het Digitaal Vermogen van jouw organisatie te verhogen en legt je uit welke waarde data heeft gekregen:


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie