Inzicht: De onderdelen en kosten van de iPhone 4 | #inzicht #infographic

Voor velen geen nieuws, maar toch nog even: ‘Apple maakt de iPhone niet zelf’. Het bedrijf produceert geen van de componenten, noch assembleert ze deze tot een eindproduct. De onderdelen komen van een groot aantal leveranciers en de assemblage wordt gedaan door Foxconn, een Taiwanees bedrijf met haar fabriek in Shenzhen te China. Onlangs publiceerde The Economist de onderstaande infographic, gebaseerd op gegevens van iSuppli, een vooraanstaand markt-onderzoeksbureau. De infographic laat zien wie wat maakt van de iPhone 4 en hoeveel de verschillende onderdelen kosten.

Samsung blijkt de belangrijkste leverancier te zijn. Zij biedt enkele van de belangrijkste onderdelen van de iPhone, te weten het flash-geheugen dat op de telefoon apps, muziek- en besturingssoftware verzorgt, het werkgeheugen oftewel de DRAM en de processor voor de toepassingen die het hele apparaat operationeel maakt. Samen zijn deze onderdelen goed voor 26% van de kosten van de iPhone 4.

Dit brengt Samsung in de ietwat ongebruikelijke positie van het leveren van een aanzienlijk deel van een van de producten van zijn belangrijkste rivaal. Samsung maakt immers ook smartphones en tablet computers onder eigen merk. Bizarre situatie als je kijkt naar de berichtgeving rond de Galaxy S Tablet van de laatste week, waar Apple Samsung sommeert de Tablet uit de winkels te halen omdat deze te veel op de iPad lijkt. Best vreemd dus. Apple is een van de grootste klanten van Samsung en Samsung is een van de grootste leveranciers van Apple.

Het is een belangrijk onderdeel van het bedrijfsbeleid van Samsung. Als leverancier van componenten voor derden geeft het zichzelf de gelegenheid om haar eigen producten goedkoper te produceren. Van haar kant, is Apple blij dat andere bedrijven de productie van onderdelen en assemblage voor hun rekening nemen. Dit laat hen vrij om zich te concentreren op haar sterke punten: het ontwerpen van elegante, gemakkelijk te gebruiken combinaties van hardware, software en diensten.

Tot slot laat het tweede deel van de infographic zien dat naast de productie- en de componentkosten, het leeuwendeel van het resterende deel van de 560 dollar van het prijskaartje van de iPhone naar Apple gaat. Hoeveel Apple uitgeeft aan software-ontwikkeling, R & D, marketing, verzending, verpakking e.d. is overigens onduidelijk. De marges zijn nog steeds indrukwekkend, zelfs wanneer met deze voornoemde onbekende kosten rekening gehouden wordt.

Apple is ook ’s werelds grootste leverancier van smartphones in het tweede kwartaal van dit jaar (zie de laatste infographic: globale marktaandelen smartphones 2011), met Samsung op de tweede plaats. Opvallend in deze grafiek is de afname van het aandeel Nokia en RIM (de producent van de Blackberry) en de toename van het aandeel HTC op de smartphone markt.

Infographic: Onderdelen in de iPhone 4
Infographic: Onderdelen in de iPhone 4
Infographic: Marktaandelen smartphones 2e kwartaal 2011
Infographic: Marktaandelen smartphones 2e kwartaal 2011
Enhanced by Zemanta

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie