Spotify zet volle bak in op innovatie. Onlangs introduceerde het exclusieve NFT-playlists en een ‘TikTokesque’ interface. Ook bracht Spotify een AI-dj functie uit. En juist deze functie wakkert een nieuwe discussie over muziek-royalty’s aan. In dit artikel lees je er meer over.
Spotify & AI-dj
In de zoektocht naar nieuwe kansen, omarmt ook Spotify artificial intelligence. Onlangs kondigde de Zweedse streamingdienst een samenwerking aan met OpenAI. Spotify ziet veel potentie in de veelgeprezen tool ChatGPT. De reden voor de integratie van ChatGPT is om een algoritme te creëren dat muziek mixt dat naadloos aansluit op de wensen en het luistergedrag van de gebruiker. Zo luisteren mensen niet meer naar een ‘eenvoudige’ playlist, maar maakt een AI-dj een afgestemde mix, zodat men nog langer blijft streamen.
Toch draait de AI-dj niet alleen jouw favoriete muziek aan elkaar. Spotify heeft flink uitgepakt en zijn Head of Cultural Partnerships, Xavier Jernigan, zo ver gekregen dé stem te worden die alle plaatjes aan elkaar praat. Ook dit wordt gegenereerd via kunstmatige intelligentie. Als het ware zit de luisteraar in een radio-experience. De functie is op het moment alleen nog beschikbaar in de VS en in Canada.
Royalty discussie
Deze AI-dj heeft impact op de royalty’s die artiesten ontvangen. Royalty’s worden op verschillende manieren verdeeld. Er zit een groot verschil tussen de royalty’s op streaming en op de radio. Op de Nederlandse radio krijg je als artiest ongeveer 0,050 cent per seconde. Dit bedrag is erg hoog in vergelijking met Spotify. Daar liggen de prijzen tussen de 0,0026 en 0,0072 cent per stream. Een aanzienlijk verschil voor artiesten. En precies daar zit de crux.
De nieuwe AI-dj functie heeft veel weg van een radioprogramma. De muziek wordt geselecteerd door een algoritme, gemixt en aan elkaar gesproken door een virtuele dj. Veel artiesten vragen zichzelf af waarom zij voor deze AI-dj streams toch het streamingtarief krijgen en niet het radiotarief. Een serieus antwoord op deze vraag is voor nu nog toekomstmuziek. De ontwikkelingen omtrent AI gaan zo hard dat de jurisdictie dit onmogelijk kan bijbenen.
Conclusie
De discussie over de royalty’s en AI-dj’s is er één die men aankomende periode steeds vaker zal zien. De razendsnelle ontwikkelingen omtrent artificial intelligence zorgen ervoor dat de wetgeving achterloopt. Voor belanghebbende heeft dit vervelende gevolgen. Daarom is het belangrijk dat je altijd op de hoogte blijft van de recente ontwikkelingen in het digitale landschap.
Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?
Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!
(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!
Kijk ook
Kijk ook naar Trends In Business
>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …
>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …
>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!