Lijstje: Supermarkten en Social Media | #lijstje

Iedere zichzelf respecterende Nederlandse supermarktketen of supermarkt is inmiddels aan de gang gegaan met zijn profilering via Social Media. Albert Heijn, Lidl, C1000, Plus, Jumbo, Super de Boer om er maar een paar te noemen, hoe staan ze er voor? Vandaag een eerste lijstje.

Supermarktketens en hun online reputatie op Social Media

Supermarktketens en hun online reputatie op Social Media

De lijst komt tot stand met behulp van Rankingz. Dit platform brengt de online reputatie van de supermarkten in kaart. Rankingz beoogt inzicht te geven in de online reputatie van merken (brands – bedrijven en organisaties) en personen (personal brands). Het is Rankingz er niet zozeer aan gelegen om een absoluut cijfer te bepalen, maar de online reputatie te presenteren ten opzichte van ‘peers’.

Er is een reputatiematrix te vinden waneer er op de ‘I’ achter een supermarkt wordt geklikt. De reputatiematrix is verantwoordelijk voor het tot stand komen van de positie van een supermarkt.

Daartoe wordt per merk, in dit geval een supermarkt, een aantal performance indicators gemeten, zoals:

  • De invloed van een merk, uitgedrukt in o.a. de klout score
  • De (ontwikkeling van de) fan-base van een merk
  • De (ontwikkeling van de) ‘buzz’ rondom een merk danwel de ‘share of voice’ van een merk binnen de groep van peers

Er dient opgemerkt te worden dat de gemeten absolute getallen slechts worden gebruikt om de relatieve positie ten opzichte van peers te bepalen. Weegfactoren bepalen de bijdrage van de performance indicatoren aan de uiteindelijke positie in de lijst.

Kijkende naar de diverse scores van de supermarkten kan slechts 1 ding geconcludeerd worden. De supermarkten hebben nog een lange weg te gaan als het gaat om de inzet van Social Media. Bij #D2W rijst de vraag: ‘hebben ze wel een strategie?’

Lees ook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s