Achtergrond: de artiest als platform

Digitale kanalen, zoals websites, online campagnes, blogs, sociale media en mobiele apparaten, vormen nu de meest flexibele, effectieve en schaalbare manier om als artiest relaties te ontwikkelen met fans. Om dit te doen, moeten artiesten wel het nieuwe paradigma omarmen. In het contact ‘oude stijl’ richten artiesten zich slechts steeds op een paar sleutelkanalen, waarin ze selectief aanwezig zijn. Het nieuwe paradigma vraagt om een continue aanwezigheid in alle relevante kanalen. Want fans en klanten bepalen immers zelf wanneer, in welke mate en op welke manier ze contact met hun favoriete zoeken.

Elke artiest is eigenlijk een merk dat op haar beurt een platform binnen het internetecosysteem is. Wat zou je moeten doen om online goede zichtbaarheid en waarde te kunnen realiseren? Voor goede ‘branding’ als artiest in de digitale wereld is het volgende vereist:

 • De website van de artiest dient gescheiden te worden van de muziekmaatschappij. De website heeft als functie een centrale ‘hub’ van alle informatie en content van de artiest.
 • Eenvoudige e-commerce-faciliteiten dienen op de website van de artiest aanwezig te zijn. Een eenvoudige winkel met bijvoorbeeld muziek, merchandise, downloads en tickets.
 • De website, sociale kanalen, apps en aanvullende platforms van de artiest dienen met elkaar verbonden te zijn.
 • De sleutel tot het maximaliseren van digitale omzet zijn pre-orders. Alle digitale en/of fysieke albums en singles dienen vooruit besteld te kunnen worden.
 • Distributie van singles en albums op alle relevante kanalen van online retailers dienen wereldwijd gerealiseerd te worden.
 • Het lekken van MP3’s, streams en mixtapes naar bloggers, podcasters, dj’s, radio en journalisten.
 • Een digitaal PR-team dat internetradio, podcasters, bloggers, journalisten, en dj’s aanspreekt en online promoties van pakketten van de artiest samenstelt.
 • Afbeeldingen voor alle MP3 en mixtape releases. De afbeeldingen dienen terug te komen in de zoekmachine ‘directories’ van Google, Yahoo en Bing om zo voor verkeer te zorgen.
 • Beeldmateriaal van optredens en concerten, documentaires van het leven van de artiest of zijn carrière, beeldmateriaal van tours, en interactieve activiteiten op het web dienen te worden gebruikt in de relatie met de fan.
 • Zorgen voor mobiel gemak. Maak een mobiele app of website die geschikt is voor mobiele apparaten, die is geïntegreerd met de website van de artiest. De app dient regelmatig bijgewerkt te worden met muziek en andere relevante content van de artiest. De app dient te werken met alle besturingssystemen (lees: iOS, Android, Windows en BlackBerry).
 • Zorgen voor directe betrokkenheid met fans op Facebook, YouTube en Twitter. Kijk naar nieuwere kanalen als Pinterest en Vimeo.
 • Aangepaste banners op diverse sociale netwerken met koppelingen naar de website van de artiest.
 • Een elektronische persmap met foto’s en video’s (MP3’s, clips,  een mini-documentaire over de artiest, informatie over alle releases, titel, ‘koop nu’-knop, airplay gegevens, informatie over doelmarkten), voorzien van links naar primaire kanalen van de artiest (website, Facebook, YouTube, Twitter,  iTunes, Spotify) en de juiste contactgegevens.
 • Zorgen voor een fanbase. Zet een aanmeldformulier of ‘single sign on’-knop op alle websites, inclusief onofficiële, van de artiest en vraag fans zich aan te melden.
 • Regelmatig communicatie met de e-maillijst en het gebruik van een maildienst, die uitgerust is met een‘autoresponder’.
 • Een evenementenkalender die opgenomen wordt in de website van de artiest en die overgenomen kan worden door derden.
 • Samenwerkingen met betrekking tot strategische ‘partnerships’ en sponsoring voor cross-promotie releases en werving van fans.
 • Een eigen 24/7 digitale stream voor prioriteit van releases. Deze dient beschikbaar te zijn op de website van het label, de artiest, ‘high traffic internet radio directories’, en op de kabel en satelliet-muziekkanalen. Dit station is het officiële radiostation van de artiest.
 • Een eenvoudig digitaal platform voor het uitgeven van licenties voor film, tv, multimedia en reclamebureaus. Een korte doorlooptijd voor aanvragen en goedkeuring van licenties zijn een vereiste. Gebruik als referentie bestaande muzieklicentie-platforms en onderzoek ‘basics’ en ‘best practices’.

De artiest als netwerk

Artiest zijn vereist verbonden te zijn en te blijven met de fans. Om al het voorgenoemde effectief uit te voeren dient de artiest te worden aangemoedigd om een actieve rol in te nemen, om zijn digitale merk in de markt te zetten. Een camcorder of smartphone met goede camera, externe harde schijf (met voldoende ruimte voor video-opslag), en een tablet of laptop zijn de vereisten hiervoor. Voornoemde elektronische apparaten zijn noodzakelijke benodigdheden voor hedendaagse digitale artiesten, die een geloofwaardige toekomst in de digitale muziekbusiness willen. De kosten zijn te verwaarlozen in vergelijking met de opbrengsten, die kunnen worden gegenereerd op basis van de eigen content.

Creativiteit om content te genereren en te distribueren en directe betrokkenheid bij de fan zijn topprioriteiten voor elke digitale artiest. Artiesten zullen hun strategie moeten afstemmen op de relatie met de fan. Deze is gebaseerd op persoonlijkheid, imago en de mate waarin hij of zij het privéleven met fans zal willen delen. Het personaliseren van de relatie met de fan is de heilige graal. Fans eisen immers directe relaties met hun favoriete artiesten en het is aan de artiest (en het management) om die relatie te realiseren in welke vorm dan ook. Het niet omarmen van fans zal in de toekomst resulteren in omzetverlies en gemiste kansen.

Lees ook

→ vanAnaloognaarDigitaal.nu – De digitale verandering 
→ EDM en de Digitale Wereld

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie