Column: Wat moet je doen als DJ?

Elke DJ is eigenlijk een merk. Wat zou je moeten doen om online goede zichtbaarheid en waarde te kunnen realiseren? Voor goede ‘branding’ als DJ in de digitale wereld is het volgende vereist:

 • De website van de DJ dient gescheiden te worden van de muziekmaatschappij. De website heeft als functie een centrale ‘hub’ van alle informatie en content van de DJ.
 • Eenvoudige e-commerce-faciliteiten dienen op de website van de DJ aanwezig te zijn. Een eenvoudige winkel met bijvoorbeeld muziek, merchandise, downloads en tickets.
 • De website, sociale kanalen, apps en aanvullende platforms van de DJ dienen met elkaar verbonden te zijn.
 • De sleutel tot het maximaliseren van digitale omzet zijn pre-orders. Alle digitale en/of fysieke albums en singles dienen vooruit besteld te kunnen worden.
 • Distributie van singles en albums op alle relevante kanalen van online retailers dienen wereldwijd gerealiseerd te worden.
 • Het lekken van WAV’s, MP3’s en ‘mixtapes’ naar bloggers, podcasters, DJ’s, radio en journalisten.
 • Een digitaal PR-team dat internetradio, podcasters, bloggers, journalisten, en DJ’s aanspreekt en online promoties van pakketten van de DJ samenstelt.
 • Afbeeldingen voor alle MP3 en mixtape releases. De afbeeldingen dienen terug te komen in de zoekmachine‘directories’ van Google, Yahoo en Bing om zo voor verkeer te zorgen.
 • Beeldmateriaal van optredens en concerten, documentaires van het leven van de DJ of zijn carrière, beeldmateriaal van tours, en interactieve activiteiten op het web dienen te worden gebruikt in de relatie met de fan.
 • Zorgen voor mobiel gemak. Maak een mobiele site (hybride app), die is geïntegreerd met de website van de DJ. De app dient regelmatig bijgewerkt te worden met muziek en andere relevante content van de DJ. De app dient te werken met alle besturingssystemen (lees: iOS, Android, Windows en BlackBerry).
 • Zorgen voor directe betrokkenheid met fans op Facebook, YouTube en Twitter. Kijk naar nieuwere kanalen als Pinterest en Vimeo.
 • Aangepaste banners op diverse sociale netwerken met koppelingen naar de website van de DJ.
 • Een elektronische persmap met foto’s en video’s (MP3’s, clips,  een mini-documentaire over de DJ, informatie over alle releases, titel, ‘koop nu’-knop, airplay gegevens, informatie over doelmarkten), voorzien van links naar primaire kanalen van de DJ (website, Facebook, YouTube, Twitter,  iTunes, Spotify) en de juiste contactgegevens.
 • Zorgen voor een fanbase. Zet een aanmeldformulier of ‘single sign on’-knop op alle websites, inclusief onofficiële, van de DJ en vraag fans zich aan te melden.
 • Regelmatig communicatie met de e-maillijst en het gebruik van een maildienst, die uitgerust is met een‘autoresponder’.
 • Een evenementenkalender die opgenomen wordt in de website van de DJ en die overgenomen kan worden door derden.
 • Samenwerkingen met betrekking tot strategische ‘partnerships’ en sponsoring voor cross-promotie releases en klantenwerving.
 • Een eigen 24/7 digitale radiozender voor prioriteit van releases. Deze dient beschikbaar te zijn op de website van het label, de DJ, ‘high traffic internet radio directories’, en op de kabel en satelliet-muziekkanalen. Dit station is het officiële radiostation van de artiest.
 • Een eenvoudig digitaal platform voor het uitgeven van licenties voor film, tv, multimedia en reclamebureaus. Een korte doorlooptijd voor aanvragen en goedkeuring van licenties zijn een vereiste. Gebruik als referentie bestaande muzieklicentie-platforms en onderzoek ‘basics’ en ‘best practices’.

DJ zijn vereist verbonden te zijn en te blijven met de fans. Om al het voorgenoemde effectief uit te voeren dient de DJ te worden aangemoedigd om een actieve rol in te nemen, om zijn digitale merk in de markt te zetten. Een camcorder of smartphone met goede camera, externe harde schijf (met voldoende ruimte voor video-opslag), en een tablet of laptop zijn de vereisten hiervoor. Voornoemde elektronische apparaten zijn noodzakelijke benodigdheden voor DJ’s, die een geloofwaardige toekomst in de digitale muziekbusiness willen. De kosten zijn te verwaarlozen in vergelijking met de opbrengsten, die kunnen worden gegenereerd op basis van de eigen content.

Creativiteit om content te genereren en te distribueren en directe betrokkenheid bij de fan zijn topprioriteiten voor elke DJ. De DJ van vandaag de dag zal zijn strategie moeten afstemmen op de relatie met de fan. Deze is gebaseerd op persoonlijkheid, imago en de mate waarin hij of zij het privéleven met fans zal willen delen. Het personaliseren van de relatie met de fan is de heilige graal. Fans eisen immers directe relaties met hun favoriete artiesten en het is aan de DJ (en het management) om die relatie te realiseren in welke vorm dan ook. Het niet omarmen van fans zal in de toekomst resulteren in omzetverlies en dus gemiste kansen.

* Deze column is ook verschenen ook in DJ Mag Nederland

Lees meer

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie