Geschatte leestijd - 4 minuten

Naast Spotify lijkt het Franse muziekplatform Deezer ook de strijd aan te gaan tegen AI-muziek. De streamingdienst heeft eigen detectiesoftware ontwikkeld die het opsporen van AI-gegenereerde muziek makkelijk maakt. In dit artikel lees je er meer over. 

Illegaal en frauduleus

De CEO van Deezer, Jeronimo Folgueira, is zeer direct als het aankomt op AI-muziek. Hij wil namelijk illegale en frauduleuze content uitroeien van zijn platform, ter bescherming van artiesten. Volgens Folgueira is dat nodig omdat de muziekindustrie blijvend is veranderd door AI. “We are at a pivotal moment in music”, aldus de CEO van Deezer. 

Om AI-muziek van het platform te weren, zet het streamingplatform (opvallend genoeg) zelf ook kunstmatige intelligentie in. Volgens Folgueira is er geen andere oplossing dan ‘vuur met vuur’ te bestreiden. Per dag worden er meer dan 100.000 tracks op Deezer geüpload en dat maakt het onmogelijk voor mensen om alles te checken. De nieuwe detectietool scant de geüploade muziek en vergelijkt dat met zijn eigen dataset. Wanneer de AI een onregelmatigheid opmerkt, wordt de track als ‘fake’ gemarkeerd en handmatig verwijderd. Een ‘Heart On Sleeve’-situatie zal op Deezer niet snel meer voorkomen. 

Eerlijke verdeling

Deezer pakt AI-muziek niet alleen zo hard aan vanwege copyright-kwesties. Volgens CEO Folgueira heeft AI een negatieve invloed op het streamingmodel van het platform. Op dit moment worden muzikanten betaald op basis van hun aandeel in de totale streams. Dus: als Taylor Swift goed is voor 10% van de afgespeelde muziek op Deezer en de royaltypot van het bedrijf is 100 miljoen euro, dan ontvangt ze 10 miljoen euro. Folgueira ziet nu muzikanten zonder noemenswaardig profiel die honderden liedjes maken (meestal overdreven eenvoudige stemmingsmuziek) om het systeem voor het betalen van royalty’s te bespelen. Dit noemt Deezer fraude en het platform neemt dit erg serieus.

Net zoals SoundCloud en Tidal is Deezer ook bezig met het aanpassen van hun streamingmodel. Het Artist Centric Model van Universal Music Group geniet de voorkeur voor het Franse muziekplatform. Dit model vergroot de beloningen van artiesten die ‘actief’ worden beluisterd door app-gebruikers. Artiesten krijgen een groter deel van de royalties als ze via hun profiel worden gestreamd. Wanneer hun muziek via playlists wordt beluisterd, levert dat minder op. Volgens Folgueira is dit een stap in de goede richting. 

Conclusie

Het feit dat Deezer probeert AI-muziek van zijn platform te weren, lijkt de zoveelste stap van muziekplatforms tegen deze technologische ontwikkeling. Vooral copyrightkwesties en betalingen aan artiesten liggen aan de grondslag van deze strijd. Voor échte artiesten heeft dit wel voordelen. Inkomsten uit streaming is voor artiesten het belangrijkste verdienmodel. Daarvoor is een solide digitale hartslag, sterke fan-relatie en een passend raamwerk nodig. 


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie