Column: De mogelijkheden van de virtuele wereld

Hoe organisatoren zich een weg banen door het digitale labyrint

De entertainmentindustrie is sterk veranderd met de komst van digitale middelen. Door ‘always connected’ te zijn, kunnen organisatoren van festivals en evenementen meer dan ooit een directe relatie met fans en klanten onderhouden.

Websites, online campagnes en social media vormen de meest flexibele, effectieve en schaalbare manier om deze relaties te ontwikkelen. Dit vereist wel een continue aanwezigheid in alle relevante kanalen. Daarom is het van wezenlijk belang voor organisatoren van festivals en andere evenementen om een goede digitale strategie te hebben om de mogelijkheden die het internet biedt zoveel mogelijk te benutten.

Digitale wetten en regels

In de digitale wereld gelden andere (economische) wetten en regels. Het is te vergelijken met een leenstelsel. Sociale platformen als Facebook, Google en Twitter geven onbeperkt (gratis) toegang tot hun diensten en in ruil daarvoor krijgen zij inzicht in onze gegevens en ons sociale gedrag.

Dat inzicht vertegenwoordigt een waarde in geld. Verdienmodellen zijn dan mogelijk omdat iemand kan worden gevalideerd als fan en al zijn of haar ‘tweets’ of ‘likes’ kunnen zo worden gebruikt om de waarde van het bedrijf te duiden in de vorm van potentiële ‘goodwill’.

Het is nu dus echt tijd voor organisatoren van festivals en evenementen om de digitale wereld beter te gaan leren begrijpen. Maar wat betekent het nu eigenlijk voor een organisator van een evenement om onderdeel te zijn van de digitale wereld? Een ding staat vast, of je nu wilt of niet, je maakt deel uit van een systeem. Of je nu wilt of niet, je maakt deel uit van een systeem

Strategie

Als je als organisator meer kans wil maken op omarming door jouw (toekomstige) fan of klant is het van belang om een strategie te bepalen die bestaat uit de volgende onderdelen:

  • het vergaren van data uit alle mogelijke bronnen
  • keuzes maken uit welke groepen je wilt bedienen
  • bepalen hoe en met wie je wilt samenwerken
  • het selecteren van de micro-ecosystemen waarin je aanwezig wilt zijn
  • het ontwikkelen van nieuwe passende producten, online diensten en verleidingstactieken

Dit alles zal niet alleen veel creativiteit vergen maar ook vragen om een aangepast businessmodel met de nodige verdienmodellen. Op die manier neem je de leiding ten opzichte van concurrenten en andere marktpartijen. Ook stimuleer je zo de innovatie in je organisatie om nieuwe fans of klanten te bereiken en te behouden. Ga daadwerkelijk relaties met fans en klanten aan en zet ze centraal in je strategie om zo ongeschonden je weg te vinden uit het digitale labyrint.

* Deze column is geschreven voor Livescope

Lees ook

Meer

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie