Achtergrond: Tomorrowland nieuw social media netwerk?

Onlangs verscheen het bericht op de site van Het Laatste Nieuws dat Tomorrowland zijn eigen social media netwerk heeft gelanceerd. Is het wel zo revolutionair als het bericht doet geloven?

In 1993 werd het gebruik van het internet, tot dusverre voorbehouden aan overheid en onderwijs, door de Amerikaanse overheid opengesteld voor bedrijven en particulieren. Het gebruik nam explosief toe. Pizza Hut was in 1994 een van de eerste bedrijven ter wereld die het internet commercieel inzette door online bestellingen mogelijk te maken. In 1996 was het internet algemeen bekend bij het grote publiek, maar werd de term over het algemeen gebruikt als synoniem voor het ‘World Wide Web’.

Met de komst en de doorbraak van het internet werd de hoeveelheid aan beschikbare informatie enorm vergroot. De fase die daarop volgde was dat mensen zelf, zonder tussenkomst van anderen, konden publiceren op internet. Een fundamenteel gevolg was dat andere mensen daar weer iets van vonden en reageerden. Wat mensen vinden was steeds belangrijk en wordt nog steeds belangrijker binnen de besluitvorming. Let wel: in dit voorgenoemde proces moesten sociale netwerken als FriendFeed, Hyves, MySpace en later ook Facebook nog ontstaan.

Deze aspecten zijn geen gevolg van het ‘social media’-tijdperk. Zij zijn altijd al een fundament geweest in de spelregels en wetten sinds de opkomst en doorbraak van het internet voor het grote publiek. Wie herinnert zich niet de tijd dat websites naar elkaar linkten, een principe dat ontstond uit wederzijds respect. Als er een link werd geplaatst op een domein, dan plaatste het andere domein een link terug. Denk ook aan de ‘ratings’ die bij berichten konden worden gegeven op de fora en ‘message boards’ die eind jaren 90 ontstonden.

Best al ‘social’ toch? Dit lijkt allemaal op principes, die we vandaag de dag kennen als ‘liken’ of ‘delen’. Dit sociale aspect kan worden doorvertaald in de bedrijfsvoering die zich steeds vaker digitaal afspeelt. ‘Social’ of het sociale aspect wordt daarin leidend. Wat betreft maakt Tomorrowland mooie stappen met het ‘People of Tomorrow’-platform. Maar is het een nieuw social media netwerk? Nee, de sociale aspecten – die het internet al bijna twee decennia kent – zijn slechts toegevoegd aan een eigen domein van de organisatie.

Social media, ook vaak socialsof socialgenoemd, is gewoon een onderdeel van het internet en de sociale kanalen nemen een plekje binnen het gehele internetecosysteem in. Social media is niet de heilige graal, internet is niet de heilige graal. Het begrijpen van de mechanismen en spelregels van het gehele internetecosysteem vormen de basis voor elke organisatie om zich op een verantwoorde wijze in het online spel te storten. Dit wordt gesteld in vanAnaloognaarDigitaal.nu. Het internet is per definitie ‘social’ en een netwerk an sich. Een eigen domein met sociale aspecten, dat voldoet aan de mechanismen en spelregels van het systeem, is daar een onderdeel van. In ieder geval heeft de organisatie van Tomorrowland dat goed gezien.

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie