Achtergrond: Muziek gemaakt door AI het geluid van de toekomst

Geschatte leestijd - 4 minuten

Je kan de twee nummers nauwelijks van elkaar onderscheiden. Een nieuwe, AI-versie van Eminem’s monsterhit ‘My Name Is’ is een knap staaltje geautomatiseerde muziekproductie. De kunstmatige intelligentie simuleert vrijwel exact de flow, woordkeus en boodschap van de Amerikaanse rapper. In dit artikel lees je over de toekomst van AI-driven muziek.

My Name Is AI

Hoe zou de monsterhit ‘My Name Is’ klinken als Eminem dit niet in 1999 maar in 2021 geschreven zou hebben? Een vorm van kunstmatige intelligentie geeft antwoord op deze vraag. Hieronder hoor je het resultaat:

Een AI maakte een nieuwe versie van Eminem’s ‘My name is’

Het aantal spitsvondige verwijzingen naar hedendaagse, populaire cultuur is indrukwekkend. “The AI voice is impressive on its own, but the lyrical content, pop culture references, and the way the words are stringed together legitimately make it feel like ’00 Shady took a time machine to 2021”, aldus een van de reacties op YouTube. 

Magenta maakt AI-muziek

Google’s AI-programma ‘Magenta’ laat – in samenspel met de Club van 27 – zien hoe ver AI inmiddels is. De Club van 27 is een lijst van artiesten die op hun 27ste zijn gestorven door het turbulente rock ’n roll-leven, zoals Amy Winehouse, Jimi Hendrix en Kurt Cobain. Magenta brengt de Club van 27 (figuurlijk) weer tot leven. Zo maakte Magenta een nieuw lied in de stijl van Nirvana. De AI componeert de muziek en schrijft de teksten. Wanneer Eric Hogan (frontman van een Nirvana-tributeband) de teksten goed inzingt, lijkt het alsof de grungeband nooit is weggeweest. 

Er zijn meer voorbeelden waarbij Magenta op een bijzondere wijze wordt gebruikt tijdens het creëren van nieuwe muziek. Zoals Sebastian Macchia, die vertelt hoe hij Music Transformer gebruikte om zijn album ‘Nobody’s songs’ maakte. Hier vind je fragmenten van dit album en een uitleg over het maakproces van deze plaat.

Conclusie

Nieuw is het fenomeen AI-driven muziek niet. In 2019 schreef ik hier al over. De conclusie was destijds dat kunstmatige intelligentie nog niet ver genoeg was om zelf degelijke liedjes te produceren. Er waren in het proces nog mensen nodig om de productie af te maken. Inmiddels zijn er baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van muziek gemaakt door kunstmatige intelligentie. 

In 2019 kwam ik tot de conclusie dat de robotisering van entertainment in gang was gezet, maar nog wel een weg af te leggen had. Toch lijkt het door de recente ontwikkelingen dat het niet lang duurt voordat we AI-driven muziek terughoren in de Top 40. Ik ben erg benieuwd naar nieuwe projecten en experimenten.

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Plaats jouw reactie