Achtergrond: Digitale voorspellingen doen

De verankering van jou als dj op de verschillende tijdslijnen van de verschillende social mediakanalen en in de zoekmachines is belangrijker dan een positie in de DJ Mag Top 100. Als dj, maar ook als evenement of festival moet je juist daar beter presteren dan de concurrentie. Dagelijks de beste posities op de verschillende tijdslijnen of in de zoekmachines maken het verschil.

’Vechten voor aandacht op de tijdslijnen en een plek in de zoekmachines’

Denis doeland – business & industry hacker

Google en social mediakanalen zijn eeuwig en altijd op zoek naar relevantie. Dat is namelijk de enige manier om de meest populaire zoekmachine ter wereld te blijven. Daarom kijken ze naar de context in websites en social mediakanalen die content en informatie delen. Hoe relevanter de content en informatie is des te groter de impact op de ranking. Hoe groot de invloed is op hun algoritmes is nog steeds lastig te bepalen. Maar met de groei van het aantal en de omvang van de social mediakanalen en het uitbreiden van het gebruik van de data die daardoor ontstaat zal de invloed met de dag steeds groter worden en daarmee het belang.

Het is de bedoeling jou te verankeren in de digitale wereld en jouw autoriteit te verhogen via digitale activiteiten. Waarbij geldt: meer autoriteit betekent meer geïndexeerde pagina’s, betere vindbaarheid in de zoekmachines en betere posities op de tijdslijnen van de diverse social medianetwerken. Hoe werkt het?

Invloed

Social media heeft binnen zoekmachines vaak op drie verschillende manieren invloed:

Met universal search, de integratie van verschillende typen content in de zoekresultaten, zoals foto’s, nieuws, video en nieuws, is het begrip content veel breder geworden. Resultaten van social media kanalen zijn daar inmiddels ook geruime tijd een onderdeel van. Zo zie je kanalen van dj’s en festivals terugkomen in de resultaten als je zoekt op aan dj of festival gerelateerde woorden, maar ook de content op van de verschillende social media kanalen verschijnen in de zoekresultaten.

2. Autoriteit

Naast de kwaliteit van de content hecht Google waarde aan de dj of de organisatie die achter de content zit. Google geeft waarde aan een autoriteit in een bepaalde branche. Een van de uitgangspunten is dat een website van dj of festival met goede en krachtige links meer autoriteit zal krijgen. Dat is het pagerank, ofwel het linkbuilding principe. Google heeft daar social media aan toegevoegd. Dj’s en festivals die veel volgers hebben, waarvan de content vaak gedeeld wordt, zullen eerder een autoriteit zijn. Dit zijn variabelen die Google meeneemt in de autoriteitsbepaling.

3. Personalisering

Google probeert de zoekresultaten zo relevant mogelijk te maken. Hierbij gaat men uit van het principe dat mensen waarde hechten aan wat hun vrienden en bekenden leuk vinden en hoe zij over iets denken. Dit is een onderdeel van de personalisering van de zoekmachine. Als vrienden in een social medianetwerk content delen of beoordelen en jij op dit onderwerp zoekt, komt dit terug in je gepersonaliseerde zoekresultaten.

Hartslag

Met het bovenstaande in het achterhoofd moet het volgende mechanisme op het netvlies komen om digitaal succesvol* te worden: relevantie = consistentie = discipline.

Zet uiteen in een zogenaamd contentgrid (een dagelijks schema waarin staat op welk tijdstip, je welk type content op welk kanaal publiceert) welke content relevant is om te publiceren. Voorbeelden zijn: nieuwsitems, columns, foto’s, video’s, muziek (demos en releases), podcasts, vodcasts en streaming (relevantie). Bepaal het ritme – hoe vaak – je deze contenttypes wilt openbaren, er is consistentie nodig en houdt dat vervolgens vol, wees gedisciplineerd. Daar zit de echte uitdaging, immers de aanhouder wint.

Je kunt het ritme van de publicatie van jouw content het beste vergelijken met de hartslag van jouw digitale platform, jouw ecosysteem. Je ziet wanneer je kijkt naar de prestatiefactoren van de websites of social media van veel dj’s of evenementen of festivals onregelmatigheid in het publiceren van content. Het is voor veel dj’s en festivals vandaag de dag nog steeds een hele grote opgave een constant ritme van publicatie van content te borgen. Dit zie je in de verschillende lijsten op Doeland’s Digitale Wereld of Rankingz. Daar ligt de kans om als eerste het verschil te maken.

Verschil

Regelmatig worden diverse prestatiefactoren besproken. Door twee of meer prestatiefactoren samen te voegen kunnen interessante getallen ontstaan. Om het succes van de verschillende kanalen te vergelijken wordt bijvoorbeeld de IPM gebruikt, IPM staat voor aantal interacties per duizend fans. Met dit getal wordt een indicatie verkregen van de mate waarin echte interactie plaatsvindt rondom jouw website of sociale kanalen. De formule deelt alle interacties als reacties, likes en posts door het aantal duizenden fans. Op die wijze kunnen verschillende kanalen met elkaar worden vergeleken. IPM is een goed voorbeeld van een samentrekking van variabelen tot een nuttige prestatiefactor waarmee je jezelf kunt afrekenen of kunt vergelijken met de concurrentie. Het spreekt voor zich dat ook andere formules te gebruiken zijn.

Tot slot

Reactief handelen lijkt de normaalste zaak bij dj’s en evenementen en festivals, zo blijkt uit de praktijk. Er wordt bijna niet naar analytics oftewel de IPM’s gekeken, laat staan naar het ritme van de publicatie van content. Een goede contentgrid ontbreekt bij de meeste organisaties. Wanneer je echter deze data reactief analyseert zie je dat er problemen (zijn) ontstaan. Je hebt de macht over de situatie dan al verloren en je loopt achter de feiten aan.

Om het tij te keren moet je pro-actief gaan handelen. Het vooraf opstellen van een goede contengrid, waaruit een gezond ritme blijkt en het van tevoren bepalen wat de IPM’s van de verschillende kanalen zijn, de zogenaamde digital forecasting, is de basis van jouw succes in de digitale wereld. Zo kom je aan het stuur van jouw digitale kanalen. Wanneer je dit onder controle krijgt is er grote kans dat je een goede plek in de zoekmachines en op de tijdslijnen verwerft.

Lees ook: De basis van een digitale strategie – EDM en de Digitale Wereld

* Deze post is een artikel dat in DJ Mag nummer 22 verscheen


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie