Opmerkelijk: Kopen politici fans op Twitter?

Van DJ’s was het al bekend dat enkele denken dat zij beter af zijn wanneer zij grote schare fans kopen. Van politici zou je toch denken dat het integere personen zijn die op een eerlijke manier hun gevolg voor zich proberen te winnen. #D2W bekijkt al enkelen maanden met behulp van Rankingz naar de activiteiten van de lijsttrekkers van de diverse politieke partijen. Een opmerkelijk feit: Kopen politici fans op Twitter?

Opvallende verspringing

Onderstaande grafiek geeft de groei aan van de volgers op Twitter van de diverse lijsttrekkers.

—–

Buma koopt Twitter volgers

—–

Opvallend is de verspringing van Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer en lijsttrekker. Kijkend naar de ‘buzz’ en het dalen van de vrienden na verloop van tijd dan duidt er veelal op dat hij of zijn campagneteam volgers heeft laten toevoegen die niet relevant zijn en niet over hem praten.

Nepvolgers Twitter

Veel onderzoeksbureaus die macht en invloed op Twitter meten, laten het aantal followers zwaar meewegen. Ook wordt iemand met veel followers sneller genoemd bij de volgsuggesties. Dat leidt er toe dat de verleiding ontstaat om volgers te kopen. Echter de kracht van het hebben Twittervolgers zit niet in de aantallen maar de verbinding oftewel in vaktermen: engagement en het hebben van relevante connecties.

Tot slot een indicatie van StatusPeople. Deze indicatie laat zien dat 64% van de Twitter-volgers van HaersmaBuma ‘nep’ zijn. Niet echt een goed signaal voor een politicus tijdens een campagne.

—–

Nep-accounts HaersmaBuma

—–

Er is iets aan de hand, dat staat vast. Het campagneteam van Sybrand van Haersma Buma kan terug naar de schoolbanken voor wat betreft de inzet van Social Media, zo lijkt het.

N.B. Met dank aan Rankingz en Social Brand Builder voor het leveren van de data.

Misschien interessant

Plaats jouw reactie