Achtergrond: 3 lagen strategie

Afgelopen maanden hebben veel varianten van het verhaal over de toekomst van Facebook voor de komende jaren gehoord. Facebook is niet langer cool. Mensen verlaten Facebook. Tieners zijn meer actief op Facebook. Echter toch blijft ‘s werelds grootste sociale netwerk groeien. Volgens haar laatste persbericht heeft momenteel 1,7 miljard maandelijks actieve gebruikers. Dat is bijna een kwart van de wereldbevolking en ongeveer 50 procent van alle internetgebruikers over de hele wereld. Voornoemd inzicht is een typisch macro-inzicht.

Facebook niet dood

Het argument dat mensen Facebook minder vaak gebruiken dan vroeger, lijkt ook geen steek te houden. In feite is het aandeel van de gebruikers van Facebook die elke dag inloggen gestegen van 55 procent in 2011 tot 66 procent in het laatste kwartaal van dit jaar. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de overgang van Facebook naar een mobile-first platform. Het hebben van een smartphone maakt het een stuk handiger om Facebook elke dag een paar keer te bekijken tijdens een verloren moment. Een duidelijke macro-beweging.

facebook_user_engagement_

3 lagen

Strategie bepalen met begint het volgen van de macro-bewegingen van het internet. Een korte uitleg over de verschillende lagen van het digitale ecosysteem.

  • De macro-laag laat de werking van het digitale ecosysteem als geheel, waarbij naar trends van buiten wordt gekeken.
  • De meso-laag laat de activiteiten van jouw organisatie zien in het digitale ecosysteem in relatie tot de macro-laag en de micro-laag.
  • De micro-laag laat het gedrag van individuele fans en klanten in het digitale ecosysteem en ten aanzien van jouw organisatie zien

Het is tijd om jouw strategie over drie lagen te bepalen. De strategie dient te worden afgestemd op het vergaren van data uit alle mogelijke bronnen die hierbij kunnen helpen. Maak keuzes welke groepen je wilt bedienen, hoe en met wie je wilt samenwerken en selecteer de ecosystemen waar je in aanwezig wil zijn. Ontwikkel nieuwe passende producten, diensten en verleidingstactieken die bij die systemen horen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Businessmodel aanpassing

Dit vraagt om de nodige creativiteit. Pas jouw businessmodel aan waarmee je niet alleen de leiding neemt ten opzichte van concurrenten of andere marktpartijen, maar waarmee je ook de organisatie stimuleert tot innovatie en (nieuwe) fans of klanten weet te bereiken en te behouden. Ga daadwerkelijk relaties met fans en klanten aan, is het devies.

Je dient je verder als organisatie te beseffen dat je bestaat door content, dat je functionaliteit aanbiedt en dat je data bent. Bij het opzetten van een gedegen strategie moet je dan ook rekening houden met het ‘ALICI’-principe:

  • Apparaten
  • Landschap
  • Inhoud
  • Connectie
  • Informatie

Juiste strategie

Die partijen die een goede strategie ontwikkelen zullen een groot strategisch voordeel hebben. Deze goede strategie is gebaseerd op de juiste gebruikerservaring op het juiste moment, op het verkrijgen van een significante plek binnen het digitale ecosysteem, die processen naadloos op elkaar aan kunnen laten sluiten en data onttrekken uit verschillende bronnen. De partijen die zorgen dat de fan of klant de optimale beleving heeft die bij elk afzonderlijk kanaal of apparaat hoort en data gaan verbinden en gaan uitlezen, zullen daarvan optimaal profiteren.

In diverse hoofdstukken in vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDM en de Digitale Wereld wordt je aan de hand van praktische inzichten op weg geholpen hoe je het netwerk van jouw organisatie semantisch inricht en transformeert naar een micro-ecosysteem binnen het macro-internetecosysteem. Het klinkt misschien gek, maar internet is voor jouw organisatie de enige toekomst.

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie