Het gaat financieel niet goed in de wielerwereld. Sponsoren lopen weg en de kloof tussen fans en renners lijkt te groeien. Zelfs in de absolute top van de wielersport oftewel wielrennen zijn de investeerders niet happig. Dat heeft zelfs impact op de zeer succesvolle wielerploeg Jumbo-Visma. Experts zijn het erover eens dat er iets moet veranderen. Digitalisering kan een oplossing bieden. In dit artikel lees je er meer over.
(tekst loopt door na de video)
Analoge wereld
Ik schreef meerdere artikelen over sport en digitalisering. Vooral binnen het voetbal zijn er genoeg voorbeelden te noemen van hoe een digitale strategie het digitaal vermogen van clubs en atleten laat groeien. Denk aan het aantrekken van sterspeler Lionel Messi door Miami CF of de sterke fanrelatie van Real Madrid. Binnen het voetbal lijkt het belang van een digitale strategie allang helder. Dit staat in groot contrast met de wielerwereld en wielrennen.
In een interview van het Financieel Dagblad met wielermakelaar Martijn Berkhout wordt de lastige financiële situatie duidelijk. Berkhout vertelt dat de wielerwereld lijdt aan het uitblijven van investeerders en de kloof tussen de wielerfans en wielrenners. Het is lastig voor wielerploegen om sponsoren te vinden omdat er weinig verdienmodellen zitten aan de wielersport. De advertentie-inkomsten en geldprijzen zijn geen vetpot. En op enorme TV-inkomsten hoef je als club niet te rekenen. Dit geld gaat meteen naar het ASO; de organisatie die wedstrijden als de Tour de France en Parijs-Roubaix organiseert.
Om nog even stil te staan bij de kloof tussen de atleten en fans. Deze ontstaat voornamelijk doordat de wielerwereld weinig kijk lijkt te hebben op wat er speelt bij de liefhebbers. Ook hier hebben de sponsoren weer invloed. Berkhout zegt dat het logisch is dat jonge wielrenfans nou niet bepaald warm worden van shampoo-merken en supermarkten. Als laatst maakt Berkhout een vergelijking met voetbalclub Real Madrid. Ooit hoopt hij dat de wielerwereld op dat niveau kan opereren. Daarvoor is nog wel wat nodig. “Een voetbalclub bezit spelers, goodwill en misschien een stadion. Als de sponsor verdwijnt, houdt de club dus waarde. Daar is in het wielrennen geen sprake van. Als de geldschieter afhaakt, blijft er niets over. Die situatie zorgt voor veel instabiliteit en onzekerheid”, legt de wielermanager uit.
Digitaliseren
Dat de professionele wielersport kritisch naar zichzelf mag kijken, is duidelijk. Vooral als het gaat om digitalisering. Op dat gebied mogen er nog flink wat stappen worden gezet. Als dit op een juiste manier wordt gedaan, kan het zijn dat de huidige problemen deels of zelfs volledig worden opgelost. Omdat Berkhout zelf de vergelijking met voetbalclub Real Madrid maakt, haal ik ook mijn adviezen uit het voetbal. In het artikel van het Financieel Dagblad wordt duidelijk dat de wielerploeg van Jumbo-Visma in onderhandeling zou zijn met Amazon. Dit is een goede eerste ‘digitale’ stap. Amazon, en daarmee vooral hun streamingplatform Prime, werkten binnen het voetbal al meerdere malen samen met clubs. Deze ‘All Or Nothing‘-series slaan goed aan bij fans en haalden daarmee flink wat inkomsten binnen. Voor wielerploegen zou zo’n serie een uitgelezen kans zijn om dichter bij het publiek te komen en extra inkomsten te genereren.
Naast wielerploegen zouden ook de overkoepelende evenementorganisatoren iets kunnen doen aan hun fanrelatie. Een sprekend voorbeeld waaruit de digitale mindset van de wielerwereld duidelijk wordt, is het TikTok-account van ‘s werelds meest gerenommeerde wielerevent; Le Tour de France. Wat gelijk opvalt is de matige digitale hartslag en het duidelijk uitblijven van enige feeling voor het platform. Het officiële account uploadt soms twee video’s op een dag en daarna moeten volgers soms weken wachten op een volgende update. Ook is de inhoud van de video vaak repetitief en speelt het account niet in op trends. Het TikTok-account van de UEFA Champions League doet het in vergelijking veel beter. Het publiceert meestal een a twee video’s per dag en durft met hun content in te spelen op populaire TikTok-trends. De engagementcijfers van de voetbalpagina laat zien dat een digitale hartslag werkt. De Tour de France kan daar absoluut van leren.
Conclusie
Lang verhaal kort: het is de hoogste tijd dat de wielerwereld en wielrennen zijn analoge karakter verliest. Er liggen veel, relatief makkelijk behaalbare, kansen binnen het digitale landschap. Denk hierbij aan het zoeken naar digital-first sponsoren die passen binnen het profiel van de jongere wielerfans. Daarnaast is het ook verstandig om een digitale hartslag en digitale strategie te ontwikkelen. Daarmee wordt de sport nog aantrekkelijker voor nieuwe potentiële fans en wint het aan zichtbaarheid.
LEES MEER OVER HET ONDERWERP: SPORT EN DIGITALISERING
Kijk ook
Kijk ook naar Trends In Business
>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …
>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …
>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!
+ Er zijn geen reacties
Voeg toe