Achtergrond: een handleiding voor jouw chatbot

Geschatte leestijd - 3 minuten

Onderzoek wijst uit dat messenger apps steeds populairder worden. WhatsApp en Facebook Messenger worden door Nederlanders gebruikt dan bijvoorbeeld LinkedIn, Twitter, Pinterest, Google+, Skype, Snapchat en Twitch. Daarmee lijkt er een momentum te ontstaan voor chatbots. Maar hoe richt je een chatbot in?

β†’ Beluister hier de podcast van dit artikel

In een eerder blog legde ik uit waarom chatbots zo belangrijk zijn: ze stellen je in staat om automatisch contact met fans en klanten mogelijk te maken. Dat is in deze tijd goud waard.

Hardwell pioniert met chatbot

Hardwell was de eerste dj met een eigen chatbot, waarmee hij een voorloper is. Meer artiesten volgden zijn voorbeeld, maar ook Facebook en Microsoft kondigden aan dat de bot hun voornaamste focuspunt zal zijn voor de komende jaren. Dat komt mede door het succes van apps als Facebook Messenger en WhatsApp.

Dankzij deze bot zijn fans in staat om vragen aan Hardwell te stellen, mee te doen aan winacties, merchandise te kopen en nieuwe muziek als eerste horen. Fans sturen fan art – zelfgemaakte afbeeldingen van Hardwell, gemaakt dor fans – naar Hardwell, hij selecteert vervolgens wekelijks een kunststuk om op zijn Instagram en Twitter te plaatsen. Men verwacht dat je via chatbots binnenkort meer kunt regelen, zelfs het kopen van tickets voor shows.Handleiding voor chatbot

De ervaring leert dat een chatbot beter functioneert als deze samenwerkt met mensen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de antwoorden die een chatbot geeft, eerst laat analyseren uit eerdere berichten. Dat laat je doen door mensen, die kunnen beoordelen of een antwoord relevant is.

Merk ook op dat een bot het product is van de data die het krijgt. Output staat altijd in verhouding tot input. Laat je een chatbot het internet afstruinen naar input, dan is de kans groot dat het een soort van nazi wordt. Althans, dat gebeurde Tay, een bot van Microsoft.

Wil jij nog meer tips voor het inrichten van een eigen chatbot? 

Ik vertel daar meer over in het 29ste hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet Bots en hun momentum. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

β†’ lees hoofdstuk 29 uit Digitaal Vermogen

β†’ luister hoofdstuk 29 uit Digitaal Vermogen via Spotify

β†’ luister hoofdstuk 29 via andere kanalenCheck ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

β†’ Bestel via de site
β†’ Bestel via BOL.com
β†’ Bestel via Bruna
β†’ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie